نقشه یو تی ام
نقشه یو تی ام یا نقشه UTM یک نقشه پر کاربرد در امور ثبتی املاک و اراضی می باشد. در صورت مراجعه به ارگان های مختلف از جمله ثبت و شهرداری، جهت امور ملکی حتما با نام این نقشه آشنا شده اید. در این مقاله قصد داریم نقشه UTM، کاربرد ها، انواع نقشه یو تی ام و روش تهیه نقشه UTM را تشریح کنیم.

تهیه نقشه یو تی ام ممهور به مهر کارشناس رسمی دادگستری رشته امور ثبتی توسط گروه نقشه برداری آلفا مپ به صورت سریع و دقیق توسط تجهیزات نقشه برداری از جمله گیرنده مولتی فرکانسه متصل به سامانه شمیم و توتال استیشن.

جهت مطالعه بخش مورد نیاز از مقاله نقشه UTM روی لینک قسمت مورد نظر کلیک کنید به مطلب مورد نظر هدایت خواهید شد. وقت شما برای ما ارزشمند است. در این مقاله صفر تا صد نقشه UTM را بررسی نموده ایم.

نقشه UTM چیست؟
نقشه یو تی ام نقشه ای می باشد که بر اساس یک سیستم مختصات جهانی تعریف شده است که در آن هر مکان دارای مختصات انحصاری بر روی کره زمین می باشد. در واقع نقشه UTM نقشه ای است بر مبنای یک سیستم مختصات یا سیستم تصویر جامع، جهت مشخص کردن مکان ملک جهت مکان یابی.

در پاسخ به سیستم مختصات یا گرید تصویر یو تی ام لینک را مطالعه کنید.
تهیه نقشه یو تی ام چه الزامی دارد؟

نقشه UTM را به صورت خلاصه می توان ترازوی هندسی و ترازوی حقوقی در زمینه املاک دانست، در ادامه به تشریح نقش کلیدی نقشه UTM در زمینه املاک و اهمیت آن خواهیم پرداخت.
نقشه UTM معتبر ترازوی هندسی املاک
جهت سنجش معیار و مقدار اشیاء پیرامون ما فاکتور و ترازوی های وجود دارد، به فرض مثال جهت برآورد ارزش یک قطعه طلا می بایست ابتدا وزن آن محاسبه شود و سپس میزان عیار طلای آن برآورد شود تا ارزش آن قطعه طلا مشخص شود.
این سنجش راجع به املاک ( زمین – ساختمان) نیز صدق می کند. به عنوان نمونه شما میخواهید یک قطعه زمین خریداری کنید و آن زمین دارای شکل هندسی نامنظم(چند ضلعی) می باشد، حال شما جهت برآورد و محاسبه مساحت دقیق زمین مورد نظر چگونه عمل میکنید؟
پاسخ کاملا روشن است، جهت محاسبه مساحت دقیق زمین می بایست کارشناس نقشه برداری توسط تجهیزات نقشه برداری حدود اربعه ملک را برداشت(نقشه برداری) کند، و پس از برداشت و کارتوگرافی(ترسیم نقشه) مساحت زمین مشخص گردد. با توجه به بالا رفتن ارزش زمین و املاک محاسبه مساحت ملک و تهیه نقشه یو تی ام (UTM) از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بدین علت می توان نقشه UTM استاندارد را ترازوی هندسی املاک دانست.
نقشه UTM استاندارد ترازوی حقوقی املاک
نقشه UTM معتبر علاوه بر معیاری جهت سنجش مساحی(هندسی) املاک، معیاری جهت بررسی امور حقوقی املاک نیز می باشد. پس از تهیه نقشه UTM املاک کارشناس رسمی دادگستری وضعیت ثبتی ملک را نیز بررسی می کند تا در صورت وجود مشکل ثبتی و حقوقی شخص خریدار از مشکل موجود آگاه گردد. به عنوان مثال این موضوع در خرید زمین های که بعضا ملی اعلام شده اند و خریدار اطلاعی از وضعیت ثبتی ملک ندارد ضدق می کند.
لذا نقشه های UTM تهیه شده توسط تیم کارشناسی آلفا مپ هم تاییدیه هندسی دارد هم تاییدیه حقوقی، به عنوان نمونه وقتی پلاک ثبتی ملک در نقشه درج می شود یعنی کارشناس مربوطه وضعیت ثبتی ملک را نیز علاوه بر وضعیت هندسی تایید و ممهور می نماید.
نقشه UTM استاندارد جز اسناد معتبر میباشد، زیرا امکان خطای مساحی و جانمایی در سند های تک برگ وجود دارد.مالکین محترم در صورت خرید یک ملک می بایست نقشه معتبر آن ملک را تهیه کنند تا از دو جهت با خیال آسوده معامله انجام شود. توجه داشته باشید نقشه یو تی ام بدون مهر کارشناس رسمی قابل ارائه به هیچ ارگانی نیست و از ارزش قانونی برخوردار نمی باشد.

گروه نقشه برداری آلفا مپ با همراهی کادر کارشناسی مجرب(مهندسین نقشه برداری – کارشناسان رسمی) مجهز به پیشرفته ترین تجهیزات نقشه برداری آماده همکاری با مالکین محترم و ارگان های دولتی جهت انجام امور ثبتی و تهیه نقشه UTM می باشد.
ویدئو تشریح کاربردهای نقشه UTM
سیستم مختصات UTM چیست؟
سیستم مختصات UTM زمین را در محدوده عرض جغرافیایی بین مدار ۸۰ درجه جنوبی تا مدار ۸۴ درجه شمالی به ۶۰ زون (قاچ) تقسیم میکند. هر قاچ به اندازه ۶ درجه طول جغرافیایی است (جمعاً ۳۶۰ درجه). قاچ ۱ طول جغرافیایی ۱۸۰ درجه تا ۱۷۴ درجه غربی را پوشش میدهد و به همین ترتیب شماره قاچها به سمت شرق افزایش مییابد و سرانجام قاچ ۶۰ طول جغرافیایی ۱۷۴ درجه تا ۱۸۰ درجه شرقی را میپوشاند.

ایران در زون 38-39-40-41 قرار دارد به این معنا که وقتی نقشه UTM ملک توسط گیرنده مولتی فرکانس(جی پی اس) متصل به سامانه شمیم و توتال استیشن تهیه می گردد، مختصات گوشه های ملک(زمین-ساختمان) با دقت سانتی متر بر روی کره زمین معلوم می گردد بنابراین هیچ ملک دیگری در مکان های دیگر یا مجاور ملک مورد نظر مختصات مشابه با این ملک نیست به این ترتیب موقعیت ملک با دقت سانتی متر بر روی کره زمین تثبیت می گردد.

یو تی ام (UTM) چیست؟
UTM یک سیستم مختصات پر کاربرد است که مخفف عبارت Universal Transverse Mercator می باشد به معنی (سیستم مختصات جهانی مرکاتور)
پس از تهیه نقشه UTM موقعیت دقیق گوشه های (زمین-ساختمان ) بر روی کره زمین به طوری که منحصر به همین زمین باشد در سیستم کاداستری کشور ثبت می شود و بر اساس آن سند تک برگ کاداستر صادر می شود.
این مختصات به صورت شناسه جام (شناسه ملی جغرافیایی املاک و مستغلات) در پایین سمت راست سندهای تک برگ درج می شود و همچنین موقعیت ملک در سیستم کاداستری کشور به صورت شماتیک در پایین گوشه سمت راست چاپ می شود.

سیستم تصویر UTM چیست؟
سیستم تصویر مرکاتور ( Mercator projection) نوعی ترسیم استوانهای نقشه است که توسط مرکاتور جغرافیدان فنلاندی در سال ۱۵۶۹ معرفی شد بدین ترتیب سیستم تصویر استوانه ای در منابع علمی نیز به سیستم تصویر مرکاتور معروف است.
خطوط همگوشه همه نصفالنهارها را با زاویهای معین و یکسان قطع مینماید در سیستم تصویر مرکاتور، مقیاس خطی در اطراف یک نقطه در همه جهتها یکسان است. در نتیجه زاویه و شکل پدیدههای کوچک بدون تغییر باقی میماند ولی با افزایش عرض جغرافیایی از استوا به سمت قطبها به دلیل بینهایت شدن مقیاس، شکل و اندازه پدیدهها دچار تغییر و اعوجاج میشود.
اگر صفحه مستطیلی شکلی فرضی به طول خط استوا را دور زمین بپیچیم و یک استوانه محاط بر آن و مماس با خط استوا ایجاد کنیم، و با قرار دادن چراغی فرضی درمرکز زمین عوارض سطح زمین را بر روی سطح داخلی استوانه توسط سایه عوارض سطح زمین ترسیم کنیم،سپس استوانه را را در امتداد یک نصف النهار ببریم و آنرا بازکرده و مسطح کنیم ،با این کار نقشه عوارض سطح زمین را به یک سطح دو بعدی به روش استوانه ای یا مرکاتور تصویر کرده ایم.
در این سیستم کمترین خطاها در امتداد خط استوا (به عنوان مدار استاندارد )می باشد و (scale factor) بر روی این خط برابر و یک می باشد هرچه به طرف قطبین حرکت کنیم خطاها وا عوجاجات افزایش خواهند یافت و باتوجه به نحوه توزیع خطاها دامنه کاربرد این سیستم فقط تا مدار 60 درجه می باشد.

روش تهیه نقشه یو تی ام چگونه است؟

نقشه UTM چگونه تهیه می شود؟
روش اول: استفاده از نقشه های یک دوهزارم
پس از بازدید زمین یا ساختمان مورد نظر عملیات نقشه برداری جهت تهیه نقشه UTM انجام می گیرد سپس نقشه برداری توسط توتال استیشن (دوربین نقشه برداری) و گیرنده مولتی فرکانس(جی پی اس) متصل به سامانه شمیم انجام می شود. پس از نقشه برداری نهایی(مساحی-برداشت یو تی ام) مختصاتی به دست می آید که به شکل(X ,Y) است و در واقع موقعیت و مساحی حدود اربعه ملک را مشخص می کنید.
این مختصات در نقشه یک دوهزارم وارد می شود و پس از آن نیاز استموقعیت حدود اربعه مساحی شده روی نقشه 1/2000 جانمایی شود.در انتها جانمایی نقشه در نقشه 1/2000 است به شکلی که وضع موجود نقشه مشخص شود، در واقع مختصات گوشه های ملک نیز در جدول ثبت می شود.
روش دوم:استفاده از گیرنده مولتی فرکانس(جی پی اس) متصل به سامانه شمیم
دستگاه در وضعیت اتصال به سامانه شمیم قرار میگیرد و گوشه های ملک برداشت می شود، پس از برداشت نیاز است که مختصات تخلیه شود و پس از آن از نرم افزار اتوکد استفاده می شود تا نقشه UTM ترسیم شود.
روش سوم:استفاده از گیرنده مولتی فرکانس متصل به سامانه شمیم و توتال استیشن(همزمان)
ابتدا حدود اربعه ملک توسط توتال استیشن در سیستم مختصات لوکال(محلی) برداشت می شود. پس از برداشت کامل حدود اربعه ملک و گذرها دو نقطه مشترک روی زمین توسط توتال استیشن و گیرنده مولتی فرکانس شمیم برداشت می شود و پس از نهایی شدن امور نقشه برداری توسط جی پی اس و دوربین نقشه برداری در نرم افزار های مربوطه(اتوکد-سیویل 3d) ترسیم و کارتوگرافی جهت آماده سازی نقشه یو تی ام انجام می شود.
استفاده از توتال استیشن و گیرنده شمیم همزمان توصیه می شود زیرا اگر صرفا از گیرنده مولتی فرکانس شمیم استفاده کنیم به دلیل عدم فیکس گیرنده شمیم در کنار دیوار ها و داخل کوچه ها به علت عدم دید آسمانی کافی توسط گیرنده جهت ارتباط با ماهواره ها به دقت مطلوب از لحاظ مساحی نخواهیم رسید و این امر باعث خطا در محاسبه حدود اربعه ملک و سماحت خواهد شد.
در برداشت توسط سامانه شمیم در صورتی که ملک یک زمین کشاورزی یا باغ باشد می توان صرفا از گیرنده نقشه برداری متصل به سامانه شمیم استفاده کرد و مختصات گوشه ها را برداشت کرد.
ترسیم نقشه UTM
به طور کلی وضعیت موجود ملک بر اساس تعیین مساحت ملک در تهیه نقشه UTM بررسی می شود. یک سری حالت های خاص نیز وجود دارد که به درخواست ارگان مربوطه دنبال می شود و سبب می شود که مساحت ملک بر طبق سندهای موجود تنظیم شود یا این که اعلام می شود نقشه UTM وضع موجود روی نقشه یک دوهزارم منطقه جانمایی شود.

در نقشه تهیه شده می بایست مساحت وضع موجود در ملک، متراژ و ابعاد آن بررسی شود. این کار باعث می شود که یک سری اطلاعات کافی در اختیار ارگان قرار بگیرد و در نهایت پروسه کار بسیار سریع تر می شود.کاربرد های نقشه UTM بسیار زیاد است در حدی که از این نقشه در ارگان های زیادی استفاده می شود. مقیاسی که برای آن در نظر گرفته می شود از 1:500 الی 1:2000 است که می تواند در بخش های مختلف استفاده شود.
در سیستم مختصات UTM از عملیات تحدید حدود برای املاک استفاده می شود و در نهایت تثبیت و تطبیق ملک صورت می گیرد موضوعی که بسیار حائز اهمیت است. نقشه یو تی ام اجازه می دهد که حدود پلاک مورد نظر با دقت مشخص و قابل قبولی بر روی زمین پیاده شود که البته عواملی از جمله عوارض طبیعی و مصنوعی،جانمایی پلاک ثبتی و تجهیزات نقشه برداری در این راستا اهمیت زیادی دارد و نیاز به متخصص نقشه برداری خواهد بود.
نقشه یو تی ام UTM چه کاربردی دارد؟
نقشه UTM سبب می شود که وضعیت ملک از نظر ابعاد، زوایا، شیب و ارتفاع مورد بررسی قرار بگیرد از سوی دیگر ابهاماتی که در این زمینه وجود دارد نیز برطرف می شود.با تعیین مختصات UTM ،موقعیت گوشه های یک ملک مشخص می شود، از سوی دیگر موقعیت ملک با دقت بسیار زیاد بررسی می شود و در نهایت بر روی کره زمین تثبیت صورت می گیرد.یکی از مهمترین کاربردهای نقشه مورد نظر این است که مشخصات ثبتی ملک را با وضعیت مکانی تطبیق می دهد و این موضوع سبب می شود ملک در شرایط قابل قبولی مورد بررسی قرار بگیرد.

وقتی از مختصات یک پارچه استفاده شود اختلافات ملکی کاهش پیدا می کند و در نهایت ملک جانمایی درستی را در بر می گیرد. تطبیق املاک و همینطور جانمایی همیشه موضوع سختی بوده است و خوشبختانه نقشه های UTM سبب می شود که این مشکل تا حد زیادی آسان شود. کاربرد دیگر اینکه پلاک ملک مورد نظر دقیقاً در موقعیت خود تثبیت می شود.
در صورتی که کارشناس تهیه کننده نقشه UTM کارشناس رسمی دادگستری رشته امور ثبتی باشد، عملیات برداشت توسط سامانه شمیم را توسط کد SSBR تهیه میکند. نقشه تهیه شده توسط کد SSBR توسط ادارت سفارش دهنده نقشه مورد اعتبار سنجی قرار میگیرد و از اعتبار حقوقی برخوردار می شود. لذا پیشنهاد می شود از کارشناسان ذیصلاح جهت امور نقشه برداری ثبتی کمک بگیرید.
نقشه یو تی ام چه ویژگی هایی دارد؟
۱- استقرار پلاک در مکان خود:
قطعه زمین یا ساختمان شما دارای مختصات انحصاری روی کره زمین می گردد وهیچ کس روی کره زمین نمی تواند ادعا کند که سندی با مشخصات ملک شما دارد. پس قطعه زمین شما با هیچ قطعه دیگری بر روی کره زمین اشتباه گرفته نخواهد شد. به این ترتیب، مختصات اعلام شده مختص ملک مورد تقاضا است و از ثبت مجدد ملک برای دیگری جلوگیری می شود.

۲- تعیین مساحت دقیق در حد سانتی متر:
وقتی گوشه های ملک با دقت سانتی متر توسط توتال استیشن و گیرنده مولتی فرکانس شمیم بر روی زمین توسط مهندس نقشه برداری مشخص شود مساحت با دقت سانتی متر بدست می آید. با توجه به افزایش قیمیت روزافزون زمین و همچنین قابل توجه بودن قیمت هر متر مربع زمین، اطلاع از مساحت دقیق ملک منجر میگردد به معاملات ملکی آگاهانه و جلوگیری از متضرر شدن فروشنده اگر زمینش بزرگتر از عدد درج شده در سند باشد و یا متضرر شدن خریدار اگر مساحت واقعی کوچکتر از مساحت غیر دقیق درج شده در اسناد اولیه باشد.
۳- عدم تجاوز و جابجایی و تعارض:
تحدید حدود دقیق ملک و خط مرزی ملک با قطعات مجاور با دقت سانتی متر میسر می گردد و از هرگونه تعارض و تجاوز و جابجایی خط مرزی عمدی و یا غیر عمدی قطعات مجاور نسبت به ملک شما جلوگیری می گردد.
۴- به حداقل رسیدن اختلافات ملکی:
تصور کنید اگر تمام قطعات زمین یک منطقه مانند قطعات یک پازل در محل دقیق و درست خود قرار بگیرند و تمامی مرزهای فی ما بین به درستی رعایت گردند اختلافات ملکی به حداقل رسیده و دیگر شاهد بلاتکلیفی املاک و عدم امکان بهره برداری مالک به دلیل اختلافات ملکی مربوطه نخواهیم بود.
نقشه یو تی ام اداره ثبت
نقشه UTM نقشه ای می باشد که مورد نیاز اداره ثبت برای صدور سند تک برگی است. اداره ثبت موقعیت دقیق گوشه های ملک را بر روی کره زمین به طوری که منحصر به همین زمین باشد را در سیستم کاداستری کشور ثبت می کند و بر اساس آن سند تک برگی را صادر می کند. همچنین موقعیت ملک در سیستم کاداستری کشور به صورت کروکی در پایین گوشه سمت راست درج می شود.

به این ترتیب هیچ ملک دیگری در این موقعیت UTM و با این مختصات نمی تواند به امور ثبتی بپردازد. این امر موجب می شود مشکل تداخل زمینها و همچنین مشکل چند سند صادر شدن برای یک قطعه زمین کاملا برطرف شود. نظر به اهمیت نقشه UTM و الزام به دقت بالای گواهی مختصات UTM گوشه های ملک.
در انتخاب کارشناس نقشه برداری تهیه کننده نقشه UTM ملک خود دقت کنیم زیرا کارشناس ذیصلاح صلاحیت تهیه نقشه UTM با استاندارد های ادارات دولتی را دارد. ادارات ثبت اسناد و املاک-شهرداری و دیگر ارگان ها نقشه های یو تی ام با دقت و فرمت استاندارد و ممهور شده توسط کارشناس رسمی دادگستری و یا نقشه بردار رسمی نظام مهندسی را مورد قبول می دانند

تفاوت نقشه UTM با نقشه های دیگر
تفاوت نقشه UTM با نقشه های دیگر در سیستم مختصات یو تی ام یا همان شبکه بندی روی نقشه است،در نقشه برداری نقشه باید چند مشخصه اصلی داشته باشد تا بتوان آن را نقشه UTM استاندارد نامید :
۱ – سیستم مختصات (شبکه بندی روی نقشه با اعداد کنار نویس آن)
۲- مقیاس یا اسکیل
اگر بر روی نقشه ای یکی از این دو مورد مشخص نباشد آن برگه حاوی اطلاعات یک کروکی بیشتر نیست و نمی توان آن را نقشه نامید،هر نقشه ای با هر حجم اطلاعاتی را می توان در سیستم مختصات UTM نشان داد و آن را نقشه یو تی ام نامید اما نکته مهم در مورد نقشه های املاک مشخص بودن مشخصه هایی چون ابعاد ، مساحت و زوایا روی نقشه است که باید با دقت بالا مشخص باشند .
پس بصورت خلاصه در نقشه های UTM املاک که جهت ارائه به ثبت و شهرداری ها آماده می گردند باید مشخصه های زیر وجود داشته باشد :
- سیستم مختصات آن UTM باشد
- ملک بر روی نقشه دو هزارم منطقه (در صورت موجود بودن) جانمایی شده باشد
- ابعاد و مساحت ها در آن با دقت سانتیمتر مشخص باشد
چگونه نقشه یو تی ام تهیه کنیم؟
برای تهیه نقشه UTM نیاز به مراجعه به هیچ ارگانی نیست. تنها با یکی از کارشناسان رسمی رشته امور ثبتی تماس بگیرید تا دو مرحله ی کار شامل:
- مرحله ی زمینی ، برداشت میدانی چهارگوشه ملک و عوارض مهم (بسته به ارگانی که نقشه باید ارائه شود) با دستگاههای دقیق نقشه برداری
- مرحله ی دفتری ، کارتوگرافی و پلات و ممهور کردن نقشه های نهایی انجام شود.
- در مواردی که مساحت زمین کم است و مالک اشراف کامل به حد و مرز اربعه (شمالا، شرقا، جنوبا، غربا) ملک دارد
- ملک دیوارکشی و حصارکشی شده است
- زمین محدود به ملک های مجاور شده به طوریکه چهارطرف ملک بسته شده است
- محدوده با مرزهای طبیعی مانند نهر، سنگ چین و غیره قابل رویت است

برای ملک های با شکل نامنظم (شکستهای بی شمار) نیز باید تا حد امکان مختصات یو تی ام در جدول مختصات درج شود به طوری که در صورت ترسیم ملک از روی جدول مختصات UTM آن بتوان به تقریب خوبی از پلیگون ملک دست یافت.به طور استاندارد نامگذاری گوشه های ملک از شمال غرب ملک و با حرف لاتین A شروع می شود برای ملک های چهرگوشه حروف A , B , C , D مندرج در جدول مختصات UTM نشاندهنده مختصات یو تی ام هر گوشه در سطرهای مجزا می باشند.در مورد زمینهای با گوشه های بیشتر نیز به این حروف به ترتیب اضافه می شود E , F , G …… که هر یک از این حروف بر روی نقشه بر روی گوشه (شکست) مربوطه درج شده اند.
در صورت نقص در هر یک از موارد ذکر شده، نقشه شمیم اساسا فاقد اعتبار می باشد. مثلا اگر گوشه های ملک طبق توضیحی که داده شد با حروف لاتین A B C D علامت گذاری شده باشند اما نقشه فاقد جدول مختصات UTM باشد. و یا اگر نقشه جدول یو تی ام داشته باشد اما نام گوشه ها بر روی ملک علامت گذاری نشده باشند. و یا نقشه فقط موقعیت ملک را روی نقشه نشان دهد اما فاقد نامگذاری گوشه ها و جدول مختصات یو تی ام باشد، این نقشه یو تی ام فاقد اعتبار است.
نقشه UTM یعنی چه؟
از نظر حقوقی نقشه UTM ملاک صدور سند تک برگی و جواز ساخت است به طوری که طولها و مساحت مندرج در نقشه UTM عینا وارد سند تک برگی می شود. همچنین جواز ساختمان و محاسبات تراکم و دستور نقشه بر دقیقا بر اساس نقشه یو تی ام صادر می گردند.
بنابراین کوچکترین خطایی در تهیه نقشه شمیم منجر به صدور اسناد رسمی اشتباه خواهد شد. به همین دلیل نقشه های UTM طبق دستورالعمل ادارات ثبت و شهرداری، توسط نقشه بردار اداره ثبت و دفاتر خدمات الکترونیک چک مجدد می شوند تا در صورت مشاهده خطا در همین اول کار نقشه تصحیح شود تا این خطا به مراحل بالاتر و صدور اسناد رسمی کشیده نشود.
نقشه UTM هم از نظر حقوقی و هم از نظر فنی دارای اعتبار است به همین دلیل نظر و درخواست مالک هیچ تاثیری در نظر کارشناس رسمی تهیه کننده نقشه یو تی ام نباید داشته باشد.فایل مرجع نقشه یو تی ام داده هایی است که مستقیما از دوربین نقشه برداری و جی پی اس شمیم تخلیه شده است.
این داده ها مبنای ترسیم نقشه UTM است و کارشناس حق تغییر و دستکاری اطلاعات خام را نداردو بطوریکه این اطلاعات خام نیز باید به صورت لوح فشرده (سی دی) به نقشه بردار کارشناس اداره ثبت و شهرداری تحویل داده شود تا از صحت و دقت اطلاعات برداشت شده هنگام نقشه برداری از ملک اطمینان حاصل شود.

نمونه نقشه UTM یو تی ام
نقشه utm به معنای کلی آن نقشه ای است که در سیستم تصویر UTM بر روی بیضوی WGS84 تعریف می گردد. میزان دقت این نقشه متفاوت است،بطور خلاصه ما نقشه یو تی ام با دقت های مختلفی داریم. این تفاوت دقت موجب تفاوت در قیمت نهایی تهیه نقشه می گردد. نقشه یو تی ام که ملاک عمل ادارات ثبت و شهرداری است قطعا نقشه ای است که در آن سه مشخصه اصلی ملک (مختصات ، ابعاد و مساحت) با دقت سانتیمتر مشخص گردد و تهیه این نقشه نیاز به برداشت زمینی با دوربین یا گیرنده مولتی فرکانس شمیم دارد و با استفاده از GPS های دستی که دقتی چند متری دارند ، هیچگاه نمی توان به این نقشه دست یافت.

همچین اصول کارتوگرافی و موضوعات حقوقی مربوط به عدم همخوانی حدود اربعه وضع موجود با سند یا بنچاق در تخصص افراد عادی که صرفا یک دوربین نقشه برداری و یا یک گیرنده شمیم دارند نیست.همچنین اصول تهیه نقشه شمیم برای ادارات و ارگانها با هم متفاوت می باشد.موضوع نهایی ممهور نمودن نقشه تهیه شده به مهر و امضا کارشناس رسمی دادگستری رشته امور ثبتی می باشد که به نقشه تهیه شده اعتبار می بخشد.
اعتبار حقوقی و فنی نقشه UTM
- پلان UTM یکی از مدارک الزامی برای تبدیل سندهای دفترچه ای قدیمی به سند تک برگی همچنین برای اخذ جواز ساخت از شهرداری است.
- نقشه UTM از اهمیت ویژه ای هم از نظر حقوقی و هم از نظر فنی برخوردار است. به همین دلیل است که الزاما نقشه باید توسط نقشه بردار کارشناس رسمی تهیه و ممهور شود.
- از نظر فنی نقشه باید طبق دستورالعمل استاندارد فنی تهیه شود به طوری که دقت تهیه نقشه سانتی متر باشد و فرمت نقشه پلات طبق استاندارد تعریف شده برای نقشه UTM باشد و تمام اطلاعات مورد نیاز کارشناس اداره ثبت و شهرداری و یا هر ارگانی که دستور تهیه نقشه را داده است در نقشه یو تی ام آورده شود.
- از نظر حقوقی نیز نقشه یو تی ام ملاک صدور سند تک برگی و جواز ساخت است. به طوری که طولها و مساحت مندرج در نقشه شمیم عینا وارد سند تک برگی می شود و همچنین جواز ساختمان و محاسبات تراکم و دستور نقشه بر دقیقا بر اساس نقشه یو تی ام صادر می گردند.
بنابراین کوچکترین خطایی در تهیه نقشه شمیم منجر به صدور اسناد رسمی اشتباه خواهد شد. به همین دلیل نقشه های UTM طبق دستورالعمل ادارات ثبت و شهرداری، توسط نقشه بردار اداره ثبت و دفاتر خدمات الکترونیک چک مجدد می شوند تا در صورت مشاهده خطا در همین اول کار نقشه تصحیح شود تا این خطا به مراحل بالاتر و صدور اسناد رسمی کشیده نشود.
نمونه نقشه UTM




نقشه یو تی ام کارشناس رسمی
مشخصه اصلی یک نقشه شمیم UTM درج جدول مختصات یو تی ام گوشه های ملک است به طوری که برای اکثر ملک ها که مستطیلی شکل هستند این جدول باید شامل چهار سطر و در هر سطر مختصات یکی از گوشه ها با ذکر نام آن به لاتین است.

از این سیستم در بحث کاداستر استفاده می شود که موقعیت دقیق ملک را بر روی زمین مشخص می کنند. امروزه از نقشه UTM برای صدور سند برای ملک استفاده می شود که این نقشه پایه و اساس سند تک برگ است زیرا بر اساس نقشه UTM موقعیت دقیق ملک را بر روی زمین مشخص می کنند و برای آن قطعه از زمین صادر می کنند که این نقشه توسط کارشناس رسمی دادگستری تهیه می شود.
بعد از آن با ترسیم نقشه با توجه به مختصات های برداشت شده و بعد از آن با جانمایی در نقشه تفکیکی ملک نقشه تهیه شده تبدیل به نقشه ای با مختصات های UTM می شود. سپس این نقشه را چاپ کرده و با مهر و امضای کارشناس رسمی دادگستری به دست مالک می رسانیم تا برای صدور سند تک برگ اقدام شود. نقشه UTM یک سری موارد مورد نیاز برای سازمان ها را ارائه می دهد تا شناسایی ملک مورد نظر به دقت صورت بگیرد. مثلاً متراژ، موقعیت مکانی، همسایگی و وضعیت کلی ملک ارزیابی می شود.
نقشه UTM شمیم چه مزایایی دارد؟
-مساحت دقیق عرصه بر اساس سانتی متر مربع مشخص می شود
-متراژ دقیق حدود و همسایگی های ملک نیز ارزیابی شود
-موقعیت ملک بر اساس حدود مشخص شود و شکستگی های مهر ارزیابی شود
-موقعیت مکانی مرکز ملک بررسی می شود و همینطور شامل یک سری اطلاعات اضافی از بنا است که توسط اداره مربوطه درخواست شده است.
-واحد طولی نقشه های UTM متر است در این نقشه شرایط تبدیل واحد متر به درجه، درجه دقیقه و درجه دقیقه ثانیه وجود دارد
-مختصاتی که از نقشه UTM به دست می آید، مسطح و افقی است
هزینه نقشه UTM چقدر است؟
نقشه های UTM گروه نقشه برداری آلفا مپ توسط کارشناسان رسمی دادگستری رشته امور ثبتی با بالاترین دقت و با فرمت استاندارد مورد تایید تمام ادارات از جمله ثبت اسناد و املاک، شهرداری ، منابع طبیع، جهاد کشاورزی، ادارات آب و برق و به طور کلی تمام ارگانهای مرتبط با امور تهیه نقشه یو تی ام می باشد.
نقشه نهایی علاوه بر اطلاعات مورد نیاز اداره مربوطه، اطلاعات اضافه بر نیاز جهت استفاده در آینده برای ارگان/سازمان بعدی را خواهد داشت به طوری که دیگر نیاز به نقشه برداری مجدد و تهیه نقشه از ملک نخواهید داشت همچنین لوح فشرده (سی دی) حاوی اطلاعات کامل همراه با نقشه به متقاضی ارائه می شود.
-دقت
-اطلاعات مورد نیاز ارگان مربوطه
-شرایط محیطی ملک(پوشش گیاهی-ساختمانی)
-مساحت
-دستگاههای نقشه برداری مورد نیاز
-وضعیت توپوگرافی منطقه
-وضعیت سیگنال اینترنت منطقه
-مهر کارشناس رسمی
-تفکیک قطعه زمین از املاک مجاور جهت تهیه نقشه
جهت تهیه نقشه UTM نیاز به بازدید و برداشت زمینی از ملک با تجهیزات دقیق نقشه برداری از جمله دوربین نقشه برداری و گیرنده مولتی فرکانس متصل به سامانه شمیم(جی پی اس) می باشد بنابراین واریز پیش پرداخت قبل از شروع عملیات نقشه برداری الزامی است.
لیست قیمت نقشه UTM
تعرفه و هزینه تهیه کروکی وضع موجود بر اساس مساحت و یک سری شرایط حاکم بر منطقه ای که ملک در آن واقع شده است اعلام می شود. یعنی مثلا مناطق مسکونی داخل شهر که عموم ملک ها چهارگوشه و مسطح هستند ، اعلام قیمت تهیه نقشه شمیم با فرض اینکه ملک چهارگوشه و مسطح است انجام می شود.

در مورد مناطق تپه ماهور با بافت باغ ویلا به دلیل بسته بودن دید دوربین نقشه برداری با تراکم بالای درختان ، ضریب منطقه ای ۱.۸ طبق دستورالعمل سازمان نقشه برداری، به قیمت ها اعمال می شود.بسته به نوع ملک ممکن است از تجهیزات متفاوتی استفاده شود. به عنوان مثال در یک منطقه از پوشش اینترنت وجود ندارد بنا بر این جهت تهیه نقشه UTM نیاز به یک ست کامل گیرنده مولتی فرکانس بیس و روور متصل به سامانه شمیم می باشد که متشکل از دو دستگاه گیرنده که عوام آن را جی پی اس شمیم می نامند می باشد.
در صورتی که اگر دسترسی به اینترنت مقدور باشد از یک گیرنده شمیم استفاده می شود.همچنین بنا بر شرایط مکانی امکان دارد ملک دارای گوشه های فراوانی داشته باشد که نیاز به استفاده از توتال استیشن(دوربین نقشه برداری) هم باشد. این مورد در هنگام تهیه نقشه املاک واقع در پوشش گیاهی هم رخ میدهد.
هزینه نقشه UTM بر مبنای تعرفه سال نقشه بردری سازمان نقشه برداری می باشد. هزینه نقشه برداری یو تی ام در صورت تهیه با گیرنده مولتی فرکانس ماهواره ای شمیم به دو صورت شمیم کاربران و توسط کد امور ثبتی SSBR نیز برداشت می شود که هزینه متفاوت خواهند داشت. کد SSBR کارشناسان رسمی امور ثبتی می باشد که در سامانه شمیم اعتبار سنجی می شود.
همچنین تکنیک تهیه نقشه توسط گیرنده شمیم بر محاسبه هزینه نقشه UTM تاثیر گذار خواهد بود زیرا برخی روش ها مثل برداشت آنی RTK نیاز به زمان کمتری نسبت به روش STATIC دارد. در مورد اراضی کشاورزی که عموما مسطح هستند و دید باز به تمام گوشه های ملک از یک ایستگاه (محل استقرار دوربین نقشه برداری ) وجود دارد ، حتی با وجود مساحت های بزرگ چند هکتاری، هزینه کمتر از ملک های دیوارکشی شده با مساحت یکسان برآورد می شود.
جدول قیمت و زمان تهیه نقشه UTM بر اساس متراژ و موقعیت ملک به شرح جدول ذیل تدوین گردید تا متقاضیان محترم با آگاهی از تعرفه خدمات نقشه برداری ما در تهیه نقشه UTM با بالاترین دقت و ممهور به مهر کارشناس رسمی تماس بگیرند.
لیست قیمت تهیه نقشه UTM:
هزینه نقشه UTM سال 1400 | |||
زمان(روز) | حومه شهر | داخل شهر | مساحت |
1 | 2,503,220 | 1,753,220 | تا 500 متر |
1 | 3,155,574 | 2,405,574 | 500 تا 1000 متر |
1 | 4,007,974 | 3,257,974 | 1000 تا 3000 متر |
2 | 4,760,115 | 4,010,115 | 3000 تا 5000 متر |
2 | 5,610,115 | 4,860,115 | 3000 تا 7000 متر |
3 | 6,464,836 | 5,714,836 | 7000 تا 10000 متر |
3 | 7,227,136 | 6,477,136 | 1 تا 3 هکتار |
4 | 8,090,119 | 7,340,119 | 3 تا 5 هکتار |
4 | 9,070,484 | 8,320,484 | 5 تا 10 هکتار |
5 | 10,321,134 | 9,571,134 | 10 تا 15 هکتار |
5 | 11,575,455 | 10,825,455 | 15 تا 20 هکتار |
هزینه ایاب و ذهاب جداگانه محاسبه خواهد شد | |||
تعرفه کارتوگرافی بر مبنای نوع نقشه و جانمایی پلاک ثبتی محاسبه خواهد شد | |||
مبلغ مهر و جانمایی پلاک ثبتی جهت نقشه برداری محاسبه خواهد شد | |||
قیمت دقیق نقشه UTM بر مبنای شرایط ملک می باشد و ضریب لحاظ می گردد |
فرمت تهیه نقشه UTM
مالکین محترم تحت عنوان های مختلف و طبق درخواست ارگان های گوناگون نیازمند تهیه نقشه یو تی ام می باشند. هر ارگان استاندارد های خاصی برای نقشه در نظر دارد لذا خواهشمند است قبل از تماس با کارشناس رسمی دادگستری برای تهیه نقشه UTM ابتدا از کارشناس مربوطه ارگان مورد نظر استاندراد مورد نیاز نقشه UTM را جویا شده و به کارشناس اعلام کنید.

به عنوان نمونه در چند مورد متعدد مالکین طی تماس های متعدد جهت تهیه نقشه برای سازمان آب منطقه ای لواسان در تماس اولیه اعلام ننمودند که نقشه UTM مورد نیاز آنهاست پس از تهیه نقشه اعلام کردند که نقشه جانمایی پلاک ثبتی مورد نیاز آنهاست. توجه داشته باشید نقشه یو تی ام وضع موجود ملک دو نقشه کاملا متفاوت می باشد. نقشه جانمایی پلاک ثبتی نیازمند زمان بیشتر است و طبعا بار حقوقی بیشتری دارد.
نقشه برداشت وضع موجود با نقشه UTM جانمایی پلاک ثبتی کاملا متفاوت می باشند و از لحاظ تعرفه تهیه نقشه نیز اختلاف قیمت فاحش دارند زیرا نقشه جانمایی پلاک ثبتی دارای بار حقوقی می باشد و نیازمند حدود یک هفته کار ثبتی و دفتری می باشد.در صورتی که نقشه UTM برداشت وضع موجود نیازمند یک روز کار برداشت میدانی و یک روز ترسیم است.
همچنین برای تهیه نقشه ثبتی طبق درخواست منابع طبیعی نیازمند جانمایی برداشت وضع موجود روی عکس های هوایی سالیان گذشته می باشد. نقشه های UTM مورد درخواست شهرداری نیازمند جانمایی روی نقشه یک دو هزارم می باشد همچنین برای ارگان های دیگر نیست روش تهیه و تایید و ممهور نمودن نقشه متفاوت خواهد بود.توجه داشته باشید تهیه نقشه UTM صرفا برداشت چند گوشه از املاک نیست و کاری است نیازمند تخصص و ذیصلاح بودن جهت ارائه نقشه استاندارد به مالک.
جمع بندی موضوع مقاله نقشه UTM
به عنوان نمونه صرفا تهیه مختصات چهار گوشه از ملک و ترسیم و ارائه به مالک به معنای ارائه UTM نمی باشد و می بایست نقشه ترسیم شده از لحاظ مساحی و مکان یابی دارای دقت استاندارد باشد. نقشه تهیه شده باید دارای کادر برندی های خاص و جانمایی روی نقشه یک دوهزارم منطقه باشد همچنین استاندارد ها و لژاند های ثبتی باید روی نقشه درج گردد زیرا صرفا تهیه چهار مختصات از ملک و ترسیم به منزله چهار خط یا یک نقاشی می باشد تا نقشه استاندارد.

نقشه UTM استاندارد از اعتبار حقوقی و فنی خاصی برخوردار است که می بایست در کنار اسناد مالکیت خود در دست داشته باشید. گاها مشاهده شده افرادی تحت عنوان کارشناس اقدام به تهیه نقشه UTM می کنند که نقشه آنها فاقد استاندارد های لازم ارگان های مربوطه می باشد.
توجه داشته باشید نقشه بدون مهر کارشناس رسمی دادگستری رشته امور ثبتی فاقد اعتبار فنی و قانونی می باشد. ارائه نقشه با قیمت بسیار پایین و بدون استاندراد از سوی این افراد ضرر های جبران ناپذیری از لحاظ مساحی و اختلافات ملکی به بار خواهد آورد که رفع آن اختلاف ها منجر به اتلاف وقت و سرمایه شما خواهد شد.
سوالات متداول راجع به نقشه یو تی ام

نقشه یو تی ام چیست؟
یو تی ام مخفف چیست؟
هزینه نقشه یو تی ام چقدر است؟
چگونه نقشه یو تی ام تهیه کنیم؟
نقشه یو تی ام چه کاربردهای دارد؟
تفاوت نقشه یو تی ام با نقشه های دیگر چیست؟
نقشه یو تی ام چه ویژگی هایی دارد؟
استقرار پلاک در مکان خود، تعیین مساحت دقیق در حد سانتی متر، عدم تجاوز و جابجایی و تعارض، به حداقل رسیدن اختلافات ملکی.