سامانه شمیم 🛰🖥: شبکه ای از ایستگاه های ارسال و پردازش تصحیحات ماهواره ای یکپارچه است جهت ثبت مختصات املاک و اراضی در یک سیستم مختصات جامع و یک دست. شمیم در حقیقت شبکه مدیریت یکپارچه ملک است، بدین معنا که موقعیت مختصاتی املاک و اراضی در سیستم مختصات جهانی مرکاتور معکوس و در قالب نقشه یو تی ام ثبت و ضبط شده جهت انجام امور ملکی مختلف از جمله تهیه نقشه کاداستر جامع از کشور.
سامانه شمیم چیست؟ 🛰
سامانه شمیم توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور راه اندازی شده است که با سیستم مختصات یو تی ام تفاوت دارد. سیستم یو تی ام یک سیستم جهانی است اما شمیم یک سیستم ملی است. این دو سیستم کاربرد های مختص به خود را دارند که هر دو برای امور مربوط به اخذ سند تک برگی از اداراه ثبت الزامی هستند. در واقع کارکرد سامانه شمیم بر مبنای همان سیستم مختصات یو تی ام است با این تفاوت که توسط این سامانه که تشکیل شده از چند ده ایستگاه دائمی یا همان ایستگاه کورس (مبنا) می باشد.
بیشتر بخوانید: سیستم مختصات یو تی ام
سامانه شمیم چگونه کار میکند؟
سیستم شبکه ماهواره ای شمیم بر مبنای سیستم اسپایدر کمپانی لایکا ژئوسیستم می باشد و اکثر ایستگاه های دائمی از آنتن و شبکه اسپایدر لایکا تشکیل شده اند. کاربرد سامانه شمیم را میتوان به صورت خلاصه به یکپارچه سازی سیستم مختصات و برداشت کاداستر املاک دانست.
بیشتر بخوانیم: وبسایت سامانه شمیم
مطابق قانون جامع حد نگار یا کاداستر، واحدهای ثبتی باید نقشه های تفکیکی ارائه شده توسط تقاضا کنندگان را پس از تایید سازمان، مستند تهیه صورت جلسه تفکیکی قرار داده و پس از تطبیق عرصه ملک با سند مالکیت و پایان کار ساختمانی و وارد کردن نقشه تفکیکی در سامانه کاداستر، اقدام به تفکیک ملک نمایند.
در قسمت اطلاعات ایستگاههای سامانه شمیم می توانیم سخت افزار هر ایستگاه را بررسی کنیم، به عنوان نمونه ایستگاه شمیم شهر دماوند از گیرنده لایکا ژئوسیستم مدل LEICA GR50 و آنتن LEICA R10 استفاده شده است.
با هدف تفکیک هر چه دقیق تر املاک از یکدیگر و جلوگیری از اختلافات حقوقی مربوط به ورود املاک به محدوده املاک مجاور، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور راه اندازی پروژه شبکه موقعیت یابی یکپارچه مالکیت ها به اختصار شمیم نمود. مرحوم دکتر تویسرکانی رئیس وقت سازمان ثبت اسناد و املاک نقش ویژه ای در راه اندازی سامانه شمیم ایفا نمود.
در جریان اجرای این پروژه، 144 ایستگاه دائم بر روی ساختمان واحدهای ثبتی این سازمان در سرتاسر کشور نصب گردید که داده های مشاهداتی خود را برای سرور مرکزی سازمان ارسال نموده و سرور نیز این اطلاعات را بر روی سامانه اختصاص یافته به این پروژه یعنی سامانه شمیم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ذخیره می نماید. از آنجا که نقشه برداری از کلیه اراضی کشور با استفاده سامانه شمیم با دقت بسیاری زیادی انجام گرفته و این امر همراه با مزایای متعددی برای کشور بوده و با توجه به اینکه تنها افراد خاصی، حق استفاده از امکانات این سامانه را داشتند.
ساختار سامانه شمیم چگونه است؟
به منظور اجرایی ساختن پروژه سامانه یکپارچه املاک ( شمیم )، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، اقدام به نصب ایستگاههای دائم بر روی ساختمان واحد های ثبتی خود در سرتاسر کشور نمود.
این ایستگاه ها به صورت پیوسته داده های مشاهداتی خود را درمورد املاک اعم از اینکه دارای سند عادی یا رسمی بوده باشد، برای سرور مرکزی سازمان ارسال نموده و سرور مرکزی پس از پردازش اطلاعات و تصحیح آن ها، این اطلاعات را به سامانه شمیم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ارسال می نماید.
سامانه شمیم، سامانه ای است که اطلاعات موقعیت دقیق اراضی و حدود املاک کشور توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در آن ثبت گردیده، به نحوی که کلیه سازمان ها و نهادهای دولتی و برخی از اشخاص دارای مجوز از جمله کارمندان سازمان ثبت اسناد و املاک کشور می توانند با استفاده از این اطلاعات، اقدام به تهیه نقشه های کاداستری با دقت بسیار بالا نمایند.
سامانه شمیم چه مزایایی دارد؟
- افزایش دقت در مشخص کردن حدود اراضی و املاک نسبت به یکدیگر و جلوگیری از تضییع حقوق مالیکت افراد بر املاک.
- فراهم کردن اطلاعات دقیق مرتبط با زمین شناسی و استفاده از این اطلاعات توسط سازمان ها و نهادهای دولتی مربوطه در مطالعات مرتبط با حوادث طبیعی از جمله جا به جایی گسل، زلزله وسیل و ساخت سدها و سازه های بزرگ.
- تسریع و افزایش دقت در تهیه نقشه های کاداستر املاک زراعی و روستایی که تداخل مربوط به آن ها در سال های اخیر، بخش بزرگی از پرونده های موجود در سیستم قضایی را تشکیل داده است.
یکی از مزایای استفاده از شمیم این است که این سیستم به صورت خودکار اجازه ورود قطعاتی که به درستی برداشت نشده اند را نمی دهد و این مهم یکی از نقاط قوت استفاده از شمیم است. سامانه شمیم یا شبکه مدیریت یکپارچه مالکیت ها جهت تحقق برنامه کاداستر و یکپارچه سازی املاک راه اندازی گردید. در صورتی که در امور ثبتی و کاداستر املاک فعالیت داشته باشید می دانید که اختلافات ثبتی و حدود اربعه مشکلاتی را برای مالکین بوجود آورده بود.
کاربرد سامانه شمیم
با راه اندازی این سامانه و یکپارچه سازی حدود املاک و کاداستر بخش زیادی از مشکلات ثبتی و مالکیتی رفع خواهد شد. سامانه شمیم علاوه بر تعیین دقیق حدود اربعه املاک، میتواند در بسیاری از حوزههای مهندسی و اجرایی مورد استفاده قرار گیرد. با اجرای طرح شبکه شمیم از هزینه های مراحل ثبت و نگهداری اسناد ثبتی کاسته میشود. طرح سامانه شمیم گام بزرگی در راستای تهیه نقشه های ارتفاعی مسطحاتی با سرعت بالا است که دقت سندهای صادره را بالا خواهد برد.
از مزایای طرح شمیم ایجاد شبکه ملی نقشه شمیمی است، که از این پس تمامی ارگان ها و سازمان ها می توانند به جهت دقت بالای سیستم با ارتباط با این شبکه نقشه دقیق تهیه نمایند، که دارای دقت مطالعاتی بسیار بالایی است و به جهت آنلاین بودن و داشتن سیم کارت روی دستگاه های سیار اطلاعات و مختصات به صورت آنلاین به مرکز ارسال می گردد.
همچنین تثبیت موقعیت املاک در کاداستر دقیق تر و صحیح تر خواهد شد. باعث جلوگیری از تداخل و تعارض املاک می گردد. در عمل استقرار پلاک های ثبتی در موقعیت جهانی صحیح تر خواهد بود. سپس سامانه جامع املاک و کاداستر دقیق تر، مطمئن تر و جامع ترخواهد بود و نقش مهمی در اجرای بهینه قانون کاداستر و حد نگاری دارد.
اجزا تشکیل دهنده سامانه شمیم چیست؟
- شبکه کورس مرجع GNSS
- مرکز ارائه سرویس و پشتیبانی
- بخش کاربران توسط گیرنده روور
دقت تعیین موقعیت آنی یا RTK تحت شبکه وابسته به فاصله گیرنده مولتی فرکانس روور ( جی پی اس شمیم) از نزدیکترین ایستگاه کورس است. دقت قابل دریافت با استفاده از سامانه شمیم در شرایط دریافت ماهواره های GNSS 1cm + 1ppm می باشد. تراکم مناسب ایستگاههای یک شبکه جی ان اس اس از اصول مهم جهت حصول دقت برای تعیین موقعیت می باشد.
فاصله بین ایستگاههای مرجع یک شبکه کورس(مرجع) حدود 70 کیلومتر در نظر گرفته میشود. با توجه به دقت مورد نیاز میتوان از روش های مختلف دریافت تصحیحات از سامانه شمیم اقدام نمود. سامانه شمیم شبکهای از ایستگاههای مرجع دائمی در کشور است که دارای مختصاتی معلوم بوده و تعیین موقعیت تحت شبکه را فراهم مینماید. علاوه بر تدقیق اطلاعات مکانی املاک که از اهداف سامانه شمیم است، استفاده از این شبکه در زمینههای متنوعی اعم از نقشهبرداری راه، سد، پل و مطالعات زلزله و فرونشست، به کار گرفته می شود.
سرور مرکزی سامانه شمیم دادههای مشاهداتی ایستگاهها از طریق شبکه به سرور ارسال شده و پس از پردازش در سرور مرکزی، تصحیحات مربوطه جهت تعیین موقعیت آنی دقیق به گیرندههای روور متصل به سامانه ارسال میشود. مسئولیت پشتیبانی از سرور مرکزی و ایستگاههای مرجع جهت بررسی و برطرف نمودن مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری پیشآمده اعم از معیوب شدن گیرنده های مرجع ، قطع شدن ارتباط ایستگاه ها با سرور مرکزی، اختلال در ارسال تصحیحات به کاربران و … بر عهده بخش ارائه سرویس و پشتیبانی است.
خدمات سامانه شمیم به کاربران
اول: کارمندان سازمان اداره ثبت اسناد و املاک کشور.
دوم: افراد برون سازمانی.
سوم: عموم افرادی است که در حیطه نقشه برداری فعالیت دارند.
صرفا کاربران گروه اول و دوم اجازه فعالیت در حوزه کاداستر را داشته و داده های ارسال شده از طریق حساب کابری این افراد در سرور مرکزی ذخیره شده و امکان اعتبارسنجی برای آنها وجود دارد. کاربران گروه سوم صرفا به صورت رایگان میتوانند از خدمات تعیین موقعیت آنی سامانه شمیم در کارهای نقشه برداری بهره ببرند.
دقت سامانه شمیم چه میزان است؟
در تعیین موقعیت آنی این نکته حائز اهمیت است که دقت گیرنده روور(جی پی اس شمیم) وابسته به فاصله آن از نزدیکترین ایستگاه مرجع است. اگر از به روزترین دستگاههای جی ان اس اس برای ایستگاههای مرجع و گیرنده روور استفاده شود، میتوان در حالت آر تی کی تحت شبکه دقتی در حد 8mm + 0.5ppm را انتظار داشت.
در حال حاضر برای سامانه شمیم دقتی برابر با 10mm+1ppm در نظر گرفته میشود، به طوری که دارای دقت ثابت 10mm و دقت متغیر 1ppm است. دقت ثابت یعنی اینکه در شرایط کاملاً ایدهآل، حداکثر دقت سامانه، 10 میلی متر خواهد بود. اما مفهوم دقت متغیر 1ppm این است که علاوه بر دقت ثابت، به ازای هر 1 کیلومتر (1 میلیون میلیمتر) فاصله روور از نزدیکترین ایستگاه مرجع، دقت تعیین موقعیت به اندازه 1 میلیمتر کاهش مییابد.
البته باید در نظر داشت که دقت بیان شده در بازه یک سیگما (1σ) با قابلیت اطمینان 67 درصد است، در صورتی که دقت دو سیگما (2σ) قابلیت اطمینان 95 درصد را داراست. بر همین اساس، اگر گیرنده ای در فاصله 35 کیلومتری از ایستگاه مرجع سامانه شمیم قرار داشته باشد، انتظار میرود دقت یک سیگما 4.5cm و دقت دو سیگما 9cm را داشته باشد.
یکی از شرایط مهم در ایدهآل بودن یک شبکه جی ان اس اس، کیفیت تراکم ایستگاههای آن شبکه است. فاصله مناسب برای یک شبکه حدود 70 کیلومتر در نظر گرفته میشود. که در بدترین حالت، کاربر روور نهایتاً در فاصله 35 کیلومتری از یک ایستگاه قرار خواهد داشت. در چنین شبکهای میتوان در هر نقطه به دقتی بهتر از 10 سانتیمتر دست یافت.
شروع به کار سامانه شمیم
از ابتدای سال 95 طرح امکان سنجی و مطالعاتی شمیم (شبکه ملی یکپارچه مالکیت) آغاز شد که با بررسیهای به عمل آمده از نقشهها و عکسهای هوایی تهران و با توجه به پارامترهایی همچون وسعت و موانع ارتفاعی (کوهها و ساختمانهای بلند و دکلهای مخابراتی) پیاده سازی با نصب انتن مربوط به ایستگاه مرجع بر روی ساختمان اداره ثبت تهران آغاز شد و با پیگیری های به عمل آمده آنتن مربوطه بر روی ساختمان اداره کل نصب و راه اندازی شد.
سامانه شمیم بر اساس قانون حد نگار و آیین نامه مصوب و به منظور تثبیت اراضی تحت تولیت ادارات دولتی با صدور اسناد کاداستری، استاندارد سازی عملیات تهیه نقشه های کاداستری و یکپارچه سازی عملیات اجرایی مربوطه در سطح تهران و جلوگیری از بروز تداخل و تعارض در صدور اسناد و تزاحم حاصله تشکیل شد.
مطابق ماده 9 کلیه دستگاه ها مکلف هستند تمام مستندات و اطلاعات توصیفی املاک متعلق به خود یا تحت اداره خود از جمله مشخصات ثبتی، کاربری نام بهره بردار و نقشه های مختصات جغرافیایی املاک مذکور را با رعایت جنبه های امنیتی حداکثر ظرف مدت دو سال از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون تهیه کرده و جهت صدور سند مالکیت حدنگار در اختیار سازمان قرار دهند.
این شبکه با قرائتهای اولیه در ایستگاههای دائمی راه اندازی و با پوشش کامل در سطح هر استان، امکان عملیات تحدید حدود املاک و تکمیل نقشه کاداستر را با دقت بالا فراهم آورده و از تداخل و تعارض بین املاک با استفاده از تعیین موقعیت دقیق در سیستمهای مختصات جهانی جلوگیری بعمل می آورد.
شمیم به معنی (شبکه ملی یکپارچه مالکیت ها)
برای اهداف نقشه شمیمی کاداستر بادقت ۵ سانتیمتری با ارتباط با ایستگاه های ثابت و برداشت آنی که با ارتباط مخابراتی و سیم کارت های متصل شده بر روی دستگاه های متحرک (روور) و در راستای پیاده سازی قانون حدنگار و یکپارچه سازی نقشه های کلی انجام میابد. با استفاده از اطلاعات این شبکه از این پس کلیه نقشهها در یک سیستم مختصات واحد تهیه و وارد بانک اطلاعاتی خواهد شد در نتیجه مسائلی از قبیل تداخل بین نقشه ها از بین خواهد رفت.
استفاده از سامانه شمیم در مواقع بحران از جمله سیل، زلزله و جنگ است. که با از بین رفتن حد فاصل بین املاک تهران و پلاک های ثبتی، میتوان از اطلاعات و مختصات دقیق و مطمئن روش فوق، حد فاصل و موقعیت املاک را با دقت بسیار بالایی احیاء نمود و از هرگونه تضییع حقی جلوگیری کرد. در این شبکه تحدید حدود املاک در سیستم مختصات جهانی با دقت بالا و بهصورت لحظهای انجام میشود و درنتیجه اسناد مالکیت کاداستری تهران با دقت بسیار بالا صادر میشود.
با اجرای این طرح امکان استفاده کاربران ثبتی و افراد ذیصلاح از سرویس ها و خدمات این طرح با بهره گیری از گیرنده های GNSS فراهم خواهد شد و کاربران می توانند عوارض و گوشه ها املاک تهران را با دقت مناسب برداشت و تصیحات لازم را از سامانه مربوط دریافت نمایند. با استقرار این شبکه در تکمیل طرح کاداستر خصوصا کاداستر زراعی و روستایی تسریع می گردد.
املاکی که با استفاده از شمیم ثبت و صدور سند میشود در صورتی که به هر علتی حدود آنها در طبیعت از بین برود یا مورد تجاوز دیگران قرار گیرد با دقت سانتیمتر قابل پیادهسازی دوباره است و حقوق مالکان با توجه به ثبت مختصات گوشههای املاک تهران در بانک کاداستر هر استان نزد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور حفاظت میشود.
همچنین از دیگر مزیتهای راه اندازی این سامانه جلوگیری از هرج و مرجهای مالکیتی پس از حوادث غیرمترقبه است و چنانچه از این پس با وقوع بلایای طبیعی مانند سیل، زلزله و نظایر آن، حدود املاک تهران از بین برود، شبکه شمیم از بسیاری از نابهنجاری ها در این حوزه جلوگیری خواهد کرد.
بنابراین با مشخص شدن محدوده املاک بسیاری از تعارضات املاک و مشکلاتی که در حال حاضر در خصوص محدوده املاک وجود دارد رفع میشود.
مختصات سامانه شمیم
مختصات شمیم با ارتباط با ایستگاه های ثابتی که توسط سازمان ثبت املاک کشور مشخص شده و برداشت فوری که با ارتباط اینترنتی دستگاه های متحرک (Rover) و با اجرای قانون حدنگار و یکپارچه سازی نقشه های کلی انجام می گیرد. این سیستم سبب گردیده است که تمامی املاک و اراضی کشور در یک سیستم مختصاتی یکپارچه ثبت گردند.
در اصطلاح هیچ ملک یا زمینی با ملک یا زمین دیگری هم پوشانی معنادار نداشته و بصورت کاملا مجزا جانمایی گردد. در واقع شمیم در حقیقت چیزی فراتر از یک شبکه از ایستگاه های دائمی GNSS است. همچنین شمیم ضمن تدقیق اطلاعات مکانی املاک، زیرساختی برای توسعه استفاده از فن آوری های ماهواره ای در سطح کشور نیز تاثیرگذار است.
مختصات شمیم ترکیبی از موارد ذیل می باشد:
- ایستگاه های دایمی
- نقشه شمیم واحد های ثبتی
- گیرنده های روور توزیع شده بین آنها
- زیر ساختهای سخت افزاری
- شبکه و نیروی انسانی
- مدیریت کاربران
- نظارت و پشتیبانی از سیستم
- نرم افزار های مدیریت کاربران
- نرم افزار های واسط جهت صدور سند مالکیت
- دستور العمل ها و شیوه نامه های اجرایی
راه اندازی سامانه شمیم
شایان ذکر است، پس از استقرار ایستگاه های دائمی و انجام محاسبات اولیه و توزیع روور ها بین واحد های ثبتی وآموزش آنها و تعریف دسترسی ها و نصب نرم افزار های لازم، نقشه شمیمان تهران می توانند در سیستم شمیم اقدام به برداشت حدود املاک نمایند. یکی از مزایای استفاده از شمیم عدم اجازه خودکار این سیستم برای ورود قطعاتی که به درستی برداشت نشده است.
استفاده از این سیستم نه تنها از ورود داده های هندسی غیر دقیق جلو گیری میکند، که خطاهای احتمالی موجود را نیز اصلاح می نماید. این شبکه با قرائتهای اولیه در ایستگاههای دائمی راه اندازی و با پوشش کامل در سطح استان. امکان عملیات تحدید حدود املاک و تکمیل نقشه کاداستر را با دقت بالا فراهم آورده و از تداخل و تعارض بین املاک با استفاده از تعیین موقعیت دقیق در سیستمهای مختصات جهانی جلوگیری بعمل می آورد.
برای راه اندازی شبکه طرح امکان سنجی و مطالعاتی شمیم(شبکه ملی یکپارچه مالکیت) در این هر استان قریب به 2 میلیارد ریال هزینه شده است با اجرای طرح شبکه شمیم از هزینه های مراحل ثبت و نگهداری اسناد ثبتی کاسته میشود.
با استفاده از اطلاعات این شبکه از این پس کلیه نقشهها در یک سیستم مختصات واحد تهیه و وارد بانک اطلاعاتی خواهد شد در نتیجه مسائلی از قبیل تداخل بین نقشه ها از بین خواهد رفت. در این شبکه تحدید حدود املاک در سیستم مختصات جهانی با دقت بالا و بهصورت لحظهای انجام میشود و درنتیجه اسناد مالکیت کاداستری با دقت بسیار بالا صادر میشود.
املاکی که با استفاده از شمیم ثبت و صدور سند میشود در صورتی که به هر علتی حدود آنها در طبیعت از بین برود یا مورد تجاوز دیگران قرار گیرد با دقت سانتیمتر قابل پیادهسازی دوباره است و حقوق مالکان با توجه به ثبت مختصات گوشههای املاک تهران در بانک کاداستر استان نزد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور حفاظت میشود. با مشخص شدن محدوده املاک تهران بسیاری از تعارضات املاک و مشکلاتی که در حال حاضر در خصوص محدوده املاک وجود دارد رفع میشود.
این طرح علاوه بر اینکه سبب کاهش دعاوی ملکی میشود، گام بزرگی به منظور تهیه نقشههای ارتفاعی مسطحاتی با سرعت بالا است که دقت سندهای صادره را بالا خواهد برد.
در راستای همکاری بین این دو سازمان مختصات ۱۴۳ ایستگاه سامانه شمیم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در چندین بازه زمانی به روز رسانی و در چارچوب مختصات مرجع جهانی ITRF۲۰۱۴ و همچنین در مبنای مسطحاتی ملی IRGD۲۰۱۰ محاسبه و ارائه شده است.
سخت افزار شبکه ایستگاههای شمیم
برای محاسبه مختصات ایستگاههای سامانه شمیم در چارچوب مختصات مرجع جهانی ITRF۲۰۱۴، از نرمافزار GAMIT/GLOBK نسخه ۱۰.۷ با اتصال به ۱۶ ایستگاه جهانی IGS و ایستگاههای شبکه دائمی ژئودینامیک و GNSS ایران استفاده شده است.
همچنین محاسبه مختصات ایستگاههای سامانه شمیم در مبنای مسطحاتی ملی از استراتژی مشابه نحوه تعیین مختصات ایستگاههای شبکههای مبنایی کشور در مبنای مسطحاتی ملی به کار گرفته شده است. در این روش مختصات نقاط در مبنای مسطحاتی ملی با اعمال پارامترهای ترانسفورماسیون و مدل تغییر شکل منطقه به مختصات حاصل از پردازش دادهها در چارچوب مختصاتی مرجع ITRF با استفاده از نرمافزار علمی GAMIT/GLOBK تعیین میشود.
شبکه ایستگاههای دائمی ژئودینامیک و GNSS سازمان نقشهبرداری کشور در سال ۱۳۸۳ ایجاد و فاز اول آن شامل ۱۰۶ ایستگاه در اوایل دی ماه ۱۳۸۵ به بهرهبرداری رسید. در سال ۱۳۹۲ سازمان نقشهبرداری کشور، فاز دوم تکمیل شبکه ایستگاههای دائمی تکمیل و گزارش مربوط به نتیجه پردازش جدید ۱۲۵ ایستگاه این شبکه را در چارچوب مختصات ITRF۲۰۱۴ ارائه داد.
اطلاعات مکانی در دنیای امروز قسمت ارزشمند بانک های اطالعاتی را تشکیل می دهند. هنگامی که اطالعات مکانی به یک بانک داده های توصیفی افزوده می شود، ارزش آن بانک چند برابر می شود. اما جمع آوری اطالعات مکانی و به روز رسانی و مدیریت آنها نسبت به داده های توصیفی، دشوار ترو پرهزینه تراست وهمین مشکل باعث شده است که جمع آوری داده های مکانی در سازمان ها و ارگان ها با کندی انجام شود.
سازمان ثبت اسناد و امالک کشور به عنوان متولی مدیریت مالکیت امالک، اولین سازمانی است که ذخیره داده های مکانی همراه با داده های توصیفی را در دستور کار داشته است. از حدود 110 سال پیش، قانون گذار جهت صدور سند مالکیت، نماینده و نقشه بردار را موظف به بازدید ملک، جهت صدور سند مالکیت می داند. در این نوع نگرش، نماینده مسئول جمع آوری داده های توصیفی و نقشه بردار، موظف به جمع آوری داده های مکانی است. این امر نشان دهنده پیشرو بودن سازمان ثبت اسناد و امالک کشور در جمع آوری داده های مکانی همراه با توصیفی است.
نقش سامانه شمیم در تثبیت املاک
مشخصات هندسی و مکانی یک ملک را می توان به دو دسته مشخصات هندسی نسبی و مطلق دسته بندی کرد. مشخصات هندسی نسبی عبارتند از، طول و ابعاد و مساحت و مشخصات هندسی مطلق ملک نیز، موقعیت ملک دریک سیستم مختصات جهانی و نیز آزیموت (زاویه با شمال واقعی) ملک می باشند. محاسبه مشخصات هندسی نسبی یک ملک با استفاده از ابزار های معمول مانند متر نواری یا متر نوری، قابل انجام است اما محاسبه مشخصات هندسی مطلق آن، نیازمند استفاده از ابزار ها و روش های نوین و پیچیده تری است.
با بالارفتن ارزش زمین و مسکن، بر دعاوی ملکی نیز افزوده شد. موضوع مطرح شده در اکثر این دعاوی، مشخصات مکانی و هندسی امالک است و نه توصیفات آن. بین مشخصات هندسی نسبی و مطلق نیز، مشخصات مطلق ملک سهم بیشتری از دعاوی را به خود اختصاص داده است. به همین دلیل جمع آوری مشخصات هندسی نسبی و مطلق امالک با دقت مناسب، از درجه باالیی از اهمیت برخوردار است. با مقایسه روش های مختلف نقشه برداری خواهیم دانست که یکی از بهترین راه حل ها برای جمع آوری همزمان مشخصات نسبی و مطلق یک ملک، استفاده از سیستم های تعیین مختصات جهانی (GNSS )است.
شبکه های دائمی GNSS
تعیین مختصات با استفاده از گیرنده های GNSS ،یکی از مطمئن ترین و دقیق ترین روش های تعیین مختصات می باشد. اما رسیدن به نتیجه مطلوب مستلزم رعایت نکاتی می باشد.
حصول مختصات از گیرنده های GNSS معموال به دو روش کد (Code )و فاز (Phase Carrier )انجام می پذیرد که هر کدام دارای مزایا و معایب خود هستند. در روش استفاده از کد، مختصات به سرعت حاصل می شود اما دقتی متغیر بین چند متر تا چند ده متر دارد.
بنابراین این روش تنها جهت استفاده در ناوبری مناسب است. روش دیگر روش استفاده از فاز است. دقت این روش بین چند میلیمتر تا چند سانتیمتر است، اما دارای پیچیدگی های بیشتری است.
یکی از مهمترین شرایط الزم برای حصول به دقت بالا در روش استفاده از فاز، استفاده از روش تفاضلی یا دیفرانسیلی است. این بدان معنا است که جهت رسیدن به بهترین دقت، باید همواره یک دستگاه گیرنده GNSS ،در نقطه ای ثابت، مستقر شده و همزمان با دستگاه دیگر مشاهدات را برداشت نماید.
پس هر کاربر نیاز به داشتن دو دستگاه دارد و همزمان باید هر دو را مدیریت کند. در این روش، نقطه نخست که به نقطه مرجع یا رفرانس شناخته می شود، باید بر روی نقطه ای با مختصات معلوم در سیستم مختصات کشوری مستقر شود تا مختصات های گرفته شده از آن بطور هماهنگ و در سیستم مختصات کشوری باشد.
چون فاصله تقریبی دو گیرنده نباید از حدود10 کیلومتر تجاوز کند، در صورت یافت نشدن نقطه ای در این محدوده، باید ابتدا مختصات را به نقطهای کمکی انتقال داد و سپس با جابجایی رفرنس به نقطه کمکی و تکرار عملیات، مختصات معلوم را به محدوده پروژه منتقل کرد که این به معنای طوالنی شدن کار و افزایش هزینه و همچنین، کاهش دقت است.
در صورتی که بخواهیم در یک پروژه ملی مانند آنچه در کاداستر جامع مد نظر می باشد، از گیرنده های GNSS ،استفاده کنیم، با در نظر گرفتن تمامی نکات فوق الذکر طراحی یک شبکه پیوسته از نقاط معلوم و گیرنده های دائم مستقر بر روی آن خواهد راه حلی برای مشکلات می باشد. این تجربه ای است که تقریبا تمامی کشور های توسعه یافته در پروژه های مشابه خود در سطح ملی داشته اند.
مزایای ایجاد این شبکه های GNSS
- افزایش حد اکثر فاصله مجاز بین گیرنده ها و در نتیجه کاهش تعداد مورد نیاز آنها برای پوشش یک منطقه که منجر به کاهش تعداد دستگاه های مورد نیاز و در نتیجه کاهش هزینه، خواهد شد.
- ایجاد شبکه ای همگن از مختصات.
- افزایش طول برد استفاده از دستگاه ها با حذف رادیو و استفاده از سیستم GSM و اینترنت جهت ارسال تصحیحات.
- کم شدن وابستگی دقت نقاط به فاصله از ایستگاه مرجع و در نتیجه داشتن دقتی همگن برای تمامی نقاط.
- تعدیل و سرشکنی شبکه با استفاده از برداشت های 20 ساعته و در نتیجه تدقیق شبکه..استفاده از الگوریتم های پیچیده جهت محاسبه پارامتر ها و خطاهای گیرنده و تعدیل آن با استفاده از چند ایستگاه مجاور آن و در نتیجه داشتن مختصاتی صحیح و دقیق.
- دسترسی همیشگی به مختصات برای تمامی کاربران مستقر در محدوده تحت پوشش شبکه در تمامی ساعت فعالیت شبکه به صورت شبانه روزی.
- امکان تعیین مختصات برای کاربران تنها با استفاده از یک تک گیرنده.
- عدم نیاز کاربر به استفاده و استقرار بر روی نقطه معلوم و در نتیجه تسریع عملیات تعیین موقعیت و همچنین افزایش دقت نقاط برداشت شده با حذف خطای استقرار.
- امکان اخذ آبونمان و هزینه استفاده برای کاربران و در نتیجه، بهره برداری مالی از شبکه.
- امکان صحت سنجی و همچنین تعیین دقت نقاط برداشت شده توسط کاربران جهت مدیریت بهتر فرآیند ها.
- امکان نظارت بر کاربران و تهیه نمودار های آماری.
- امکان استفاده از شبکه برای کاربرد های متنوع اعم از ناوبری دقیق برای سیستم های حمل نقل و امداد، مشاهده فعالیت های تکتونیکی و لرزه نگاری و سایر استفاده های علمی نظیر مطالعات یونوسفریک و اتمسفریک و هواشناسی و سایر پروژه های تحقیقاتی در سطح ملی.
- امکان تعامل و هماهنگی بین دستگاه ها، ارگان ها، سازمان ها چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی در تمامی پروژه های عمرانی و سایر پروژه هایی که قسمتی از آن را اطالعات مکان محور تشکیل میدهد، چه در سطح درون سازمانی چه در سطح برون سازمانی با داشتن یک بستر مختصاتی مشترک، سهل الوصول و دقیق. تمامی این موارد، باعث شده است تا شبکه های دائمی GNSS جزو جدایی ناپذیرپروژه های تعیین موقعیت در سطح ملی باشد.
مراحل پیاده شبکه مدیریت یکپارچه مالکیت ها (شمیم)
جهت ایجاد شبکه شمیم مراحل زیر انجام گرفته است
1 .بررسی مشکالت موجود در برداشت و جانمایی امالک و یافتن این حقیقت که بیشترین معضالت ناشی از برداشت مختصات مطلق امالک است
2 .جستجو بین راه کار های موجود و انتخاب شبکه ایستگاه دایمی و استفاده ازتصحیحات NRTK به عنوان بهترین راه کار حل این مشکل
3 .بررسی شبکه های محلی و کشوری موجود و تشخیص اینکه شبکه کاملی که برآورد کننده تمامی نیاز های ما باشد وجود ندارد.
4 .بررسی تمامی نرم افزار های ارایه دهنده تصحیحات شبکه و انتخاب دو نرم افزار Spider Leica و GNsmart++ Geo به عنوان بهترین نرم افزار ها از نظر کیفیت، قدرت، مدیریت کاربران، ابزار های کنترل کیفیت و QC و خدمات.
5 .انتخاب نرم افزار Spider Leica به دلیل یکسان بودن نرم افزار و سخت افزار، داشتن سابقه خدمات در ایران و نمایندگی قدیمی و معتبر.
6 .بررسی 001 واحد ثبتی برای نصب ایستگاه ها، و جمع آوری اطالعات آنها اعم از مختصات، استیجاری یا ملکی بودن، عکس و شرح از واحد و تهیه نرم افزارReview Site و یک پایگاه داده به منظور جمع آوری این اطالعات
7 .انتخاب گروهی از کارشناسان در اداره کل کاداستر به منظور پیگیری ورود اطالعات واحد های ثبتی و بررسی هر واحد.
8 .خرید دستگاه های رفرانس، برنامه ریزی جهت نصب پایه و نصب دستگاه.
9 .نصب 400 ایستگاه
10 .انجام بازدید های میدانی جهت کنترل کیفی نصب ایستگاه ها
11 .بررسی برخی از ایستگاه ها و برنامه ریزی جهت نصب دکل جهت استفاده حداکثری از ایستگاه.
12 .پوشش تمامی کشور با سامانه شمیم به استثنای استان های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، و نیمه جنوبی خراسان رضوی
13 .محاسبه مختصات ایستگاه ها در دو فریم کشوری و جهانی
14 .برنامه ریزی جهت خرید نرم افزار ها و سخت افزار های پیش نیاز نصب اعم از ویندوز 2012 Server و سرور های سخت افزاری مورد نیاز.
15 .نصب نرم افزار ها بر روی سرور ها و انجام تنظیمات الزم
16 .انجام هماهنگی های الزم با IT سازمان جهت اتصال ایستگاه های به سرور Spider.
17 .تشکیل دو گروه از کارشناسان در اداره کل کاداستر جهت پایش دایمی شبکه از دو منظر ارتباطی و کیفیتی.
18 .بررسی دستگاه های Rover از منظر های مختلف اعم از سابقه دستگاه و شرکت تولید کننده، خدمات پس از فروش، دقت و صحت و سهولت و کیفیت دستگاه و کنترلر و غیره و انجام تست های میدانی همزمان و غیر همزمان دستگاه ها، جهت خرید دستگاه های Rover.
19 .تهیه مستندات فنی مناقصه و خرید دستگاه های Rover
20 .برنامه ریزی جهت تحویل، توزیع، آموزش و تهیه مستندات و فیلم های آموزشی برای همکاران
21 .ایجاد دستورالعمل های جهت ثبت نام کاربران در سامانه شمیم و دسته بندی استانی کاربران و تعیین مدیر استانی جهت مدیریت توزیع شده کاربران
22.پاسخ گویی به نیازها و مشکالت کاربران
23.ایجاد جداول جدید و نرم افزاراختصاصی جهت ورود بر داشت های انجام شده در سیستم شمیم و اتصال آن به نظام جامع کاداستر و الزام همکاران به استفاده از سیستم و جلوگیری از ورود قطعات برداشت شده خارج از سیستم شمیم و رسد هفتگی و ماهانه در مقیاس، واحد ثبتی و استانی.
24.آموزش و هماهنگی جهت نصب نرم افزار ورود اطالعات در واحد های ثبتی و رفع اشکال همکاران.
25.برداشت بیش از 10هزار مورد نقشه برداری در کشور با استفاده از شمیم
مزایای سامانه شمیم امور ملکی
برای اخذ سند تک برگی ثبت مختصات ملک در سامانه شمیم اجباری است
طبق ماه ۹ قانون حد نگار:
کلیه دستگاه ها مکلفند تمام مستندات و اطلاعات توصیفی املاک متعلق به خود یا تحت اداره خود از جمله مشخصات ثبتی، کاربری، نام بهره بردار و نقشه های مختصات جغرافیایی املاک مذکور را با رعایت جنبه های امنیتی حداکثر ظرف مدت دو سال از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون تهیه نموده و جهت صدور سند مالکیت حدنگار در اختیار سازمان قرار دهند. سامانه شمیم کمک شایانی به اجرایی شدن این قانون کرده است. استفاده گسترده از این سیستم منجر به تشکیل نقشه جامع املاک در کشور می شود. در مناطقی که دید مناسبی برای برداشت با دوربین وجود ندارد می توان از شمیم استفاده کرد.
باید توجه داشت برای پیاده سازی ستون ها و سایر عملیات نقشه برداری نیاز به دقت بسیار بیشتر و میلیمتری است. و سیستم شمیم در این موارد کارایی ندارد. سامانه شمیم در اختیار کارشناسان رسمی دادگستری، ثبتی و نظام مهندسی امور نقشه برداری نیز می باشد و نیازمند اخذ مجوزهای قانونی است. شمیم باعث دقیق تر شدن مختصات جغرافیای املاک در اداره ثبت اسناد و املاک می شود از مزایای این سامانه اجازه ندادن به ثبت املاکی است که به درستی تعیین مختصات نشده اند .ثبت املاک در سامانه شمیم باعث از بین رفتن مشکلات ملکی از قبیل تعرض به حریم املاک و جانمایی دقیق املاک بعد از حوادثی نظیر سیل، زلزله و … است. در صورت نبود فضای کافی و وجود درخت ساختمان و سایر عوارض استفاده از این سیستم نیازمند استفاده از دستگاه های کمکی در فاصله ای مناسب و به دور از این عوارض است.
تفاوت سیستم یو تی ام و سامانه شمیم
سامانه شمیم اخیرا در ادارات ثبت راه اندازی شده است که با سیستم یو تی ام تفاوت دارد. سیستم یو تی ام یک سیستم جهانی است اما شمیم یک سیستم ملی است. این دو سیستم کاربرد های مختص به خود را دارند که هر دو برای امور مربوط به اخذ سند تک برگی از ادارات ثبت الزامی هستند. به اندازه کافی در مطالب قبلی در مورد سیستم مختصات یو تی ام و نقشه یوتی ام توضیح داده شده است. بنابراین لازم دیدیم در این پست راجع به سامانه ملی شمیم صحبت کنیم.
از ابتدای سال 95 طرح امکان سنجی و مطالعاتی شمیم (شبکه ملی یکپارچه مالکیت) آغاز شد که با بررسیهای به عمل آمده از نقشهها و عکسهای هوایی استان و با توجه به پارامترهایی همچون وسعت و موانع ارتفاعی (کوهها و ساختمانهای بلند و دکلهای مخابراتی) پیاده سازی با نصب انتن مربوط به ایستگاه مرجع بر روی ساختمان اداره کل آغاز شد و با پیگیری های به عمل آمده آنتن مربوطه بر روی ساختمان اداره کل نصب و راه اندازی شد.
سامانه شمیم بر اساس قانون حد نگار و آیین نامه مصوب و به منظور تثبیت اراضی تحت تولیت ادارات دولتی با صدور اسناد کاداستری، استاندارد سازی عملیات تهیه نقشه های کاداستری و یکپارچه سازی عملیات اجرایی مربوطه در سطح استان و جلوگیری از بروز تداخل و تعارض در صدور اسناد و تزاحم حاصله تشکیل شد.
کاربرد سامانه شمیم در امور ثبتی
در چند سال گذشته بر اساس مطالعات زیادی که در راستای نیاز به تکنیک ها و ابزار جدید و دیگر پارامترها انجام گرفته است، علیرغم روش های کلاسیک و مرسوم قدیمی در تهیه نقشه ها، انجام اندازه گیری ها در یک دیتوم یکپارچه و پیوسته ضرورت یافت. همچنین سرعت اجرای تهیه نقشه و مطالعات وابسته به این محصولات، تا حد امکان باید بالا باشد. بنابراین، استفاده از سامانه های تعیین موقعیت ماهواره ای برای برداشت اطلاعات هندسی نقاط موجود در نقشه های کاداستر با دقت بالا میوانند به عنوان تکنیک جدیدی به تحقق موارد یاد شده کمک کنند.
سامانه شمیم به منظور ایجاد بستر لازم جهت تهیه نقشه های ثبتی با دقت و سرعت بالا راه اندازی و توسعه یافت. در این مطالعه به ارزیابی دقت موقعیت های بدست آمده توسط تکنیک RTK در بستر شبکه ی شمیم در مقایسه با نقشه های کادستر 1:500 شهری که با نقشه برداری زمینی تهیه شده اند، در بخشی از شهر الوند واقع در استان قزوین پرداخته شد.
برای این منظور ارزیابی ها برای 222 قطعه زمین در نطقه مورد مطالعه انجام گرفت. نتایج سازگاری بالایی بین نقشه های حاصل از تکنیک RTK و نقشه های حاصل از روش های زمینی نشان دادند. با محاسبه ی کلیه خطاها در تمامی قطعه زمین ها، میانگین انحراف روش RTK نسبت به روش زمینی در تعیین گوشه های زمین 7 سانتی متر و در انطباق طول ها 5 سانتی متر بدست آمد. این میزان انحراف از حداکثر خطای مجاز در برداشت مختصات یک نقطه در نقشه های 1:500 کمتر است. لذا از نتایج داده های برداشت شده توسط سامانه شمیم، می توان در جهت تهیه نقشه های کاداستر شهری با دقت و سرعت بالا گامی موثر برداشت.
پردازش آفلاین در شمیم
در صورتی که در هنگام دریافت تصحیحات ماهواره ای با مشکل دریافت تصحیحات اعم از قطعی ارتباط مخابراتی ، عدم دید کافی ماهواره در زیر درختان یا زیر سقف و … مواجه گردید می توان از روش برداشت استاتیک عمل نموده و با ورود به سایت سامانه شمیم اقدام به تصحیح مختصات مکانی خود نمایید .
نحوه تصحیح استاتیک در سامانه شمیم
1) برای این کار ابتدا آدرس سامانه شمیم به نشانی 109.201.18.15/SpiderWeb را در صفحه تارنمای خود وارد می نمایید
2) در قسمت ورود به سایت در ستون سمت چپ صفحه باز شده نام کاربری و رمز عبور تعریف شده برای کار با دستگاه های گیرنده ماهواره ای را وارد می نمایید
3) پس از ورود به سایت از قسمت نوار بالای صفحه و یا ستون سمت چپ وارد قسمت Computation می شوید
4) در قسمت انتخاب شده می بایست ابتدا سه ایستگاه های مورد نیاز برای دریافت تصحیحات بر روی نقطه برداشت مورد نظر خود را انتخاب نمایید که این کار به سه روش امکان پذیر است
لازم به یاد آوری می باشد که قبل از کار با این قسمت می بایست pop-up blockers را از قسمت تنظیمات تارنمای خود خاموش نموده و یا پس از دادن اجازه باز شدن pop-up اعلام شده دوباره وارد این قسمت شده و مراحل را انجام دهید .
1- با زدن این گزینه انتخاب ایستگاه ها را با توجه به فاصله از نقطه مورد برداشت خود به تشخیص خود سامانه واگذار می نمایید .
2- با زدن دکمه Show list می توان با توجه به محل برداشت خود سه ایستگاه های نزدیک را انتخاب و یا از وجود داده های Rinex با زدن بر روی دکمه Check availability هر ایستگاه در زمان برداشت خود اطمینان حاصل نمود .
3- با زدن دکمه Show map می توان با توجه به محل برداشت خود سه ایستگاه های نزدیک را از روی نقشه باز شده انتخاب نمود .
4- با زدن این گزینه همانند گزینه اول انتخاب ایستگاه ها با یک مختصات مجازی که در نزدیک محل برداشت ایجاد می گردد توسط سامانه انجام می شود که انتخاب این گزینه با توجه به وجود شبکه پوششی کامل موجود توصیه نمی گردد .
5) در این قسمت نحوه برداشت و محاسبه خود را که در اینجا همان روش استاتیک و یا PPK (Stop & GO) می باشد را انتخاب می نمایید
6) در این قسمت سیستم مختصات مورد نظر خود را انتخاب می نمایید که میتوان از گزینه پیش فرض WGS 1984 و یا سیستم های تعریف شده در زون های 38 تا 41 با توجه به محل استقرار و برداشت خود انتخاب نمایید . توصیه اداره کل کاداستر انتخاب زون مورد نظر و محاسبه نقطه برداشت شده بر اساس سیستم مختصات UTM می باشد :
7) در این قسمت فایل observation استاتیک و یا PPK (Stop & GO) با پسوند (.**O) را از فایل های Rinexخود انتخاب کرده و آن را برای پردازش در قسمت اول ارسال نمایید . توجه داشته باشید ورژن Rinex می بایست 2.11 باشد. همچنین در این قسمت می توان سه فایل از یک نقطه مورد برداشت در زمان های مختلف را نیز ارسال نمود به شرطی که در محل استقرار تغییری رخ نداده باشد .
توجه داشته باشید در بعضی از دستگاه های گیرنده ماهواره ای فایل برداشت استاتیک با مشخصات خود دستگاه برداشت می گردد که می بایست آن را با برنامه تبدیل همراه دستگاه ابتدا به Rinex 2.11 تبدیل کرده و سپس در این قسمت مورد استفاده قرار دهید .
دقت داشته باشید که فاصله نقطه برداشت نباید بیش از 100 کیلومتر از ایستگاه های انتخاب شده به صورت دستی باشد در این صورت می بایست ایستگاه های خود را تغییر دهید .
8) در این قسمت می توان دقت محاسبات را تعیین نمود که یا از دو گزینه پیشفرض قرار داده شده استفاده کرد و یا به صورت دستی میزان عددی دقت بر حسب میلیمتر در قسمت دوم و ppm در قسمت سوم وارد نمود . دقت داشته باشید که اعداد انتخاب شده از روش دستی بر حسب فاصله از ایستگاه های انتخاب شده می توانند بر محاسبه مختصات نهایی پس از پردازش تاثیر بگذارند بنابراین توصیه می شود در قسمت اول، یکی از موارد پیش فرض 10mm+3ppm یا 20mm+5ppm انتخاب گردد :
9) پس از این کار با زدن دکمه Submit در پایین صفحه عملیات ارسال و انجام محاسبه پایان می یابد .
10) همچنین در صورتیکه به هر دلیل مجبور به تکرار کلی عملیات در این قسمت شوید می توان با زدن دکمه Reset form از بالای این قسمت کل تنظیمات را از اول انجام داد .
نحوه دریافت تصحیحات سامانه شمیم
پس از اتمام عملیات ارسال فایل برداشت شده ، سامانه اقدام به انجام محاسبات لازم نموده و برای مشاهده این محاسبات و نتیجه حاصل از قسمت نوار بالای صفحه و یا ستون سمت چپ وارد قسمت Results می شوید. در صفحه باز شده نام کاربر مشخص شده است و نتیجه تمام کار های درخواست شده برای این کاربر در این قسمت قابل مشاهده می باشد که بر حسب نیاز کاربر می توان یکی از این گزینه ها یا همه آنها را انتخاب نمود که در مورد فوق نتایج Computations را انتخاب می نماییم.
پس از آن می توان بر اساس تاریخ ، محاسبات درخواست داده شده از یک زمان مشخص تا پایان یک تاریخ خاص را انتخاب و بر روی گزینه Show برای مشاهده آن کلیک کرده و نتیجه نمایش داده شده به سه دسته تقسیم میگردد که به شکل زیر می باشد :
– علامت چرخ دنده بیانگر انجام محاسبه توسط سامانه می باشد و تا پایان و تایید آن می بایست صبر کرد.
– علامت تایید بیانگر موفقیت آمیز بودن محاسبه توسط سامانه می باشد که با کلیک بر روی گزینه دانلود می توان نتیجه حاصل و مختصات محاسبه شده توسط سامانه شمیم را در پایین صفحه باز شده قسمت ( WGS 84 Geodetic Coordinates) و ( Local Grid Coordinates ) مشاهده نمود .
– اگر ایرادی در فایل ارسال شده وجود داشته باشد که توسط سامانه قابل محاسبه نباشد به صورت علامت تعجب نمایش داده می شود که با رفتن بر روی این علامت ، خطای عملیاتی به کاربر اعلام می گردد . در این حالت اگر خطا عدم شناخت آنتن اعلام گردد می بایست با اداره کل کاداستر تماس حاصل گردیده و مشخصات آنتن دستگاه گیرنده ماهواره ای خود را به این اداره کل اعلام نمایید در غیر این صورت اقدامات لازم را در جهت رفع خطا با توجه به اعلام سامانه به عمل آورید .
چند نکته در استفاده از سامانه شمیم
قابلیت های دستگاه خودتان را بشناسید. منظومه ها و ورژن rtcm دریافتی و نوع تصحیحاتی که ساپورت میکند. و با توجه به آنها بهترین نوع تصحیحات را انتخاب کنید. در صورتی که با تصحیحات شبکه به مشکل برخورد کردید، از تصحیحات nearest استفاده نمایید. منطقه کار خود را از نظر پوشش gsm با تمامی اپراتور ها بشناسید تا در هنگام کار، اپراتور ها را اولویت بندی کرده باشید.
هنگام نزدیک شدن به نقطه های بسته که دید کمی به آسمان دارند، از فضای باز به نقطه نزدیک شوید. اگر دقت نقطه ای که موقعیت سختی از نظر دید به آسمان دارد برای شما مهم است، پس از قرائت مختصات، اجازه دهید تا گیرنده مجددا float و fix شود و نقطه را با سولوشن جدید مجددا قرائت کرده و مختصات ها را مقایسه کنید، مخصوصا اگر پس از قرائت اول، دستگاه از فیکس خارج شده باشد
از میزان شارژ سیم کارت های خود و باطری دستگاه و کنترلر خود و میزان ساعت کاری هریک مطلع باشید. به کمک یکمتر لیزری و تقاطع از دو نقطه، بسیاری از نقاط سخت به راحتی برداشت میشوند. یادداشت طول ها در code نقطه شما را از کشیدن کروکی بینیاز کرده سرعت عمل کار را نیز بالا می برد. قبل از کار از طریق منوی site status وبسایت shamim.ssaa.ir/sbc از آنلاین بودن ایستگاه ها و فاصله محل کار خود تا نزدیک ترین ایستگاه مطلع شوید
تعیین مختصات دقیق ایستگاه های سامانه شمیم
به گزارش روابط عمومی سازمان نقشه برداری کشور، به نقل از اداره ژئودزی و ژئودینامیک درراستای همکاری بین این دو سازمان مختصات 143 ایستگاه سامانه شمیم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در چندین بازه زمانی به روزرسانی و در چارچوب مختصات مرجع جهانی ITRF2014 و همچنین در مبنای مسطحاتی ملی IRGD2010 محاسبه و ارائه شده است.
برای محاسبه مختصات ایستگاه های سامانه شمیم در چارچوب مختصات مرجع جهانی ITRF2014، از نرمافزار GAMIT/GLOBK نسخه 10.7 با اتصال به 16 ایستگاه جهانی IGS و ایستگاه های شبکه دائمی ژئودینامیک و GNSS ایران استفاده شده است.
همچنین محاسبه مختصات ایستگاه های سامانه شمیم در مبنای مسطحاتی ملی از استراتژی مشابه نحوه تعیین مختصات ایستگاه های شبکه های مبنایی کشور در مبنای مسطحاتی ملی به کار گرفته شده است. در این روش مختصات نقاط در مبنای مسطحاتی ملی با اعمال پارامترهای ترانسفورماسیون و مدل تغییرشکل منطقه به مختصات حاصل از پردازش دادهها در چارچوب مختصاتی مرجع ITRF با استفاده از نرمافزار علمی GAMIT/GLOBK تعیین میشود.
شبکه ایستگاه های دائمی ژئودینامیک
شبکه ایستگاه های دائمی ژئودینامیک و GNSS سازمان نقشهبرداری کشور در سال 1383 ایجاد و فاز اول آن شامل 106 ایستگاه در اوایل دی ماه 1385 به بهره برداری رسید. در سال 1392 سازمان نقشهبرداری کشور، فاز دوم تکمیل شبکه ایستگاههای دائمی تکمیل و گزارش مربوط به نتیجه پردازش جدید 125 ایستگاه این شبکه را در چارچوب مختصات ITRF2014 ارائه داد.
گفتنی است یکی از مهمترین وظایف سازمان نقشه برداری کشور به عنوان نهاد سیاستگذار در امر تهیۀ نقشه و اطلاعات مکانی، ایجاد، حفظ و گسترش شبکههای مبنایی به عنوان چارچوب مرجع ملی برای تهیه نقشههای قابل اتصال از مناطق مختلف کشور، انجام پروژههای نقشهبرداری، عمرانی، اکتشافی و بسیاری دیگر است. از این رو سازمان نقشه برداری کشور از گذشته اقدام به ایجاد و گسترش شبکههای مبنایی ژئودزی، ترازیابی دقیق و گرانیسنجی با دقت و درجات مختلف در سطح کشور کرده است، بطوریکه امروزه تمامی نقشهها و پروژههای نقشهبرداری کشور با اتصال به این نقاط مبنایی تهیه میشوند. با پیشرفت تکنولوژی و افزایش پوشش ماهوارههای تعیین موقعیت، ایجاد شبکه ایستگاههای دائمی در کشورهای مختلف گسترش یافت.
جمع بندی
یکی از مهمترین وظایف سازمان نقشهبرداری کشور به عنوان نهاد سیاستگذار در امر تهیه نقشه و اطلاعات مکانی، ایجاد، حفظ و گسترش شبکههای مبنایی به عنوان چارچوب مرجع ملی برای تهیه نقشههای قابل اتصال از مناطق مختلف کشور، انجام پروژههای نقشهبرداری، عمرانی، اکتشافی و بسیاری دیگر است.
از این رو سازمان نقشهبرداری کشور از گذشته اقدام به ایجاد و گسترش شبکههای مبنایی ژئودزی، ترازیابی دقیق و گرانیسنجی با دقت و درجات مختلف در سطح کشور کرده است، بهطوریکه امروزه تمامی نقشهها و پروژههای نقشهبرداری کشور با اتصال به این نقاط مبنایی تهیه میشوند. با پیشرفت تکنولوژی و افزایش پوشش ماهوارههای تعیین موقعیت، ایجاد شبکه ایستگاههای دائمی در کشورهای مختلف گسترش یافت.
منبع: https://shamim.ssaa.ir
سوالات متداول راجع به سامانه شمیم
سامانه شمیم چیست؟
سامانه شمیم چه کاربردی در امور ثبتی دارد؟
سامانه شمیم به منظور ایجاد بستر لازم جهت تهیه نقشه های ثبتی با دقت و سرعت بالا راه اندازی و توسعه یافت. در این مطالعه به ارزیابی دقت موقعیت های بدست آمده توسط تکنیک آر تی کی در بستر شبکه ی شمیم در مقایسه با نقشه های کادستر 1:500 شهری که با نقشه برداری زمینی تهیه شده اند.
دقت مختصاتی سامانه شمیم چقدر است؟
در تعیین موقعیت آنی یا برداشت آر تی کی دقت گیرنده مولتی فرکانس روور (جی پی اس شمیم) بستگی به فاصله گیرنده از نزدیک ترین ایستگاه شمیم است. اگر از بهترین آنتن گیرنده های جی ان اس اس برای ایستگاههای مرجع(کورس شمیم) و گیرنده مولتی فرکانس استفاده شود، میتوان در حالت آر تی کی تحت شبکه دقتی در حد 8mm + 0.5ppm را دریافت کرد.
سامانه شمیم چه مزایایی دارد؟
از جمله مزایای راه اندازی سامانه شمیم افزایش دقت در تثبیت حدود اراضی و املاک، تسریع و افزایش دقت در تهیه نقشه های کاداستر املاک، شمیم به صورت خودکار اجازه ورود قطعاتی که به درستی برداشت نشده اند را نمی دهد. تمامی ارگان ها و سازمان ها می توانند به جهت دقت بالای سیستم با ارتباط با این شبکه نقشه دقیق تهیه نمایند، که دارای دقت مطالعاتی بسیار بالایی است و به جهت آنلاین بودن و داشتن سیم کارت روی دستگاه های سیار اطلاعات و مختصات به صورت آنلاین به مرکز ارسال می گردد.
ساختار سامانه شمیم چگونه است؟
سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، اقدام به نصب ایستگاههای دائمی(کورس مرجع) بر روی بام ساختمان واحد های ثبتی خود در سرتاسر کشور نمود. ایستگاه ها به صورت پیوسته داده های مشاهداتی خود را درمورد املاک اعم از اینکه دارای سند عادی یا رسمی بوده باشد، برای سرور مرکزی سازمان ارسال نموده و سرور مرکزی پس از پردازش اطلاعات و تصحیح آن ها، این اطلاعات را به سامانه شمیم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ارسال می نماید.