کارشناس رسمی نقشه برداری ⚖: فردی متخصص است در رده کارشناسی رسمی، دارای صلاحیت و پروانه کارشناسی از کانون کارشناسان رسمی دادگستری یا مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضائیه که در امور ثبتی و نقشه برداری در دادگستری و شورای حل اختلاف فعالیت دارد. خلاصه وظایف کارشناسان رسمی در امور نقشه برداری و ثبتی در حوزه حل اختلافات ملکی خلاصه می شود.
کارشناس رسمی نقشه برداری در امور نقشه برداری از جمله تهیه نقشه یو تی ام، تهیه نقشه 1/2000 شهرداری، تفسیر عکس هوایی، قدمت بنا و امور نقشه برداری اجرایی دارای صلاحیت کارشناسی رسمی است. کارشناسان رشته نقشه برداری در پرونده های اختلاف ملکی در دادگستری به عنوان کارشناس ذیصلاح شناخته می شوند. نظریه کارشناسی کارشناسان رسمی مورد تایید قضات دادگستری می باشد.
کارشناس رسمی نقشه برداری ⚖
در مقاله کارشناس رسمی نقشه برداری تلاش کرده ایم شرح فعالیت های کارشناس رسمی نقشه برداری را تشریح نماییم. جهت انجام امور مربوط به کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی با کارشناسان رسمی آلفا مپ تماس حاصل فرمایید.
کارشناسان رسمی دادگستری نقشه برداری و امور ثبتی جهت انجام امور ملکی مشاور شما مالکین محترم هستند. همه روزه شاهد افزایش حجم پرونده های اختلاف ملکی در دادگاه و مراجع ذیصلاح حقوقی هستیم. علت این موضوع عدم آگاهی افراد در امور حقوقی و ثبتی املاک است. همواره در نظر داشته باشید جهت معاملات املاک و اراضی می بایست با کارشناس رسمی در امور ثبتی و نقشه برداری مشورت کنید.
مشاوره ملکی کارشناس رسمی نقشه برداری
به عنوان مثال در خرید یک قطعه زمین صرفا رویت زمین، مدارک و چک کردن اسناد کفایت نمی کند. ممکن است زمینی که شما خریداری می کنید از مساحت درج شده در اسناد کمتر باشد، با ملک مجاور تداخل پلاک ثبتی داشته باشد، موقعیت ملک با اسناد همخوانی نداشته باشد، بخشی از ملک در اراضی ملی یا حریم کمی و کیفی رودخانه باشد و چندین مشکل دیگر.
جهت جلوگیری از بوجود آمدن مشکلات اشاره شده می بایست از تخصص کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی استفاده کنید. توجه داشته باشید که این کارشناسان با تجربه بالا حقوقی و هندسی در زمینه املاک و اراضی می توانند به هدر رفتن سرمایه شما و ایجاد ارزش افزوده ملک شما کمک کنند. توجه داشته باشید که امور کارشناسی نقشه برداری می بایست قبل از خرید ملک انجام شود.
مشاوره خرید ملک توسط کارشناس رسمی نقشه برداری
حوزه املاک و اراضی به عنوان کالا سرمایه ای مورد توجه اکثر شهروندان قرار دارد. توجه داشته باشید جهت سرمایه گذاری در این حوزه نیاز به مهارت در امور حقوقی و هندسی دارید. اکثر شهروندان آشنایی با این امور تخصصی ندارند و جهت خرید املاک و اراضی با مشکلاتی مواجه می شوند. به عنوان مثال شخصی یک قطعه زمین را خریداری می کند به انضمام یک نقشه یو تی ام مساحی ملک، حال این شخص می تواند مساحت درج شده در نقشه را با مساحت واقعی زمین مطابقت دهد؟ پاسخ قطعا خیر است.
در امور حقوقی نیز راجع به مثال ارائه شده آیا فرد اشاره شده توانایی تحلیل حقوقی اسناد ارائه شده را دارد؟. به عنوان نمونه یک سند با اطلاعات ثبتی ارائه شده در گام اول باید حدود سند با زمین یا ملک مورد تعرفه مطابقت داده شود هم از لحاظ مساحی هم از لحاظ حقوقی. انجام این دو امر مهم باعث حفظ سرمایه شما می شود. با توجه به سود کلان فروش زمین و املاک با مشکلات ملکی، افراد سود جو در کمین افراد فاقد آگاهی هستند.
خرید املاک با مشاوره کارشناس نقشه برداری
برای خرید املاک و اراضی می بایست قبل از معامله از مشاوره کارشناسان رسمی نقشه برداری و امو ثبتی بهره مند شوید. برخی از مالکین با وجود خرید املاک با قیمت چند ده میلیارد تومان علاقه ای به استفاده از مشاوره کارشناسان رسمی دادگستری ندارند. توجه داشته باشید که هزینه کارشناسی در این امور نسبت به سرمایه گذاری شما بسیار ناچیز است و عدم انجام مشاوره امور ملکی قطعا با مشکلاتی روبرو خواهید شد.
به عنوان یک مثال عامیانه وقتی فردی قصد خرید یک خودرو با قیمت چند صد میلیون تومان را دارد در گام اول خودرو را نزد کارشناس رنگ و مکانیک می برد و در صورت کارشناسی شدن، اقدام به خرید می کند. در حوزه خرید املاک و اراضی با قیمت های سرسام آور، استفاده از مشاوره ملکی کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری باید در اولویت باشد.
یک مثال دیگر در حوزه خرید زمین در لواسان را مطرح می کنیم. شما یک قطعه زمین در حاشیه رودخانه خریداری می کنید جهت احداث باغ و ویلا، آیا می دانید چه میزان از زمین در حریم کمی و کیفی رودخانه قرار دارید و آیا این که زمین در اراضی ملی است یا خیر. با توجه به توضیحات ارائه شده و مشاهده تعداد کثیر پرونده های اختلاف ملکی و طرح دعوی در دادگستری، توصیه ما قبل از خرید ملک انجام امور کارشناسی است.
کارشناس رسمی نقشه برداری کیست؟
کارشناس رسمی نقشه برداری شخصی است که در رشته مهندسی عمران و نقشه برداری مدرک کارشناسی را اخذ کرده است. کارشناسان رسمی افرادی متخصص و صاحب صلاحیت دارای تحصیلات آکادمیک و مسلط به امور حقوقی املاک در زمینه ثبتی و حقوقی هستند. در دادگاه، دادگستری و شورای های حل اختلاف جهت ارائه حکم قانونی در امور ثبتی، به نظر قانونی و مستند کارشناس رسمی نیازمند هستیم.
کارشناس رسمی نقشه برداری در حوزه املاک و اراضی در واقع ترازوی هندسی و حقوقی املاک شماست. مقصود از ترازوی هندسی و حقوقی املاک این است که کارشناس رسمی نقشه برداری ملک مورد اختلاف را هم از نظر هندسی هم از نظر حقوقی به صورت عادلانه کارشناسی می کند تا حقی از طرفین دعوای ملکی یا خریدار و فروشند ملک ضایع نشود.
کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری باید همیشه در راستای اجرای عدالت گام بردارد و خداوند را همیشه ناظر بر اعمال خویش ببیند. کارشناس رسمی نقشه برداری به واسطه سوگند نامه کارشناسی رسمی همواره باید بدون جانب داری از طرفین دعوا در پرونده های ملکی نظر بدهد. هر کارشناس باید در انجام تعهدات خود دانش و تخصص خویش را به کار گیرد جهت انجام امور کارشناسی و تخصصی به نحوه احسن و در راه عدالت.
کارشناسان رسمی دادگستری، در رشته های مختلف از جمله نقشه بردای، امور ثبتی، راه و ساختمان و… درباره موارد فنی اظهار نظر رسمی و کارشناسی شده می کند. نظر کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری و امور ثبتی در رای دادگستری و قاضی پرونده نقش مهمی دارد.
کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری
گروه کارشناسان رسمی نقشه برداری آلفا مپ با همراهی جمعی از متخصصین امور ثبتی، مهندسین نقشه برداری و وکلای خبره در امور ثبتی. آماده همکاری با شهروندان محترم و ارگان ها جهت انجام امور کارشناسی ثبتی و نقشه برداری می باشد.
در دادگستری و محاکم قضایی، قاضی مسئول رسیدگی به امور مربوط به یک پرونده از کارشناس رسمی مشورت می گیرد جهت صدور رای. از جمله ویژگی های کارشناس رسمی و امور ثبتی می توان به تعهد و صداقت اشاره کرد. کارشناس رسمی دادگستری می بایست در امور ثبتی و پرونده های ارجاع شده طبق تجربیات و قانون اعلام نظر و کارشناسی کند.
رعایت اخلاق حرفه ای در امور کارشناس رسمی دادگستری از اصلی ترین اصول می باشند. جهت ارجاع پروژه های ثبتی و نقشه برداری به کارشناس رسمی دادگستری و امور ثبتی می بایست مواردی را بدانید. در ابتدای امر می بایست اصالت پروانه فعالیت کارشناس رسمی دادگستری و صحت پروانه را بررسی نمایید. پس از بررسی صحت پروانه کارشناس رسمی پروژه نقشه برداری یا ثبتی را ارجاع نمایید.
نقش کارشناس رسمی نقشه برداری چیست؟
کارشناس رسمی نقشه برداری و اطلاعات مکانی در پرونده های اختلاف ملکی در دادگستری و شورای حل اختلاف به کار گرفته می شود. موارد اختلاف ملکی در دادگستری نیازمند نظریه کارشناس رسمی نقشه برداری هستند. به عنوان نمونه در پرونده های اختلاف حد و مرز زمین ها، جانمایی موقعیت زمین ها، جانمایی موقعیت املاک روی عکس های هوایی، تهیه نقشه یک دو هزارم و امور تخصصی نقشه برداری از کارشناسان رسمی نقشه برداری استفاده می شود.
کارشناس رسمی نقشه برداری به دلیل دریافت پروانه صلاحیت نقشه برداری از طرف قوه قضائیه و کانون کارشناسان رسمی نقشه برداری می تواند پس از ارجاع پرونده های اختلاف ملکی پس از بررسی و تحلیل امور اختلافی نظریه کارشناسی ارائه کند. به دلیل داشتن صلاحیت کارشناسی در رشته نقشه برداری و اخذ پروانه صلاحیت کارشناس رسمی نظریه کارشناس دادگستری نقشه برداری مورد پذیرش محاکم قضایی می باشد.
توجه داشته باشید در صورت نیاز به سرمایه گذاری در زمینه املاک و اراضی قبل از خرید ملک می بایست از مشاوره و بررسی ملک توسط کارشناس رسمی استفاده نمایید. کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری وضعیت ملک را پس از تهیه نقشه یو تی ام مورد بررسی قرار می دهد. کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی وضعیت ثبتی ملک، مساحی ملک، موقعیت ملک را مورد بررسی قرار می دهد.
نقش کارشناسان رسمی نقشه برداری و اطلاعات مکانی در امور ثبتی و نقشه برداری در زمینه حل اختلافات ملکی بسیار پر رنگ است. کارشناس رسمی ترازوی هندسی و حقوقی املاک است که با توجه به تخصص و صلاحیت فنی در پرونده های ثبتی گره گشای مباحث فنی و حل دعاوی است.
شرح فعالیت کارشناس رسمی نقشه برداری
در صورتی که در زمینه خرید و فروش املاک و اراضی فعالیت دارید یا با مراجعه به یک ارگان مربوط به امور اداری املاک خود توسط ارگان های از جمله شهرداری، ادارات ثبت، اداره زمین شهری و … با نام تهیه نقشه یو تی ام با مهر کارشناس رسمی دادگستری آشنا شده اید.
شاید برای شما سوالاتی مطرح شده راجع به مهر نقشه یو تی ام یا جانمایی سند های مالکیت با مهر کارشناس رسمی نقشه برداری. سوالاتی که در ادامه مطرح می شود عمده سوالاتی است که در ذهن متقاضیان نقشه با مهر کارشناس رسمی شکل گرفته که با مطالعه مقاله به پاسخ آنها خواهد رسید.
- چرا نقشه یو تی ام باید با مهر کارشناس رسمی باشد؟
- مهر کارشناس رسمی مورد تایید چه ارگان های است؟
- صلاحیت مهر کارشناسی را چگونه بررسی کنیم؟
- چرا به کارشناس رسمی احتیاج داریم؟
- جانمایی پلاک ثبتی باید توسط کارشناس رسمی انجام شود؟
ارجاع کار به کارشناس رسمی نقشه برداری
در صورتی که نیاز به مشاوره کارشناس رسمی نقشه برداری دارید جهت انجام امور نقشه برداری ثبتی، می بایست با کارشناسان نقشه برداری تماس حاصل کنید. کارشناسان رسمی نقشه برداری و امور ثبتی آلفا مپ آماده ارائه خدمات کارشناسی رسمی به شهروندان در تهران می باشد. انجام امور تخصصی تهیه نقشه یو تی ام، جانمایی پلاک ثبتی، تهیه نقشه 1/2000 و کاداستر از جمله امور کارشناسی قابل ارائه ما در تهران است.
تنها راه جلوگیری از نابودی سرمایه در معاملات املاک، کسب مشاوره جهت خرید املاک و اراضی است. کارشناس رسمی دادگستری در مرحله اول مدارک مالکیت را بررسی می کند، سپس با تهیه نقشه یو تی ام از حدود اربعه ملک مورد تعرفه مواردی که بیان شد را بررسی می کند و در صورت وجود مشکل حقوقی یا هندسی در حدود اربعه ملک، خریدار را در جریان امور قرار می دهد.
کارشناس رسمی دادگستری رشته نقشه برداری از لحاظ صلاحیت در گروه راه و ساختمان یا مهندسی عمران قرار گرفته است و از نظر وسعت و گسترگی فعالیت های عمرانی مرتبط با تخصص نقشه برداری. از رشته های مهم در رده کارشناسی رسمی دادگستری نقشه برداری می باشد. اهمیت تخصص و فنون در صلاحیت کارشناس رسمی نقشه برداری و اطلاعات مکانی به دلیل وسعت کاربرد آن در رشته های تخصصی دیگر اجهت هرگونه طراحی و اظهار نظر کارشناسی می باشد.
کارشناس رسمی نقشه برداری با کارشناس نقشه برداری متفاوت است. کارشناس رسمی در رشته نقشه برداری و اطلاعات مکانی به فردی الصاق می شود که در مقطع لیسانس مدرک کارشناسی دریافت کرده است. جهت اخذ پروانه کارشناسی رسمی دادگستری می بایست در آزمون کارشناس رسمی شرکت کرده و پس از قبولی در آزمون و گذراندن کارآموزی، پروانه کارشناس رسمی اعطا می شود.
کارشناس نقشه برداری و اطلاعات مکانی
مهندسی نقشه برداری یا مهندسی ژئوماتیک یک رشته تخصصی و مهم در زیر گروه راه و ساختمان یا مهندسی عمران می باشد. به صورت جامع نقشه برداری یعنی جمع آوری اطلاعات هندسی و تصویری از کره زمین جهت تبدیل به نقشه های مختلف و دیتا های مورد نیاز جهت مدیریت در پروژه های مهندسی دیگر. مهندسین نقشه برداری و اطلاعات مکانی با استفاده از دوربین نقشه برداری، جی پی اس، پهپاد و دیگر تجهیزات نقشه برداری، مدل رقومی زمین را ثبت و جهت مدیریت مهندسی در تبدیل به فایل های مختلف به کار می گیرند.
به عنوان مثال جهت احداث یک پروژه تولید خودرو، مهندس نقشه برداری توسط پهپاد منطقه پروژه را تصویر برداری می کند. دیتا تهیه شده پس از پروسس فنی به نقشه هوایی تبدیل می شود. با تهیه این نقشه در واقع مدل رقومی زمین قبل از احداث پروژه به دست می آید. نقشه تهیه شده در اختیار طراحان قرار گرفته که پروژه را روی این نقشه مدل کرده و مکان احداث ساختمان ها، گذر ها و … را مشخص می کنند.
پس از طراحی پروژه در گام بعدی مهندسین نقشه برداری می بایست طرح را روی زمین پیاده کنند. جهت پیاده سازی طرح روی زمین ار دوربین نقشه برداری و گیرنده های مولتی فرکانس استفاده می شود. مهندسین نقشه برداری به صورت مستمر در مرحله طراحی، نظارت و اجرای این پروژه نقش پر رنگی دارند. در واقع کارشناس نقشه برداری در پروژه ها، نقش ناو بری و چشم پروژه را دارد.
کارشناس نقشه برداری پس از شرکت در آزمون کارشناس رسمی نقشه برداری، می تواند پروانه کارشناس رسمی دریافت کند. پس از دریافت پروانه کارشناسی رسمی و گذراندن دوره های تخصصی در صلاحیت نقشه برداری و اطلاعات مکانی. به صورت رسمی نیز می تواند فعالیت داشته باشد و در پرونده های دادگستری نیز اعلام نظر کارشناسی کند.
اهداف کارشناس رسمی نقشه برداری
رشته نقشه برداری و اطلاعات مکانی یا کارشناس رسمی نقشه برداری در بسیاری موارد فنی و عمرانی گره گشای امور تخصصی برای کارفرمایان و کارشناسان رسمی رشته های تخصصی و مهندسی دیگر است. کارشناس رسمی نقشه برداری که نقشه بردار رسمی نیز خوانده می شود. پس از اخذ پروانه کارشناس رسمی از مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضائیه یا کانون کارشناسان رسمی دادگستری، به عنوان کارشناس رسمی نقشه برداری در حوزه نقشه برداری و مهندسی ژئوماتیک می بایست صلاحیت های تخصصی را اخذ نماید.
پس از اخذ پروانه کارشناسی، به عنوان کارشناس رسمی نقشه برداری در امور تخصصی و در چهارچوب صلاحیت و تخصص های اخذ شده اقدام به کارشناسی در امور رسمی و فنی می نماید. رشته نقشه برداری و اطلاعات مکانی که مهندسی ژئوماتیک نیز نامیده می شود از جمله تخصص هایی می باشد که در اکثر علوم و فنون تخصصی دیگر در رشته های فعال در زمینه کارشناسی رسمی مورد بهره برداری قرار می گیرد.
کارشناس دادگستری نقشه برداری به دلیل گستره فعالیت در علوم اطلاعات مکانی و تهیه نقشه و مستندات از جغرافیایی املاک و اراضی. می تواند به رشته های دیگر فعال در رده رسمی کارشناسی دادگستری کمک کند. کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری به جمع آوری نقشه های هندسی مختلف و عکس های هوایی اشراف کافی دارد. مستندات در رده رسمی کارشناسی گره گشای پرونده های اختلافی در دادگستری است.
مهمترین هدف کارشناس رسمی نقشه برداری در زمینه امور ثبتی این موضوع است که بررسی کند با استفاده از دانش مهندسی نقشه برداری موقعیت هر ملک طبق مستندات سر جای خودش قرار گرفته باشد. به عنوان مثال در جانمایی پلاک ثبتی، ملاک عمل حدود اربعه سند به پلاک ها ثبتی مجاور و حدود تعریف شده به عارضه هاست. در برخی اسناد حدود سند به نهر آب تعریف شده و ممکن است نهر بعد از سالیان سال از بین رفته باشد، در این موارد جهت جانمایی سند از تهیه و تفسیر عکس هوایی استفاده می شود و موقعیت نهر در عکس دهه 40 یا 50 پیدا و جانمایی می شود.
مهارت های کارشناس رسمی نقشه برداری
کارشناس رسمی رشته نقشه برداری، مجموعه عملیات مهندسی مرتبط با مهندسی نقشه برداری و کارتوگرافی را انجام می دهد. این عملیات شامل نقشه برداری زمینی توسط دوربین نقشه برداری و گیرنده مولتی فرکانس و کارتوگرافی است که شامل اندازه گیری، محاسبات و ترسیم عوارض روی زمین در قالب نقشه می شود.
کارشناسان رسمی نقشه برداری می بایست مهارت و تخصص خویش را در اختیار عدالت قرار داده و از این دو رکن استفاده کنند جهت احقاق حق در بررسی پرونده های اختلافی در دادگستری. کارشناس نقشه برداری می بایست ترازوی عدالت را در دست داشته باشد و همواره تلاشگر باشد.
فعالیت های کارشناس رسمی نقشه برداری شامل طیف وسیعی از رشته های مهندسی ژئوماتیک می شود که در ذیل به آنها می پردازیم. نقشه برداری شامل سه بخش نقشه برداری هوایی، زمینی و ثبتی می شود. رشته های فعال در رده های تخصصی تر مهندسی ژئوماتیک به شرح ذیل است.
کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری ممکن است در پرونده های مختلفی در دادگستری مورد استفاده قرار بگیرد. از این رو کارشناس رسمی فعال در این رشته می بایست در تخصص های مختلف رشته نقشه برداری و فنون اجرایی تبحر داشته باشد. به عنوان نمونه در یک پروژه راهسازی در محاسبه احجام عملیات خاکی اختلافی رخ داده. کارشناس رسمی می بایست در این امور تخصص و تجربه لازم را داشته باشد که بتواند اعلام نظر کارشناسی داشته باشد.
کارشناس رسمی فعال در رشته نقشه برداری و اطلاعات مکانی می بایست آگاه به کلیه امور تخصصی در رشته نقشه برداری باشد. به دلیل وسعت کاربرد مهندسی نقشه برداری در امور فنی و عمرانی، فعالیت کارشناسان این رشته از اهمیت ویژه برخوردار است. توجه داشته باشید به دلیل بار فنی بالا در امور کارشناسی، این رشته مناسب افراد سخت کوش و متفکر است.
رشته های تخصصی در مهندسی نقشه برداری
نقشه برداری مسیر: عملیاتی برای مطالعه، طراحی و اجرای راه و راه آهن و خطوط انتقال نیرو است. نقشه برداری و تهیه نقشه های رقومی در این پروژه ها در قالب نقشه برداری مسیر است. این موارد شامل طراحی مسیر، نظارت و اجرا است.
نقشه برداری هیدروگرافی: برای نشان دادن عوارض کف رودخانه ها و دریاها و سواحل توسط تجهیزات نقشه برداری همچون اکوساندر و پهپاد استفاده می شود. در هیدروگرافی مدل رقومی زیر آب و سواحل مورد مطالعه نقشه برداری است.
نقشه برداری زیر زمینی: به عملیاتی که در زیر زمین برای پروژه هایی مانند اکتشاف و بهره برداری معادن و مخازن و طراحی تونل ها و مترو مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع نقشه برداری از حساسیت بالایی جهت ناوبری پروژه برخوردار است.
نقشه برداری ساختمانی: این نوع نقشه برداری از مطالعه جغرافیایی در رشته اطلاعات مکانی یا جی آی اس شروع شده و به تهیه نقشه توپوگرافی منطقه توسط پهپاد و پیاده سازی ساختمان و فنداسیون روی زمین ختم می شود.
نقشه برداری نظامی: برای تهیه نقشه های نظامی توسط رشته اطلاعات مکانی و پهپاد و فتوگرامتری جهت تعیین حد و مرزهای سیاسی و نقاط استراتژیک و دفاعی به کار گرفته می شود. تجهیزات مورد استفاده پهپاد و جی پی اس است.
فتوگرامتری: عبارت است از دانش و فنون تهیه اطلاعات و عوارض و تهیه و تفسیر عکس های هوایی و ماهواره ای. همچنین در این رشته توسط پهپاد و در قالب نقشه برداری هوایی مدل رقومی و تصاویر از سطح زمین تهیه می شود.
نقشه برداری ثبتی: عملیاتی همچون تفکیک و مساحی شامل تهیه نقشه های حدود اربعه املاک و اراضی و تهیه نقشه های کاداستر توسط دوربین توتال استیشن و جی پی اس را شامل می شود.
نقشه برداری ژئودزی: این رشته در مهندسی نقشه برداری به تحلیل و بررسی هندسی زمین و مدل بیضوی کره زمین و تحلیل امور تخصصی در مدل های هندسی می پردازد. به عنوان مثال در تهیه نقشه و قرار گیری در سیستم مختصات مورد استفاده است.
شرایط کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری
رشته نقشه برداری به واسطه تخصصی بودن در زمینه تهیه نقشه های بزرگ مقیاس و عکس های هوایی و تهیه مدل رقومی زمین. در پرونده های اختلاف ملکی و نیازمند تهیه نقشه و عکس هوایی مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به گسترش شهرها و رشد روند ساخت و ساز املاک برای امور فنی و تخصصی جهت پیاده سازی سازه ها و تهیه مستندات، جامعه شهری و ارگان ها نیاز بیشتری به مهندسین نقشه برداری و کارشناسان رسمی پیدا کردند.
با توجه به تغییر کاربری املاک از زمین های زراعی و تبدیل به بافت شهری اختلافاتی در سطح شهرها رخ داده است. کارشناسان رسمی نقشه برداری با استفاده از تخصص فنی در تهیه و تفسیر عکس های هوایی، می توانند در این امور از تخصص فنی خود بهره گرفته و مستندات را به صورت نظریه کارشناسی به کار گیرند.
با توجه به بررسی های صورت گرفته در تعداد پرونده های اختلافی در دادگستری. پرونده املاک بیشترین میزان را در اختیار دارد. کارشناسان رسمی نقشه برداری با تهیه نقشه های یو تی ام و عکس های هوایی و امور کارتوگرافی می توانند در حل بسیار از دعاوی ملکی به قضات دادگستری کمک شایانی داشته باشند.
مستند سازی (آرشیو عکس-نقشه-نقشه ثبتی) در زمینه املاک از جمله تهیه و تفسیر عکس هوایی و حل اختلافات حوزه املاک و اراضی توسط مستندات و نقشه های کاداستر و مطابقت وضع موجود با اسناد قدیمی ثبتی امکان پذیر می باشد. انجام این امور تخصصی در حوزه فعالیت کارشناس رسمی نقشه برداری و اطلاعات مکانی است.
فعالیت کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری
با توجه به اینکه اسناد تعداد زیادی از اراضی و املاک قدیمی و مشخصات قید شده در مدارک مالکیتی از جمله سند قدیمی و بنچاق به صورت حدی به حدی است. در زمان تخریب و نوسازی این املاک و ساخت بنا و یا اخذ پروانه از شهرداری و یا گواهی پایان کار. نیازمند نقشه برداری دقیق و تهیه نقشه یو تی ام وضع موجود املاک و تهیه گزارش نقشه برداری مستند توسط کارشناس رسمی رشته نقشه برداری و اطلاعات مکانی هستیم.
در موارد دیگر و تغییر کاربری املاک ممکن است موقعیت برخی از املاک و اراضی جز منابع طبیعی اعلام شده باشد. در این موارد نیز کارشناس رسمی نقشه برداری با تهیه و تفسیر عکس هوایی می تواند سابقه کشت و زرع در دهه های گذشته از جمله دهه 40 و 50 را برای برسی کمیسیون ماده 56 را مورد بررسی قرار دهد.
افزایش قیمت املاک و اراضی و ضوابط و آیین نامه های سازمان امور اراضی و سازمان منابع طبیعی و موجب گردیده، جهت تهیه مستندات و مشخص کردن سوابق مربوط به گشت و زرع در زمین های که منابع ملی اعلام شده اند. و یا تعیین سوابق باغات و فعالیت کشاورزی با تهیه عکس های هوایی سالهای گذشته که در بایگانی سازمان نقشهبرداری کشوری است امکان اعلام نظر کارشناسی صریح و شفاف برای کارشناس رسمی نقشه برداری فراهم شود. تهیه و تفسیر عکس های هوایی و ماهواره ایی از صلاحیت هایی است که با تعداد مخاطب بسیار در سراسر کشور حوزه کار فنی و تخصصی کارشناس رسمی نقشه برداری و اطلاعات مکانی است.
کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری و امور ثبتی
کارشناسان رسمی دادگستری در رشته امور ثبتی و نقشه برداری وظیفه ارائه گزارش کارشناسی رسمی مکتوب جهت رسیدگی به پرونده های اختلاف ملکی و ثبتی را دارند. کارشناس رسمی با ارئه گزارش کارشناسی پس از تحلیل و برآورد کارشناسی باعث صدور رای عادلانه قضات بر مبنای دانش و تجربه حقوقی کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی می شود.
علت اهمیت حضور کارشناس رسمی نقشه برداری در دادگاه جهت ارائه گزارش به دلیل تخصصی بودن امور اختلافی ثبتی و نقشه برداری است. به عنوان مثال تهیه نقشه های ثبتی و تفسیر عکس هوایی از حوزه دانش حقوقی دادرس پرونده خارج می باشد. در پرونده های ملکی که نیازمند انجام امور تخصصی نقشه برداری و ثبتی است، قضات جهت صدور رای می بایست پرونده را به کارشناس رسمی ارائه کنند.
پس از اخذ گزارش کارشناس رسمی در حوزه تخصصی از جمله تهیه و تفسیر عکس، قضات می توانند نسبت به صدور رای اقدام کنند. اهمیت حضور کارشناسان رسمی دادگستری در دادگاه بسیار حائز اهمیت است و منجر به صدر رای عادلانه و بر مبنای دانش و مستندات می باشد.
با توجه به اهمیت حضور کارشناسان رسمی در دادگستری، دو مرجع شورای عالی کارشناسان رسمی و مرکز امور کارشناسان رسمی قوه قضائیه، در هر سال اقدام به برگزاری آزمون آزمون کارشناسان رسمی می نمایند. نکته مهم راجع به آزمون کارشناسی رسمی کع در دو مرحله برگزار می شود. این است که عکس آزمون های دیگر، منابع و جزوات مورد نیاز آزمون کارشناس رسمی، توسط مراجع رسمی اعلام نمی گردد. این موضوع باعث سردرگمی و استرس برای داوطلبان آزمون کارشناسای رسمی می شود.
کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری تهران
انجام امور کارشناسی رسمی نقشه برداری در شهر تهران برای املاک و اراضی باعث کاهش تعداد پرونده های اختلاف ملکی می شود. با مراجعه به دادگاه ها مشاهده خواهید کرد که تعداد زیادی پرونده اختلاف ملکی در دست بررسی است. امور ثبتی در معاملات املاک امری مهم است که مالکان جهت خرید و فروش املاک نسبت به آن بی توجه هستند.
به عنوان مثال یک ارباب رجوع به تیم کارشناسی آلفا مپ مراجعه کرده بود جهت تهیه نقشه جانمایی پلاک ثبتی یک ساختمان قدیمی جهت اخذ پروانه برای تخریب و نوسازی و دریافت سند تک برگ. مساحت وضع موجود این ملک 168 متر بود در حالی که مساحت سند 153 متر درج شده بود. پس از بررسی نقشه های ثبتی و جانمایی مشخص شد که مساحت نقشه ثبتی 148 متر می باشد و سند قدیمی باید اصلاح شود. به دلیل عدم مراجعه به کارشناس قبل از معاملات املاک ممکن است این دست اتفاقات را مشاهده کنیم.
کارشناساس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی در تهران به امور حقوقی و کاداستر در زمینه املاک و اراضی اشراف دارد. این کارشناسان می توانند در قالب مشاوره قبل از معامله به شما کمک کنند که یک معامله ایمن داشته باشید. تهیه نقشه یو تی ام جهت بررسی حقوقی و ثبتی یک ملک در تهران امری ضروری و واجب است.
کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی پس از تهیه نقشه یو تی ام و جانمایی پلاک ثبتی املاک در تهران وضعیت حقوقی و ثبتی ملک را بررسی می کند و در صورت وجود مشکل ثبتی، خریدار ملک را آگاه می کند. همچنین موقعیت ملک نسبت به گذر های شهرداری تهران بررسی می شود تا در صورت نیاز به رها سازی گذر جهت اخذ پروانه، این موضوع در دستور کار قرار بگیرد.
اسامی کارشناسان رسمی دادگستری امور ثبتی تهران
اسامی و لیست کارشناسان رسمی دادگستری امور ثبتی تهران در سامانه مرکز وکلا و کارشناسان رسمی دادگستری و کانون کارشناسان رسمی دادگستری قابل مشاهده است. در پرونده های اختلاف ملکب در دادگاه ها، قضات به صورت رندم از بین لیست کارشناسان رسمی نقشه برداری و امور ثبتی، پرونده ها را به کارشناسان نقشه برداری ارجاع می دهند.
انجام امور کارشناسی رسمی در تهران بین دو مرکز صادر کننده صلاحیت کارشناسی رسمی نقشه برداری دادگستری منطقه ای است. بدین معنا که هر کارشناس رسمی در چند حوزه ثبتی فعالیت دارد. به دلیل حجم انبوه پرونده های ثبتی و نیاز به مستندات جهت جانمایی پلاک ثبتی و انجام امور ثبتی دیگر، کارشناسان رسمی به صورت منطقه ای فعالیت دارند.
پرونده های دادگستری جهت ارائه نظریه کارشناسی رسمی در پورتال هر کارشناس درج می گردد. طبق آیین نامه کارشناسی رسمی هر کارشناس می بایست امور کارشناسی پرونده های ثبتی و نقشه برداری قرار گرفته در پرتابل را طبق اولویت انجام دهد. در موارد دیگر افراد حقیقی و حقوقی می توانند جهت انجام امور کارشناسی شخصا اقدام کنند.
راهکار این موضوع تماس با کارشناسان رسمی نقشه برداری و امور ثبتی در تهران و قرار حضوری جهت ارائه مشاوره و انجام امور کارشناسی رسمی دادگستری می باشد. تیم کارشناسی آلفا مپ با حضور تعدای از کارشناسان رسمی نقشه برداری و امور ثبتی و وکلای حقوقی آماده ارائه خدمات نقشه برداری و ثبتی در تهران می باشد.
لیست کارشناسان رسمی نقشه برداری و امور ثبتی
کارشناسان رسمی نقشه برداری و امور ثبتی طبق لیست کارشناسان در دو گروه کارشناسان رسمی کانون کارشناسان رسمی دادگستری و کارشناسان رسمی مرکز وکلا و کارشناسان قرار گرفته اند. تفاوت این دو گروه کارشناسی طبق لیست کارشناسان در برگزار کننده آزمون که کانون و مرکز می باشد خلاصه می شود.
شرح خدمات و صلاحیت کارشناسان این دو گره طبق لیست صلاحیت ها کاملا مشابه می باشد. جهت انتخاب کارشناس رسمی نقشه برداری جهت انجام اموری همچون تهیه نقشه یو تی ام، تهیه و تفسیر عکس هوایی، تشخیص قدمت بنا، تهیه نقشه یک دو هزارم و خدمات دیگر می توانید از لیست کارشناسان رسمی در آدرس وبسایت کانون کارشناسان رسمی دادگستری و مرکز کارشناسان رسمی قوه قضائیه استفاده کنید.
توجه داشته باشید که ارائه خدمات کارشناسی رسمی طبق لیست کارشناسان رسمی نقشه برداری در تهران و دیگر استان ها به صورت استانی می باشد. به عنوان مثال جهت جانمایی پلاک ثبتی در استان تهران، نمی توانید از کارشناس رسمی استان البرز استفاده کنید.
همچنین طبق لیست کارشناسان رسمی نقشه برداری در تهران، حوزه ثبتی برای کارشناسان رسمی تعرف شده است. به عنوان مثال حوزه ثبتی گروه کارشناسی رسمی آلفا مپ منطقه یک تا سه تهران و لواسان می باشد. با توجه به گستره فعالیت گروه کارشناسی آلفا مپ در استان تهران، در صورت نیاز در کلیه مناطق استان تهران آماده انجام امور کارشناسی رسمی طبق لیست صلاحیت کارشناسی رسمی نقشه برداری و امور ثبتی می باشیم.
کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری کرج
انجام امور کارشناسی رسمی نقشه برداری و امور ثبتی کرج توسط گروه کارشناسی رسمی آلفا مپ در استان البرز قابل انجام است. گروه کارشناسی آلفا مپ با سابقه 13 ساله در زمینه نقشه برداری ثبتی و کاداستر آماده ارائه خدمات کارشناسی رسمی از جمله تهیه نقشه یو تی ام، تهیه و تفسیر عکس هوایی، جانمایی پلاک ثبتی در استان البرز و کرج می باشد.
تیم کارشناسی رسمی ما با سابقه طولانی در استان تهران و کرج آماده ارائه خدمات ثبتی و نقشه برداری به افراد حقیقی و ارگان های دولتی می باشد. تیم ما مجهیز به پیشرفته ترین تجهیزات نقشه برداری از جمله پهپاد، گیرنده مولتی فرکانس، دوربین توتال استیشن می باشد. همچنین به دلیل سابقه انجام امور ثبتی در کرج، آرشیو نقشه های ثبتی مستند جهت جانمایی پلاک ثبتی در دست داریم.
به دلیل بالا رفتن ارزش املاک و اراضی در کرج انجام امور کارشناسی رسمی امور ثبتی قبل از خرید زمین یا ساختمان از لولویت ها می باشد. به عنوان مثال در صورتی که قصد خرید یک قطعه زمین را داشته باشید. قبل از خرید ملک می بایست زمین از لحاظ مساحی و امور ثبتی مورد بررسی قرار بگیرد. توجه داشته باشید که افراد سود جو همیشه درکمین هستند جهت فروش زمین با مشکلات حقوقی.
در موارد دیگر مشاهده شده که در کرج زمین ها و اراضی ملی را با اسناد ساختگی به فروش می رسانند. کارشناسان رسمی نقشه برداری و امور ثبتی در کرج و استان البرز به عنوان مشاور شما در زمینه معاملات املاک می باشند. معاملات املاک در کانال مشاوره از کارشناس رسمی نقشه برداری از لحاظ حقوقی و هندسی باعث می شود یک معامله امن داشته باشید و سرمایه شما در خطر نباشد.
آزمون کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری
آزمون کارشناسی رسمی دادگستری طبق اعلام رسمی توسط مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضائیه و کانون کارشناسان رسمی دادگستری تدارک دیده و برگزار می گردد. آزمون کارشناسی رسمی سنجشی است برای گزینش کارشناس رسمی دادگستری که مقرر شده پس از اخذ پروانه کارشناسی رسمی در نقش کارشناس جهت ارائه نظریه کارشناسی به قضات حاضر شود و در راستای عدالت قدم بردارد.
کارشناسی رسمی دادگستری در واقع صرفا یک شغل نیست بلکه کمک به حل مشکلات و دعاوی برای احقاق حق است. به دلیل تخصصی بودن بسیاری از امور و دعاوی در پرونده های دادگستری، قضات جهت صدور رای نیازمند نظر کارشناسی و تخصصی هستند. به عنوان مثال در رشته کارشناسی رسمی نقشه برداری، جهت بررسی اختلاف ملکی نیازمند تهیه و تفسیر عکس هوایی هستیم. انجام این امر از عهده قضات خارج است و توسط کارشناس رسمی نقشه برداری انجام می شود.
آزمون کارشناسی رسمی دادگستری، برای تمامی رشته های کارشناسی رسمی به شکل تشریحی و در برخی مواقع به صورت ترکیبی تستی و تشریحی برگزار گردیده. در سال های اخیر تمامی آزمون های کارشناس رسمی دادگستری از جمله رشته نقشه برداری و امور ثبتی به صورت تستی برگزار می شود.
جهت موفق شدن در آزمون کتبی کارشناسی رسمی پیشنهاد می شود جزوات و سوالات سالیان گذشته را مطالعه بفرمایید. در سالیان گذشته سوالات ارائه شده هم ردیف با سالهای گذشته بوده است.
منابع آزمون کارشناسی رسمی دادگستری نقشه برداری
برای آزمون کارشناسی رسمی دادگستری در دو مرکز برگزار کننده آزمون به شکل معمول منابع و جزوات مشخصی معرفی نمی شود. مرور چزوات و سوالات دوره های گذیته آزمون کارشناسی رسمی دادگستری، یکی از راه های منطقی جهت کسب آمادگی لازم جهت شرکت در آزمون کارشناسی رسمی است.
انتشارات مختلفی در زمینه سوالات آزمون کارشناسی رسمی فعالیت دارند که می توان جزوات و کتب ارائه شده را تهیه و مطالعه نمود. به صورت کلی در رشته نقشه برداری و امور ثبتی، مطالعه سوالات دوره های قبلی بسیار کارآمد است. همچنین تسلط به امور اجرایی در نقشه برداری و کتاب های تخصصی نقشه برداری نیز کاربردی است.
آزمون کارشناسی رسمی دادگستری و قوه قضاییه در سال ۱۴۰۲ طی دو مرحله کتبی و مصاحبه با شرکت کنندگان در آزمون برگزار می شود. هدف از برگزاری آزمون کارشناسی رسمی دادگستری، برگزیدن کارشناسان رسمی متخصص در رشته های تخصصی و فنی از جمله نقشه برداری و امور ثبتی است.
کارشناسان پس از قبولی در آزمون و مصاحبه سپس گذارندن دوره کار آموزی، در دادگستری و قوه قضاییه مشغول به کار شوند. منابع جزوات آزمون کارشناس رسمی دادگستری به دو قسمت منابع آزمون مشترک و تخصصی تقسیم می شود. منابع مشترک آزمون، قوانین مربوط به عنوان کارشناسی است و منابع تخصصی، جزوات تخصصی مربوط به هر رشته کارشناسی از جمله نقشه برداری و امور ثبتی است.
شرایط عمومی ثبت نام در آزمون کارشناس رسمی
- متدین به دین مبین اسلام، یا یکی از اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی.
- داشتن تابعیت جمهوری اسلامی ایران.
- نداشتن پیشینه کیفری در دادگستری.
- گواهی عدم اعتیاد به انواع مواد مخدر.
- نداشتن وابستگی و سابقه عضویت در گروه های غیر قانونی، مخالف اسلام و نظام مقدس.
- داشتن مدرک کارشناسی(لیسانس) در رشته مورد تقاضا از یکی از دانشگاههای معتبر.
- سابقه کار تجربی حداقل ۵ سال در رشته مورد تقاضا بعد از اخذ مدرک.
- داشـتن حـداقل ۲۵ سال سن.
- داشتن کارت معافیت یا پایان خدمت.
- داشتن سلامت جسمی لازم که بتوان امور کارشناسـی را بدون نیاز به کمک دیگران انجام داد.
شرایط اختصاصی آزمون کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری
متقاضیان شرکت در آزمون کارشناس رسمی نقشه برداری ، می بایست حائز شرایط اختصاصی ذیل باشند:
- مدرک کارشناسی از رشته های مهندسی ژئوماتیک، ژئودزی، سنجش از دور RS، سیستم های اطلاعات جغرافیایی GIS
- گواهی معتبر مبنی بر ۵ سال سابقه کار تجربی در رشته مورد تقاضا
زمان برگزاری آزمون کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری حداقل سه ماه قبل از آزمون کانون کارشناسان رسمی دادگستری و یا مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه. از طریق وبگاه هریک از این مراکز اعلام میشود. ثبت نام آزمون کارشناس رسمی نقشه برداری توسط وب سایت رسمی همین مراکز اعلام شود. سال های گذشته ثبت نام و آزمون در وب سایت رسمی سازمان سنجش کشور صورت می گرفت.
سوالات آزمون از منابع دانشگاهی در رشته مورد تقاضا با رعایت استاندارد ها و با توجه به تجارب لازم مربوط به هر رشته کارشناسی به صورت کاربردی و تخصصی به شیوه چندگزینه ای و مثل آزمون های سراسری اجرا می شود.
سؤالات آزمون کارشناس رسمی سال های قبل یکی از بهترین منابع که نشان دهنده سمت و سوی سؤالات آزمون کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری است، پیشنهاد شود متقاضیان ثبت نام با رجوع به نمونه سؤالات آزمونهای سالهای گذشته از کم و کیف نحوه برگزاری آزمون کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری آگاه شوند.
انواع کارشناسان رسمی دادگستری
کارشناسان رسمی دادگستری دو دسته هستند:
- کارشناس رسمی دادگستری دارای پروانه کارشناسی
- کارشناس غیر رسمی یا کارشناس خبره
کارشناسان رسمی که با احراز شرایط خاص قانونی (آزمون کارشناسی و مصاحبه) و دریافت پروانه کارشناسی رسمی دادگستری، تحت عنوان کارشناس رسمی شناخته می شوند. دسته دوم اشخاصی هستند که پروانه کارشانی رسمی اخذ نکرده اند و تحت نام افراد خبره یا کارشناس غیر رسمی شناخته می شوند. در صورتی که کارشناس رسمی دادگستری در رشته مورد نظر برای کارشناسی پرونده ثبتی در دسترس نباشد، قضات در دادگاه یا مقامات دارای ذیصلاح، می توانند طبق مقررات قانونی از کارشناسان غیر رسمی یا کارشناس خبره استفاده کنند.
به عنوان مثال در یک منطقه یک پلاک ثبتی می بایست روی عکس و نقشه هوایی جانمایی شود، در صورتی که کارشناس رسمی امور ثبتی هم در دسترس باشید، این کارشناس باید سوابق ثبتی را در دسترس داشته باشد. یا این که طی سالیان متوالی امور ثبتی را در یک منطقه انجام داده و از کم و کیف امور ثبتی آگاه باشد. در این موارد دادگاه از کارشناس رسمی خبره استفاده می کند.
آزمون کارشناس رسمی ادگستری توسط ۳ نهاد برگزار می گردد:
- آزمون کارشناس رسمی دادگستری: زیر نظر کانون کارشناسان رسمی دادگستری.
- آزمون کارشناس رسمی قوه قضائیه (ماده ۱۸۷): زیر نظر مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه.
- آزمون کارشناس رسمی ماده ۲۷: زیر نظر وزارت خانه مسکن و شهرسازی.
در سالیان گذشته جذب کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری صرفا از طریق کانون کارشناسان رسمی دادگستری انجام میگرفت. به دلیل سرعت کم پروسه جذب کارشناس رسمی ، قوه قضاییه نیز وارد عمل شد و اقدام به جذب کارشناس رسمی نمود. در زمان حال ثبت نام آزمون کارشناس رسمی دادگستری و قوه قضاییه از طریق وبسایت سازمان سنجش کشور به نشانی www.sanjesh.org انجام می شود.
در کنار آزمون کارشناسی دادگستری و قوه قضاییه، وزارت مسکن و شهرسازی نیز تحت عنوان صلاحیت کارشناس رسمی ماده ۲۷، اقدام به جذب کارشناس نمود. ثبت نام آزمون کارشناس رسمی ماده ۲۷ از طریق وبسایت نظام مهندسی به آدرس www.inbr.ir صورت می گیرد.
آزمون کارشناس رسمی دادگستری و قوه قضاییه به شکل رقابتی انجام می شود. شرکت کنندگان آزمون که بالاترین نمره را کسب کنند، با توجه به ظرفیت های لازم هر استان، به مرحله مصاحبه و کارآموزی کارشناسی رسمی دعوت می شوند.
حداقل نمره قبولی در آزمون کارشناس رسمی نمره ۶۰ از ۱۰۰ به عنوان مجاز شدگان مرحله ی اول می باشد. برای کارشناسان رسمی قوه قضاییه کسب ۸۰ درصد نمره قبولی آخرین فرد قبول شده ملاک قبولی در مرحله ی اول آزمون است. حد نصاب قبولی در آزمون های صلاحیت کارشناس رسمی ماده ۲۷ در تمامی رشته های کارشناسی ۵۰ درصد می باشد.
آزمون صلاحیت کارشناس رسمی ماده ۲۷ چیست ؟
آزمون کارشناس ماده 27 هر سه سال یک بار برگزار می شود و پیش نیازهای پیچیده ای دارد:
- داشتن پروانه اشتغال به کار اصلی معتبر پایه یک در رشته مورد نظر.
- داشتن یکی از صلاحیت های طراحی، نظارت و اجرا برای هر یک از هفت رشته نظام مهندسی.
- عضویت معتبر در سازمان نظام مهندسی مرکز استان.
- داشتن مدرک کارشناسی پیوسته یا مدرک در مقاطع بالاتر (کارشناسی ارشد و دکتری).
- عدم محکومیت قطعی انتظامی درجه ۳ و بالاتر در زمان ثبت نام در آزمون.
- نمره قبولی شامل ۷۰ درصد نمره آزمون کتبی و ۳۰ درصد نمره مصاحبه.
دارندگان مدرک کارشناسی ناپیوسته در رشته های اصلی نظام مهندسی و همچنین کارشناسان ارشد در رشته های ترافیک و شهرسازی، مطابق آخرین مصوبات کمیسیون تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی ساختمان، می توانند تحت شرایطی امکان شرکت در آزمون ها را داشته باشند، به اداره مسکن و شهرسازی مراجعه کنند.
با توجه به شرایط پیچیده ثبت نام آزمون کارشناس رسمی ماده ۲۷ و برگزاری این آزمون در بازه های زمانی طولانی، توضیحاتی که در ادامه داده می شود مربوط به آزمون های کارشناس رسمی داگستری و قوه قضاییه تحت نظر کانون کارشناسان و مرکز وکلا می باشد.
شرایط ثبت نام در آزمون کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری
جهت بررسی اطلاعیه ها باید از طریق سایت سازمان سنجش و سایت دفتر مقررات ملی ساختمان اقدام کرد. پس از اعلام زمان آزمون کارشناسی رسمی و ثبت نام با بارگذاری تصویر اسکن شده، سوابق حرفه ای و تکمیل اطلاعات ثبت نام انجام می گردد.
زمان توزیع کارت ورود به جلسه آزمون کارشناس رسمی، مکان و زمان آزمون از طریق سامانه سازمان سنجش و دفتر مقررات ملّی ساختمان اعلام می گردد. قبولی در آزمون کتبی کارشناس رسمی به منزله قبولی قطعی در آزمون نیست. پس از قبولی داوطلب و کسب نمره قبولی، مصاحبه حضوری از پذیرفته شدگان به عمل می آید.
مراحل دریافت پروانه کارشناسی رسمی دادگستری:
- قبولی در آزمون کتبی کارشناس رسمی دادگستری.
- قبولی در مصاحبه شفاهی.
- حضور در دوره کارآموزی کارشناسی.
- مراسم تحلیف و بیان سوگند.
- اخذ پروانه کارشناس رسمی دادگستری.
متقاضیان پروانه کارشناسی رسمی دادگستری باید بومی یا ساکن همان استانی باشند که قصد شرکت در آزمون کارشناسی را دارند. بعنوان مثال شخصی که ساکن استان گیلان است نمیتواند در آزمون کارشناسی رسمی استان تهران شرکت کند.
داوطلبان آزمون کارشناسی رسمی در زمان ثبت نام، باید تصویر گواهی 5 سال سابقه کار را همراه با مدارک ثبت نام ارسال نمایند. در صورت پذیرفته شدن در آزمون مرحله اول و دعوت برای شرکت در آزمون مرحله دوم، ارایه اصل مدرک تحصیلی و گواهی معتبر و تسلیم کپی تایید شده آنها به مصاحبه کنندگان الزامی می باشد. راجع به فارغ التحصیلان دوره های تحصیلی پیوسته منتهی به کارشناسی ارشد یا دکتری نیز تاریخ دقیق فراغت از تحصیل مندرج در مدرک تحصیلی ملاک محاسبه خواهد بود.
هر کارشناس رسمی دادگستری صرفاً می تواند با استفاده از یک پروانه و در یک رشته کارشناسی فعالیت نماید. چنانچه فردی دارای پروانه کارشناسی از سایر مراجع باشد، در صورت پذیرفته شدن در کانون کارشناسان رسمی دادگستری، لازم است قبل از اتیان سوگند و دریافت پروانه کارشناسی نسبت به لغو و ابطال پروانه قبلی اقدام و مراتب را کتباً به کانون کارشناسان اعلام نماید.
تاریخ و نحوه برگزاری آزمون کارشناس رسمی نقشه برداری
آزمون کارشناسی رسمی برای کلیه ثبت نام کنندگان به شیوه کتبی و برای کسانی که در آزمون مرحله اول حد نصاب لازم را کسب کنند. در صورت واجد شرایط بودن ، و ارایه و تسلیم مدارک لازم به شیوه ی شفاهی و مصاحبه حضوری نیز انجام خواهد شد.
سوالات آزمون از منابع آکادمیک در رشته مورد تقاضا از جمله مهندسی نقشه برداری با رعایت استاندارد ها و با توجه به تجارب لازم مربوط به رشته کارشناسی. به شکل کاربردی و تخصصی به شیوه چند گزینه ای یا تشریحی یا هر دو طراحی و مانند آزمون های سراسری اجرا خواهد شد.
موعد برگزاری آزمون هر رشته ( نقشه برداری) با توجه به تعداد شرکت کنندگان و امکانات شوای عالی کارشناسان رسمی دادگستری در وبسایت اطلاع رسانی شورای عالی و کانون های کارشناسی استان اعلام خواهد شد. آزمون کتبی بسیاری از رشته ها قبل از پایان نیمه سال در تهران و بعضی از مراکز استانها برگزار می گردد. حد نصاب قبولی در هر رشته با توجه به نیاز مناطق ، نمرات شرکت کنندگان و تعداد متقاضیان ، با تصویب شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری تعیین می گردد.
منابع و دروس مشترک آزمون کارشناس رسمی نقشه برداری
در آزمون کانون کارشناسان رسمی دادگستری و قوه قضائیه، تعدادی از منابع و دروس امتحانی آزمون کارشناسان رسمی ، در میان رشته های مختلف، مشترک بوده که همان متون قانونی مربوط به حرفه کارشناسی می باشد. قوانینی که مطالعه آن ها جهت قبولی در آزمون کارشناسان رسمی ضروری است، عبارتند از:
- قانون كانون كارشناسان رسمی دادگستری.
- آيين نامه اجرايی قانون كانون كارشناسان رسمی دادگستری.
- ماده ۱۸۷ قانون برنامه توسعه سوم اقتصادی.
- آيين نامه اجرايی ماده ۱۸۷ قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی.
- مواد مرتبط با کارشناسی در قوانين آيين دادرسی كيفری و مدنی.
منابع و دروس تخصصی آزمون کارشناس رسمی نقشه برداری
منابع و دروس امتحانی بخش تخصصی آزمون کارشناسان رسمی، هیچ گاه از سوی مراجع رسمی برگزارکننده این آزمون اعلام نمی گردد. با این وجود، در این قسمت سعی کرده ایم تا مهم ترین منابع و دروس امتحانی تخصصی آزمون کارشناسان رسمی دادگستری و قوه قضاییه را که مطالعه آن ها جهت پذیرفته شدن در آزمون ضروری می باشد را معرفی می کنیم.
به داوطلبان آزمون کارشناسان رسمی قوه قضاییه و دادگستری توصیه می گردد که با مطالعه نمونه سوالات آزمون های سال های قبل، از چگونگی طرح این سوالات و مباحثی که مطالعه آن ها جهت پاسخ به سوالات بخش تخصصی ضروری است، کسب اطلاع نمایند.
منابع تخصصی کارشناس رسمی نقشه برداری
– درس فتوگرامتری و اندازه گیری، پردازش، تصویر عکس ها و نقشه ها
– نقشه برداری و آشنایی با مهمترین اطلاحات آن
– دروس نقشه برداری بخصوص کاربرد نقشه برداری و نقشه خوانی
– نقشه برداری مسیر، ژئودزی، هیدروگرافی و کاداستر و اهمیت آن در نقشههای ثبتی و تعیین مقیاس ها
منابع تخصصی کارشناس رسمی امور ثبتی
– حقوق املاک پیشرفته
– مباحث مربوط به تحدید حدود، تجدید نظر در آن
– آئین نامه های ثبتی
– هیئت های بررسی و تجدید نظر و روند بررسی درخواست ها
– تسلط بر مباحث حقوقی مربوط به اسناد، ثبت آنها و اعتراض به ثبت.
صلاحیت های کارشناس رسمی نقشه برداری
لیست صلاحیت های کارشناس رسمی نقشه برداری را در ادامه مشاهده می کنید. رشته نقشه برداری به دلیل گستردگی فعالیت در اکثر رشته های کارشناسی رسمی به کار گرفته می شود. به دلیل ارتباط مستقیم کلیه رشته های با املاک و اراضی و نیاز به تهیه نقشه های تخصصی و تفسیر عکس هوایی، رشته نقشه برداری مورد نیاز رشته های دگیر در امور کارشناسی رسمی می باشد. در ادامه صلاحیت ها را تشریح می کنیم.
- پیاده سازی محدوده املاک بر روی نقشه هوایی و شناسایی و مشخص کردن املاک بر روی عکسهای هوایی
- تطبیق وضعیت املاک و اراضی
- تعیین و تشریح وضعیت املاک و عوارض موجود
- تهیه نقشه یو تی ام رقومی توپوگرافی به مقیاس 1/200
- تهیه نقشه یو تی ام مسطحاتی املاک و تعیین ابعاد و مختصات و مطابقت با حدود ملک
- نقشه برداری اراضی و مسیر، تهیه پروفیل طولی و عرضی
- نقشه برداری و تهیه نقشه موقعیت قنوات و مسیر انهار و کانال ها و رودخانه ها
- تهیه و تفسیر عکس هوایی سازمان نقشه برداری و ماهواره ای
- تهیه نقشه هوایی 1/2000 و نقشه 1/500
- نقشه برداری جهت رها سازی املاک در گذر شهرداری
- بررسی قدمت بنا با تفسیر عکس هوایی
پیاده سازی حدود املاک روی نقشه و عکس هوایی
صلاحیت پیاده سازی حدود املاک روی نقشه و عکس هوایی یکی از صلاحیت های کارشناسی رسمی نقشه برداری است. روش کار بدین شکل است که در گام اول، کارشناس نقشه برداری می بایست نقشه یو تی ام حدود اربعه ملک یا اراضی مورد درخواست را تهیه می کند. تهیه نقشه UTM اراضی توسط گیرنده مولتی فرکانس متصل به سامانه شمیم انجام می شود.
پس از انجام پروسه میدانی تهیه نقشه یو تی ام توسط تجهیزات نقشه برداری، می بایست دیتا تهیه شده به نقشه یو تی ام تبدیل شود. پس از آماده شدن نقشه یو تی ام وضع موجود می بایست این نقشه روی عکس یا نقشه هوایی جانمایی شود. در برخی موارد تهیه نقشه یو تی ام به درخواست شهرداری و ارداه صبت به مالک، می بایست نقشه یو تی ام وضع موجود را روی نقشه 1/2000 هوایی جانمایی کنیم.
با جانمایی نقشه UTM ملک روی نقشه هوایی، وضعیت ملک نسبت به املاک مجاور و گذرها مشخص می شود. با تثبیت موقعیت ملک روی این نقشه در واقع یک کروکی از ملک مورد تعرفه و املاک و گذرهای مجاور در دست داریم. جهت انجام امور اداری برای املاک به این نقشه که حاصل جانمایی نقشه ملک روی نقشه هوایی است نیازمند هستیم.
در مورد دیگر می بایست نقشه یو تی ام حدود اربعه ملک را روی عکس هوایی یا ماهواره ای جانمایی کنیم. در این مورد می بایست زوج عکس هوایی منطقه مورد نظر را از سازمان نقشه برداری تهیه کنیم. پس از تهیه عکس هوایی و نقشه یو تی ام وضع موجود ملک. نقشه تهیه شده را روی عکس هوایی جانمایی می کنیم. این مورد جانمایی یا پیاده سازی حدود املاک روی عکس هوایی، جهت تعیین وضعیت ملک در دهه های 30 و 40 است.
تطبیق وضعیت املاک و اراضی
صلاحیت تطبیق وضعیت املاک و اراضی توسط کارشناس رسمی نقشه برداری یعنی بررسی موقعیت یا نقشه وضع موجود ملک با اسناد مالکیت. روش کار بدین شکل است که در گام اول باید نقشه یو تی ام وضع موجود ملک تهیه شود. در گام بعدی نقشه تهیه شده را باید با اسناد مالکیت مطابقت داد که از لحاظ موقعیت و مساحی همخوانی دارد یا خیر.
با توجه به تقسیمات مختلف در بافت شهری و روستای از جمله طرح های هادی و حریم شهر نیز تطبیق وضعیت املاک بررسی می شود. به صورت کلی کارشناس رسمی نقشه برداری می بایست دو نقشه وضع موجود و نقشه سند یا طرح را با یکدیگر مطابقت بدهد. این امر در مورد زمین های خارج از بافت شهر بسیار کاربرد دارد.
به عنوان مثال شخصی قصد خرید یک قطعه زمین را دارد. این شخص قبل از پرداخت وجهی می بایست توسط کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی، وضعیت زمین را بررسی کند. در تطبیق وضعیت املاک در این موارد، پس از تهیه نقشه یو تی ام توسط کارشناس نقشه برداری. مشخص می گردد که این زمین در محدوده اراضی ملی و منابع طبیعی قرار گرفته است یا خیر.
در موارد دیگر جهت خرید زمین ممکن است فروشند ادعا کند زمین مورد تعرفه 2000 متر است ولی پس از تهیه نقشه یو تی ام و مطابقت با اسناد مشخص می شود که مساحت اعلامی 200 متر کمتر از مساحت واقعی زمین است. مبحث مطابقت یا تطبیق وضعیت مساحی و حقوقی املاک و اراضی در موارد بسیاری از امور ملکی کاربرد دارد.
تهیه نقشه رقوم دار توپوگرافی 1/200
صلاحیت تهیه نقشه رقومی توپوگرافی با مقیاس 1/200 توسط کارشناس رسمی نقشه برداری، نقشه ای پر کاربرد در امور مهندسی و ساخت و ساز در زمینه راه و سازه می باشد. به صورت کلی نقشه های توپوگرافی به نقشه های گفته می شود که در سه بعد تهیه می شود. بعد سوم در نقشه توپوگرافی به معنای ارتفاع است. در نقشه های دو بعدی زمین به صورت مسطح در نظر گرفته می شود. اما در نقشه توپوگرافی نقشه به صورت سه بعدی است.
همان گونه که شرح داده شد با تهیه نقشه توپوگرافی در واقع وضعیت زمین در بعد سوم که همان ارتفاع هست نیز ثبت می شود. ثبت وضعیت ارتفاعی املاک در پروژه های اجرایی همچون خاکبرداری کاربرد دارد. قبل از انجام عملیات خاکبرداری می بایست نقشه توپوگرافی برداشت اولیه تهیه شود. پس از اتمام خاکبرداری و توپوگرافی ثانویه، با تفاضل این دو برداشت می توان احجام عملیات خاکی را محاسبه کرد.
در موارد دیگر پس از تهیه نقشه توپوگرافی از یک منطقه می توان پروژه شیب بندی معابر را توسط دیتا سه بعدی طراحی و ترسیم کرد. در موارد دیگر نقشه های توپوگرافی برای منطق با شیب زیاد به کار گرفته می شود. به صورت کلی کارشناس رسمی نقشه برداری می بایست در امور تهیه و ترسیم نقشه های توپوگرافی توسط تجهیزات نقشه برداری همچون پهپاد و دوربین نقشه برداری اشراف داشته باشد.
پس از تهیه دیتا برداشت توپوگرافی می بایست این برداشت ها توسط نرم افزار CIVIL 3D تبدیل به نقشه های رقومی توپوگرافی شوند. کارشناسان رسمی نقشه برداری می بایست به نرم افزار های تحلیل و ترسیم نقشه های توپوگرافی نیز مسط باشند.
تهیه نقشه یو تی ام و 1/2000 توسط کارشناس رسمی
تهیه نقشه یو تی ام مسطحاتی املاک و اراضی، تعیین ابعاد و مختصات، همچنین مطابقت با حدود اسناد مالکیت از جمله صلاحیت های کارشناس رسمی نقشه برداری می باشد. نقشه یو تی ام با مهر کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری در واقع حکم شناسه هندسی ملک شما را دارد. شناسه هندسی بدین معناست که حدود اربعه املاک شما و املاک مجاور به صورت رقومی روی نقشه ترسیم شده و توسط کارشناس رسمی تایید می شود.
پس از تهیه نقشه یو تی ام و مطابقت با نقشه های تفکیکی یا ابرازی فروشنده زمین، مشخص می شود که حدود اربعه با مدارک و مستندات مالکیت همخوانی دارد یا خیر. با توجه به اجرایی شده کاداستر در کشور و الزام به تهیه سند تک برگی. با تهیه نقشه یو تی ام از املاک و اراضی و ثبت در کاداستر. بخش زیادی از اختلاف در حدود اربعه املاک و تجاوز به گذر ها مرتفع خواهد شد.
توجه داشته باشید که بدون تهیه نقشه یو تی ام مطابقت وضع موجود با سند یا مدارک مالکیت و نقشه های تفکیکی، اقدام به خرید ملک نکنید. کارشناس رسمی به عنوان یک فرد دارای صلاحیت رسمی و قانونی اخذ شده از مراجع ذیصلاح، وظیفه تهیه نقشه کارشناسی املاک و اراضی جهت شفایت در معاملات املاک را به عهده دارد. با تهیه نقشه یو تی ام از املاک خویش سندی هندسی و رسمی در دست دارید که در امور اداری مختلف مورد نیاز می باشد. به عنوان مثال جهت دریافت کنتور و امتیازات آب و برق و اخذ سند نیازمند نقشه یو تی ام ممهور به مهر کارشناس رسمی هستید.
نقشه برداری مسیر و تهیه پروفیل طولی و عرضی
صلاحیت نقشه برداری اراضی و مسیر، تهیه پروفیل طولی و عرضی از جمله صلاحیت های اجرایی و تخصصی کارشناس رسمی نقشه برداری می باشد. جهت تهیه نقشه توپوگرافی در پروژه های راهسازی و تسطیح اراضی، کارشناس نقشه برداری توسط پهپاد و گیرنده مولتی فرکانس اقدام به تهیه تصاویر جهت تبدیل به نقشه رقومی می کند. پس از تهیه عکس های هوایی و تبدیل به نقشه توپوگرافی نقشه بستر پروژه تهیه می شود.
در مرحله بعد برای تسطیح اراضی، کارشناس نقشه برداری با استفاده از نرم افزار های مهندسی از جمله civil3d طراحی و شیب بندی را انجام می دهد. در انتها می بایست پروژه روی زمین پیاده سازی شود. در پروژه های راهسازی نیز کارشناس رسمی نقشه برداری با ترسیم پروفیل های طولی و عرضی مسیر را طراحی و روی زمین پیاده سازی می کند. در پروژه های راهسازی در مراحل طراحی، نطارت و اجرا کارشناس نقشه برداری حضور دارد.
طراحی مسیر در پروژه های نقشه برداری می بایست با استفاده از نرم افزار های طراحی مسیر و با استفاده از آیین نامه های راهسازی انجام شود. توجه داشته باشید با تئجه به استفاده عموم مردم از راه جهت جابجایی و تردد، طراحی باید با حساسیت بالا انجام شود. در هنگام پیاده سازی اطلاعات هندسی راه روی زمین توسط دوربین نقشه برداری و جی پی اس، کارشناس رسمی نقشه برداری حضور مستمر دارد.
در پروسه محاسبه احجام عملیات خاکی و محاسبات هندسی راه می بایست از حضور کارشناس نقشه برداری بهره مند شویم. کارشناسان این رشته به دلیل سابقه و صلاحیت انجام امور نقشه برداری مسیر، باعث ایجاد یک راه استاندارد و هموار می شوند. محاسبات هندسی در پروژه های راهسازی نقش راهبردی و ناوبری دارد. کلیه اطلاعات هندسی را از جمله طراحی و نظارت و اجرا به عهده کارشناس نقشه برداری است.
نقشه برداری رودخانه ها و حریم بستر
مسیر های عبور آب مثل انهار، رودخانه ها و مسیل های آب به علت حرکت آب در حال تغییر مسیر و محل می باشند. تغییرات در بستر رودخانه ها در ایام پر آبی در حریم رودخانه ها انجام می شود. جهت تثبیت حدود ثبتی املاک و جانمایی پلاک ثبتی این املاک که موقعیت آنها در زمان تفکیک است. در پروسه بررسی وضعیت ثبتی املاک در مقایسه با مسیر عبور آب حائز اهمیت است.
حرکت رودخانه ها از جمله فصلی و دائمی و مسیل آب ها باعث می شود در برخی مناطق یک ملک به دو قسمت در دو سمت رودخانه یا مسیل تقسیم شود. جهت بررسی وضعیت مسیر عبور آب نسبت به املاک علاوه بر مشخص نمودن وضعیت ثبتی و سندی ملک در پروسه جانمایی پلاک ثبتی. می بایست نقشه یو تی ام وضع موجود ملک نیز برداشت شود و با وضعیت ملک در زمان صدور سند مقایسه گردد.
با انجام این پروسه می شود راجع وضعیت املاک و اراضی واقع در حریم رودخانه ها از جمله حریم بستر کمی و کیفی اعلام نظر کارشناسی انجام داد. با توجه به جانمایی پلاک ثبتی و پیاده سازی روی زمین و مطابقت با نقشه یو تی ام حریم بستر سازمان آب وضعیت قرار گیری ملک در حریم کمی یا کیفی مشخص می شود.
در پروسه ساماندهی حریم بستر رودخانه ها پس از تهیه نقشه توپوگرافی رودخانه در بالا دست و پایین دست ملک مورد نظر و مدل سازی میزان بارش در سالیان گذشته در نرم افزار های هیدرولوژی می توان نسبت به استحکام دیوارها نسبت به سیلاب های قابل پیش بینی عمل کرد.
تفسیر عکس هوایی کارشناس رسمی نقشه برداری
صلاحیت تهیه و تفسیر عکس های هوایی سازمان نقشه برداری و تصاویر ماهواره ای از جمله مهمترین صلاحیت های کارشناس رسمی نقشه برداری می باشد. در این پروسه کارشناس نقشه برداری در گام اول نقشه یو تی ام ملک یا اراضی مورد تعرفه را توسط گیرنده مولتی فرکانس برداشت( عملیات تهیه مختصات یو تی ام) را انجام می دهد. پس از تهیه نقشه یو تی ام اندکس های سازمان نقشه برداری جهت سفارش زوج عکس بررسی می شود.
بنا در درخواست مالک یا دادگاه سال مورد تقاضا برای تاریخ عکس مشخص و عکس هوایی سفارش داده می شود. زوج عکس تهیه شده در گام اول باید در موقعیت مختصاتی جهانی یو تی ام قرار داده شود. جانمایی موقعیت عکس هوایی در مختصات یو تی ام با توجه به عوارض طبیعی روی عکس، با کمک نقشه هوایی انجام می شود.
پس از قرار داده عکس هوایی در موقعیت جغرافیایی جهانی، نقشه یو تی ام ملک مورد تعرفه یا ملک مورد مناقشه روی عکس هوایی جانمایی می شود. پس از جانمایی حدود اربعه روی عکس هواییف کارشناس رسمی نقشه برداری عکس هوایی را تفسیر می کند. تفسیر عکس هوایی ممکن است راجع به اختلاف و جابجایی حد و مرز یا بررسی سابقه احیا یا همان کشت و زرع باشد.
مورد اختلافی پس از تفسیر عکس هوایی توسط کارشناس رسمی نقشه برداری طی یک گزارش کارشناسی ارائه می شود. در برخی مواقع جهت جانمایی پلاک ثبتی و ارائه تامین دلیل نیز نیازمند تهیه و تفسیر عکس هوایی هستیم. به صورت جامع عکس های هوایی دهه 30-40-50 وضعیت ملک در زمان های گذشته را مشخص می کنند.
کارشناس رسمی قدمت بنا یا سن ساختمان
کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی با داشتن صلاحیت تعیین قدمت بنا یا سن ساختمان این امر تخصصی را عهده دار است. در برخی امور ملکی برای مستندات اداری، برخی ارگان ها از مالک گزارش کارشناسی قدمت بنا را درخواست می کنند. در این موارد مالک می بایست به کارشناس رسمی نقشه برداری و اطلاعات مکانی مراجعه کند.
چند روش برای تعیین قدمت بنا وجود دارد که به تشریح آنها می پردازیم. در صورتی که ساختمان کنتور برق داشته باشد می توان از تاریخ نصب کنتور سن بنا را تخمین زد. تعیین سن بنا از طریق دیگر کنتور ها از جمله آب و گاز نیز امکان پذیر است که توسط کارشناس رسمی انجام می شود. در برخی موارد که کنتوری وجود نداشته باشد، کارشناس رسمی می بایست نقشه یو تی ام ملک را تهیه کند و روی عکس هوایی جانمایی نماید.
قبل از تهیه عکس هوایی می توان از طریق گوگل ارث تا فاصله زمانی 15 الی 20 سال قبل را بررسی کرد. در صورتی که بنا در تاریخ قدیمی تری همچون دهه 50 یا 60 ساخته شده باشد، می بایست عکس هوایی از سازمان نقشه برداری تهیه و طبق عکس هوایی سن بنا تخمین زده شود. در صورتی که عکس هوایی از منطقه وقوع ملک در یک تاریخ مشخص وجود نداشته باشد، می بایست از تصاویر ماهواره ای استفاده کنیم.
تخمین سن بنا امری تخصصی است که صرفا در صلاحیت کارشناس رسمی نقشه برداری است. پس از تهیه مستندات اشاره شده و تشخیص سن بنا، کارشناس رسمی می بایست گزارش رسمی و مستند تهیه و در اختیار مالک قرار دهد.
وظایف کارشناس رسمی نقشه برداری
کارشناسان رسمی دادگستری نقشه برداری و امور ثبتی زیر مجموعه گروه کارشناسان راه و ساختمان و نقشه برداری می باشند. کارشناسان رسمی این رشته جهت انجام پروسه کارشناسی با توجه به موضوع ثبتی ارجاعی. باید صلاحیت اجرایی مرتبط در امور ثبتی را داشته باشند. شرح صلاحیت ها در امور رسمی و کارشناسی، توسط مراجع ذیصلاح پروانه کارشناس رسمی دادگستری مشخص می شوند.
از جمله صلاحیت های کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری و امور ثبتی تشخیص حدود ثبتی املاک و اراضی است. امور مربوط به مطابقت مشخصات املاک مندرج در سند مالکیت و سوابق ثبتی با وضعیت فعلی ملک. همچنین تشخیص اختلافات و مغایرت ها در اسناد، شامل تجاوز و تداخل و تعارض در حدود اربعه می باشند را بررسی و مرتفع میکند.
پیاده سازی محدوده پلاک های ثبتی بر روی زمین و نقشه های هوایی یک دوهزارم از امور کارشناسی مهم در رشته امور ثبتی می باشد.
کارشناس رسمی دادگستری امور ثبتی وظیفه رسیدگی و تشخیص انجام تشریفات افراز املاک و اراضی را بر عهده دارد. تشریفات افراز املاک یعنی رسیدگی به صحت پروسه افراز املاک و اراضی. همچنین مطابقت این پروسه با مستند قانونی آیین نامه های ابلاغی افراز و فروش املاک مشاع. این قانون در قالب آیین نامه در سال 1357 به تصویب رسیده و جهت اجرا ابلاغ گردیده است.
بیشتر بخوانید: نقشه کادر یا بلوکی
اهمیت تخصص و تعهد در رشته امور ثبتی در اینجا خلاصه می شود که امروزه در کشور ارزشمندترین سرمایه از دیدگاه فعالین اقتصادی مبحث املاک و مستغلات می باشد. دقت نظر در تهیه نقشه ثبتی و مدارک مرتبط، همچنین اصالت بخشیدن به اسناد عادی برای املاک و مستغلات دارای اهمیت بسیار بالایی است. کارشناس رسمی دادگستری، پس از اخذ پروانه فعالیت کارشناسی به عنوان کارشناس رسمی در موارد حوزه فعالیت باید صلاحیت های مرتبط را اخذ کند.
جانمایی پلاک ثبتی توسط کارشناس رسمی نقشه برداری
جهت تعیین حدود و ثغور املاک و اراضی و تعیین مشخصات اراضی ملی و مستثنیات مالکین حقیقی، حقوقی، با توجه به راهاندازی سیستمهای نوین حدنگاری ثبتی:
• تهیه نقشه کاداستر ملی و تهیه نقشه های بهروز و مشخصات دقیق بر اساس نقشه های یو تی ام
• جانمایی پلاک ثبتی اسناد مالکیت قدیمی فاقد مشخصات و اندازه های دقیق
موارد اشاره شده از جمله موارد با اهمیت و حساسی می باشد و در تخصص کارشناس دادگستری رشته امور ثبتی است. کارشناس می بایست علاوه بر اشراف کامل در تهیه نقشه یو تی ام و ثبتی، اعلام نظر کارشناسی در مورد نقشه تهیه شده را داشته باشد.
کارشناس رسمی نقشه برداری با ارائه نظر دقیق کارشناسی موجب می شود. حفظ مالکیت مالکین و صاحبان حق و عدالت نسبت به آنها رعایت گردد. این امور کمک می کنند تا از تجاوز افراد به حقوق اشخاص جلوگیری شود و مالکیت افراد دارای امنیت قانونی باشد.
جانمایی سند توسط کارشناس رسمی نقشه برداری
به عنوان نمونه تعداد زیادی از شهروندان که عمدتا ورثه مالک اصلی هستند سند های قدیمی در دست دارند که مجهول المکان است. کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری و امور ثبتی با توجه به پلاک ثبتی این اسناد مکان دقیق ملک را روی نقشه تثبیت می کند. این پروسه مکان یابی املاک مجهول را جانمایی پلاک ثبتی می نامیم.
در این پروسه موقعیت دقیق یا اصلاحا آدرس دقیق ملک طبق سند مشخص می شود. با توجه به گسترش شهرها و طرح های توسعه ممکن از مکان قرار گیری این سند ها در داخل شهرها و در مکان های مطلوبی قرار بگیرد. کارشناس رسمی همچنین با تهیه و تفسیر عکس هوایی موقعیت دقیق ملک را روی عکس هوایی دهه 30 و 40 تثبیت می کند.
جانمایی سند های قدیمی که تحت عنوان جانمایی پلاک ثبتی است منجر به تعیین مکان سند طبق سوابق ثبتی می شود. به عنوان مثال بسیاری از مناطق شمال تهران در دهه 30 و 40 به صورت بافت باغی بوده است. برای این املاک در دهه های گذشته سند های صادر شده که پس از گذشت سالیان طولانی مالکین این اسناد که مکان ملک را می دانستند فوت شده اند.
پس از فوت این افراد ورثه آنها دیگ اطلاعی از مکان املاک طبق سند را ندارند. با گذشت سالهای طولانی و رشد بافت شهری در شمال تهران، موقعیت این املاک برای افرادی که سند های این املاک را در دست دارند مجهول است. با توجه به ارزشمند شدن این املاک، می بایست طی پروسه جانمایی پلاک ثبتی موقعیت این املاک روی نقشه و عکس هوایی جانمایی شود.
کارشناس رسمی نقشه برداری آلفا مپ
گروه کارشناسان رسمی دادگستری امور ثبتی و نقشه برداری آلفا مپ متشکل از متخصصین حرفه ای ثبتی، نقشه برداری و حقوقی می باشد. کارشناسان مجموعه حقوقی و ثبتی آلفا مپ در امور تخصصی املاک و اراضی فعالیت دارند. کارشناسان ما در مجموعه آلفا مپ با ارائه مشاوره های حرفه ای و رسمی در انجام تخصصی امور ثبتی و ملکی همراه شهروندان محترم می باشند.
توجه داشته باشید که کارشناس رسمی یک پیشه و مهارت نیست یک اعتبار قانونی و رسمی است. تخصص و پروانه فعالیت کارشناس رسمی که به اشخاص متخصص و با تجربه اعطا می شود. کارشناس رسمی در رشته های اشاره شده باید از تخصص خویش استفاده کند. کارشناسان دادگستری جدای از مدرک تحصیلی در حیطه تخصصی. باید پروانه کارشناس رسمی را از کانون کارشناسان رسمی یا مرکز کارشناسان رسمی دادگستری دریافت کنند.
کارشناس رسمی نقشه برداری یعنی چه؟
همانطور که از این جمله مشخص است، کارشناس رسمی دادگستری متشکل از سه واژه است، کارشناس، رسمی و دادگستری. کارشناس به معنای شخص است که در زمینه دانش و تجربه فنی خویش تجربه زیادی داشته باشد. کارشناس متخصص می بایست به علم روز رشته خویش کاملا آگاه باشد و ارتباط برقرار کند و موارد فنی و تخصص را تجزیه و تحلیل کند.
واژه رسمی تاکید کننده این مطلب است که مراجع ذیصلاح این صلاحیت را به کارشناس اعطا کرده اند. واژه دادگستری نیز که معرف حضور همه هست و مرجعی است جهت رسیدن به نتایج قانونی بر مبنای عدل و داد. کارشناس رسمی می بایست در صورت بروز اختلافات، بتواند از ابعاد مختلف موضوع را تحلیل کند. کارشناس رسمی می بایست با مشورت با اشخاص با تجربه به نتیجه مثبت دست پیدا کند. پس از تحلیل و بررسی در نهایت می بایست برای اختلاف حاصله راهکار فنی و قانونی ارائه کند.
با توجه به تعریف فوق، کارشناس رسمی نقشه برداری فردی است دارای تخصص در علوم مهندسی نقشه برداری یا ژئوماتیک. فعالیت این دسته از کارشناسان در حوزه علوم هندسی و شناخت زمین جهت تبدیل وضعیت فیزیکی کماطق به نقشه مستند جهت امور مختلف است. کارشناس رسمی نقشه برداری آگاه به علوم هندسه و موقعیت یابی در حوزه جغرافیای شهری است.
دانش کارشناس رسمی می بایست در راستای اجرای عدالت در پرونده های دادگستری به کار گرفته شود. کارشناس رسمی می بایست همواره تمام تلاش خویش را بکار گرفته و در امور نقشه برداری با استفاده از تخصص فنی در راستای عدالت قدم بردارد.
اهداف کارشناس رسمی نقشه برداری
از گذشته تا کنون انسان ها برای حل مشکلات پیش آمده نیازمند همفکری و استفاده از دانش و تجربه همفکران می باشند. در این اصل و روند طبیعی جهان، قضات دادگستری نیز از این اصل مستثنی نیستند و جهت صدور رای نیازمند نظر کارشناس هستند. دامنه علوم بسیار گسترده می باشد و فردی نیست که به دامنه وسیع همه علوم مشرف باشد.
در زمان حال در بسیاری از رشته ها، چندین شاخه و زیر مجموعه وجود دارد. در این رشته ها افراد بصورت تخصصی مشغول به تحقیق و پژوهش هستند. با توجه به وسعت علوم علت مشورت و اهمیت نظر کارشناسان رسمی در هر رشته، مشخص پیدا می شود. با توجه به گستردگی علوم تخصصی، قضات و دادگستری برای مرتفع نمودن اختلاف پرونده های ثبتی. نیازمند استفاده از نظر و تجربه کارشناسان رسمی دادگستری می باشند.
کارشناسان رسمی دادگستری نقشه برداری در واقع نقش ناوبری برای محاکم قضائی برای حل مشکلات و تصمیم گیری بهینه را دارند. کارشناس رسمی دادگستری می تواند با مجموعه های قوه محترم قضائیه همکاری داشته باشد. کارشناس رسمی امور ثبتی می تواند با سایر ارگانهای دولتی، سازمان ها و یا شهروندان نیز همکاری داشته باشد. هیچ محدودیتی در انجام پروژه به صورت شخصی در این زمینه وجود ندارد.
قضات محترم دادگستری، جهت حل پرونده های که نیاز به دانش و تخصص دارند. از افراد خبره ثبتی و با تجربه بهره می برند. در حوزه املاک و اراضی کارشناس رسمی امور ثبتی می تواند باعث حل بسیاری از مشکلات ثبتی موجود در پرونده های ثبتی باشد.
به عنوان نمونه فردی مدعی است که ملک مجاور وارد زمین وی شده است. اصطلاحا به حدود اربعه ملک ایشان تجاوز شده است. در چنین مواقعی اگر افراد بتوانند از یک کارشناس رسمی ذیصلاح بهره بگیرند، مسیر جهت رفع مشکل هموار می شود.
نظریه کارشناس رسمی نقشه برداری
اگر مشکل ثبتی در محل حل نشود فرد شاکی به دادگاه حقوقی مراجعه و طرح دعوی می کند. با توجه به تخصصی بودن مشکل، قاضی پرونده دستور بررسی را به کارشناس دادگستری می سپارد. کارشناس رسمی پس از مراجعه به دادگاه و مطالعه اطلاعات پرونده، اظهارات طرفین دعوی را بررسی می کند. در انتها پس از بررسی سوابق ثبتی ملک مورد مناقشه و املاک مجاور نظریه خویش را به دادگاه ارائه می نماید.
اگر هر یک از طرفین به نظریه کارشناسی اعتراض داشته باشند، با نظر قاضی پرونده، بررسی مجدد به هیات 3 نفره ارجاع داده می شود. در صورتی که اعتراض ادامه داشته باشد، به کارشناسان هیاتی ارجاع می گردد. تشخصی اعتراض و ارجاع به هیئت کارشناسی در صلاحیت دادگاه و قضات محترم می باشد.
اهمیت کار کارشناسان رسمی نقشه برداری
کارشناسان رسمی دادگستری نقشه برداری در زمینه های تخصصی و قانونی از جمله نقشه برداری اظهار نظر کارشناسی می نماید. در بعضی موارد فنی و حقوقی، قاضی پرونده به منظور دسترسی به امور فنی کارشناسی و تخصصی نیازمند نظر کارشناسان رسمی دادگستری نقشه برداری است. قاضی پرونده پس از بررسی نظر کارشناس رسمی حکم خویش را بر اساس اطلاعات فنی و تخصصی کارشناس رسمی صادر می کند.
وظیفه کارشناس رسمی و کارشناس رسمی قوه قضاییه تحلیل و بررسی موارد حقوقی و فنی بر مبنای اطلاعات تخصصی می باشد. ارائه نظرات کارشناسی و فنی بر مبنای قانون و عدالت به اجرای صحیح امور حقوقی پرونده ثبتی کمک می کند .تاکید می کنیم که نظر کارشناسی کارشناسان رسمی می بایست کاملا بی طرف باشد و صرفا به منظور قضاوت به حق باید ارائه شود.
نقش کارشناس رسمی نقشه برداری در دادگستری
به عنوان نمونه وقتی یک قاضی محترم بخواهد ارزش یک ملک را مشخص نماید این امر را به کارشناس رسمی ارجاع می دهد. تعیین کارشناسی قیمت یک ملک یکی از دلایل اثبات دعوی می باشد که می تواند از طرف قاضی پرونده درخواست شود.
به صورت خلاصه و عامیانه بیان می کنیم که کارشناس رسمی امور ثبت و نقشه برداری نقش دستیار قاضی پرونده در دعاوی ثبتی را دارد. در نمونه دیگر اگر در حد و مرز یک ملک طرح دعوی شود، قاضی جانمایی ملک را به کارشناسان رسمی دادگستری نقشه برداری ارجاع می کنند.
کارشناس رسمی دادگستری بر مبنای تخصص خویش نقشه یو تی ام تهیه می کند و پروسه جانمایی پلاک ثبتی را انجام می دهد. نظر کارشناس رسمی در پرونده های ثبتی مبنای رای برای دادگستری محسوب می شود و مبنای عدله پرونده ثبتی است.
چگونه میتوان پروانه کارشناس رسمی را دریافت نمود؟
راه های دریافت پروانه کارشناس رسمی دادگستری:
1- مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه به آدرس تارنمای www.judiciarybar.ir
2- کانون کارشناسان رسمی دادگستری به آدرس تارنمای www.hcioe.org
مرکز کارشناسان رسمی به نسبت کانون کارشناسان زمان کوتاه تری از تاسیسشان می گذرد. کارشناسان چه از مرکز و چه از کانون، موفق به دریافت پروانه کارشناسی بشئند، تفاوتی با هم ندارند و در دادگستری با نظری یکسان ارجاع پرونده شکل می گیرد.
مواردی که یک کارشناس رسمی را نسبت به افراد دارای تحصیلات متفاوت می کند، تجربه و دانش رسمی بالا در تهیه گزارش های کارشناسی می باشد. کارشناس رسمی دادگستری می بایست بر مبنای تجربه و دانش تخصصی اعلم نظر کند.
گزارش کارشناسی توسط کارشناس رسمی دادگستری
گزارش کارشناسی که توسط کارشناس رسمی دادگستری تهیه و تدوین می شود. شامل مقدمه که در این قسمت شعبه دادگاه، شماره پرونده، شماره و تاریخ ابلاغ و نام طرفین دعوی ذکر می شود. در انتها موضوع کارشناسی پرونده قید می گردد. به عنوان نمونه ارزیابی یک آپارتمان با شماره پلاک ثبتی 1025/25 یا تعیین اجاره، سرقفلی. در ادامه گزارش شرح کوتاهی از وضعیت ثبتی آپارتمان قید می شود.
نکته مهمی که در مورد نظریه کارشناس وجود دارد این است که می بایست مستدل، قابل دفاع، منطقی و بدون ابهام باشد. این بخش در واقع مهم ترین بخش گزارش کارشناسی کارشناس رسمی است. بسیاری از قضات محترم دادگاه بدلیل مشغله کاری زیاد، به صورت مستقیم این بخش از گزارش را مطالعه می کنند، بنابر این نهایت دقت و صراحت و نگرش دقیق را در این بخش می بایست اعمل کرد.
تفاوت صلاحیت های کارشناسان رسمی دادگستری
از نظر صلاحیت های اعطائی به کارشناسان رسمی دادگستری، در برخی موارد تفاوت های کمی وجود دارد. مراجع صدور پروانه کارشناس رسمی دادگستری، دیدگاه های مختلفی را در این زمینه دارند. در کانون برای کارشناسان رسمی رشته امور ثبتی، صلاحیت ارزیابی واحد های مسکونی، اداری و تجاری ارائه نمی گردد. اما این صلاحیت در مرکز اعطا می گردد. در نمونه دیگر در مرکز به کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان پس از طی کردن دوره های مربوطه، صلاحیت تفسیر عکس هوایی اعطا می گردد.
نکته مهم در کسب صلاحیت ها، صرف نظر از داشتن آن صلاحیت در دفترچه کارشناسی نمی باشد. کارشناس رسمی شخصی است که در حیطه تخصصی خویش می بایست تجربه و دانش کافی داشته باشد. از نظر تئوری این موضوع اهمیت ندارد، مهم این است که در عمل تجربه و صلاحیت کارشناس، در حل مسائل تخصصی پرونده های ثبتی، حل کننده مشکلات ثبتی موجود باشد.
نقش کارشناسان رسمی نقشه برداری
با توجه به ارزشمند بودن اراضی و املاک و بالا رفتن قیمت املاک، میزان شکایات حقوقی بر سر املاک و اراضی بالا می باشد. جامعه امروزی ما به دلیل اختلافات ثبتی نیازمند تخصص کارشناس رسمی دادگستری می باشد. کارشناسان رسمی دادگستری نقشه برداری و امور ثبتی جهت بررسی تخصصی این شکایات فعالیت دارند.
رشته مهندس نقشه برداری یا علوم ژئوماتیک در عصر حاضر بسیار مورد استفاده و توجه در زمینه امور ثبتی قرار گرفته دارد. میزان این شکایات و دعاوی ملکی به اهمیت اجرایی شدن بیشتر کاداستر و حد نگاری اراضی و املاک افزوده است.
برای تهیه نقشه UTM املاک و اراضی می بایست از گیرنده های مولتی فرکانسه(جی پی اس) متصل به سامانه شمیم استفاده کرد. با استفاده از تجهیزات نقشه برداری کارشناسان رسمی امور ثبتی محدوده پلاک ثبتی و اسناد را برداشت می کنند. در مواردی که گیرنده شمیم در دریافت تعداد ماهوارهای موقعیت یابی مشکل داشته باشد(کنارش ساختمان بلند – پوشش گیاهی). می بایست از ترکیب گیرنده ماهواره ای به روش ایستگاهی و دوربین نقشه برداری استفاده کرد و نقشه یو تی ام را تهیه کرد.
پروسه رسیدگی و تشخیص صحت جریان امور ثبتی املاک و اراضی از وظایف مهم کارشناس رسمی دادگستری رشته امور ثبتی میباشد. کارشناس رسمی دادگستری امور ثبتی وظیفه رسیدگی به امور ثبتی و توزیع اظهارنامه، انتشار آگهی، مراحل ثبتی و تفکیک حدود. انجام اقدامات تکمیلی تا مرحله صدور سند شش دانگ برای اراضی و املاک می باشد.
صلاحیت تخصصی کارشناس رسمی نقشه برداری
کارشناسان رسمی هستند که علی رغم داشتن یک صلاحیت ویژه، در آن حوزه فعالیت نمی کنند. این کارشناسان بیان می دارند که تجربه لازم را در این زمینه کسب نکرده اند. این موضوع، یکی از موارد انصراف از برخی کارشناسان از کارشناسی برخی پرونده ها می باشدکه در واقع نداشتن تجربه لازم است. در این صورت می بایست قاضی محترم پرونده با این انصراف موافقت کند.
در غیر این صورت کارشناس موظف به ارائه گزارش کارشناسی می باشد. کارشناس رسمی دادگستری می بایست در صلاحیت های اعطا شده به صورت حرفه ای عمل کند. کارشناس می بایست در حیطه صلاحیت های تخصصی نظرهای کارشناسی دقیق و مستند ارائه کند که مورد اعتراض واقع نشود.
اصول حرفه ای کارشناس رسمی نقشه برداری
کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری می بایست اصل عدالت را سر لوحه کارهای خویش قرار دهد. پایبند بودن به اساسنامه نظام مهندسی و کانون کارشناسان رسمی را در کارهای کارشناسی امور ملکی را باید بکار گیرد. به عنوان نمونه در تفسیر عکس هوایی جهت بررسی کشت و زرع، کارشناس رسمی می بایست نظر را طبق تفسیر دقیق کارشناسی اعلام کند.
در نمونه دیگر که توسط کارشناس رسمی رشته امور ثبتی انجام می شود. جهت جانمایی پلاک ثبتی کارشناس رسمی می بایست جانمایی ملک را به صورت دقیق و مهندسی طبق سوابق و نقشه های ثبتی تهیه کند. نظر دو فرد که راجع به یک ملک مناقشه دارند نباید روی نظر کارشناس رسمی تاثیر گذار باشد. رکن اصلی یک کارشناس حرفه ای رعایت عدالت محوری می باشد. اعاده حقوق افراد طبق قانون در انجام یک کار کارشناسی امور ثبتی می بایست در صدر اهداف کارشناس رسمی باشد.
کارشناس رسمی نقشه برداری می بایست به علوم حقوقی و مهندسی تسلط کافی را داشته باشد. الزامی ندارد که کارشناس نقشه برداری روی تمام موضوعات حقوقی تسلط و تخصص داشته باشد. تخصص کارشناس نقشه برداری دادگستری می بایست در حوزه صلاحیت های تعریف شده باشد. در برخی پرونده ها که مشکلات حقوقی خارج از حوزه صلاحیت کارشناس رسمی را داشته باشند، جهت بررسی جزئیات ، می بایست با وکلای حقوقی در زمینه کارشناسی امور ثبتی کمک گرفت.
ارجاع پرونده به کارشناس رسمی نقشه برداری
ارجاع پرونده ثبتی به کارشناس رسمی نقشه برداری بصورت موردی می باشد و بستگی به حوزه کار کارشناس دارد. به عنوان مثال کارشناس رسمی دادگستری در تهران در حوزه های ثبتی مختلفی فعالیت دارند. یک کارشناسان رسمی نقشه برداری در دماوند یا لواسان می توانند بر روی پرونده های ثبتی این حوزه ها فعالیت کند.
کارشناس رسمی می بایست در سامانه ثنا، قوه قضاییه ثبت نام نماید و شماره تماس که به نام کارشناس ثبت می شود. پس از ثبت شماره تماس توسط کارشناس رسمی، ابلاغیه ارجاع پرونده اطلاع رسانی می شود. پیامک ابلاغیه ارجاع پرونده ثبتی، کارشناس با مراجعه به پورتال ارجاع پرونده را در سامانه عدل ایران، دریافت می نماید.
با دریافت ابلاغیه توسط پورتال،کارشناس رسمی می بایست به شعبه دادگاه مراجعه کند. پس از مطالعه پرونده، یادداشت برداری و اطلاعات تماس مدعیان پرونده، جهت تدوین گزارش کارشناسی برنامه ریزی کیفی را انجام دهد. در ابتدا کارشناس باید به اتفاق طرفین، از مکان مورد مناقشه بازدید به عمل آورد و اظهارات طرفین را گوش کرده و یادداشت برداری نماید.
در صورتی که طرفین دعوی مستندات مکتوب ارائه نمایند که در پرونده ثبت نشده باشد. کارشناس رسمی باید این اسناد را دریافت و بعنوان اسناد مرجع، ضمیمه گزارش کارشناسی کند. در انتها پس از این پروسه، می بایست با دقت بسیار و با مشورت و نظر سایر همکاران کارشناس با تجربه. در موعد تعیین شده برای کارشناسی، گزارش خود را به دادگاه تقدیم نماید.
کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری
کارشناس رسمی نقشه برداری و اطلاعات مکانی فردی می باشد با تحصیلات در رشته مهندسی نقشه برداری. رشته مهندسی نقشه برداری در گرایش مقطع کارشناسی به امور مهندسی و هندسه زمین و عوارض روی آن می پردازد. دروس رشته نقشه برداری به صورت کلی راجع به علوم اندازه گیری عوارض روی زمین مربوط می شود.
در مقطع کارشناسی ارشد نیز کارشناس رسمی علوم مکانی زمین از جمله سنجش از دور و GIS را فرا می گیرد. با توجه به اهمیت روز افزون علوم نقشه برداری در حوزه املاک و کاداستر نقش این رشته روز به روز پر رنگ تر می شود. جهت تهیه نقشه رقومی و عکس های هوایی از کارشناس رسمی استفاده می شود.
با توجه به اجرایی شدن قانون کاداستر و اهمیت تثبیت حدود اربعه املاک و اراضی کارشناس رسمی نقشه ها را تثبیت می کند. کارشناس رسمی دادگستری توسط تجهیزاتی مثل دوربین نقشه برداری و گیرنده مولتی فرکانس حد و مرز املاک و اراضی را برداشت می کند. توجه داشته باشید که نظر کارشناس رسمی دادگستری در رشته امور ثبتی ملاک صدور رای در پرونده های ثبتی است.
جهت انجام یک پرونده ارجاع شده جهت امور ثبتی به کارشناس نقشه برداری یا کارشناس امور ثبتی می بایست به دو نکته توجه کند. جهت انجام تخصصی و حقوقی یک پرونده جانمایی پلاک ثبتی نقشه بردار کارشناس رسمی باید از دو اصل قانون و اصول مهندسی پیروی کند. اصول حقوقی در واقع مواردی است که مستند قانون در امور ثبتی تدوین کرده است.
اصول مهندسی نیز در واقع انجام کار به صورت دقیق طبق اصول فنی و مهندسی نقشه برداری است. در امور ثبتی در صورت خطا در جانمایی پلاک ثبتی توسط کارشناس رسمی مشکلات جبران ناپذیری برای مالکین به وجود می آورد. امروزه املاک جز سرمایه های اصلی افراد در جامعه می باشند و انجام تخصصی امور مربوط به املاک به صورت دقیق بسیار اهمیت دارد.
حل اختلاف ملکی توسط کارشناس رسمی دادگستری
عمده مشکلات ثبتی بین مالکین در تداخل پلاک های ثبتی و حدود اربعه املاک می باشد. جهت حل مشکلات ثبتی کارشناس رسمی امور ثبتی نقش تاثیرگذاری دارند. جهت حل مشکلات ثبتی کارشناس رسمی رشته امور ثبتی وظیفه جانمایی پلاک های ثبتی طبق سوابق ثبتی را دارد که امری حقوقی و مهندسی است.
در برخی موارد جهت مطابقت نقشه های ثبتی در سالیان گذشته می بایست عکس های هوایی دهه 30 و 40 تهیه و تفسیر شود. جهت تهیه و تفسیر عکس هوایی می بایست به کارشناس رسمی رشته نقشه برداری و امور ثبتی مراجعه کرد.
بیشتر بخوانید: جانمایی پلاک ثبتی
کارشناس رسمی دادگستری به علت تحصیلات آکادمیک و کسب دانش در زمینه امور مهندسی و ثبتی. تجربه کافی جهت اعلام نظر و گزارش راجع به یک موضوع ثبتی را دارد. نظر کارشناس به صورت رسمی و مستند در دادگاه و دادگستری راجع یک موضوع نقشه برداری و امور ثبتی، مستندی است جهت اعلام رای در دادگستری.
کارشناسان رسمی نقشه برداری به دلیل تجربه، مهارت و تخصصی که در رشته نقشه برداری و امور ثبتی دارند. پس از قبولی در آزمون پروانه کارشناس رسمی را از کانون کارشناسان رسمی و قوه قضاییه دریافت می کنند. پس از دریافت پروانه کارشناسی رسمی نقشه برداری و امور ثبتی کارشناس مربوطه می تواند طبق شرح صلاحیت مربوطه اقدام به فعالیت کند.
اهمیت کار کارشناس رسمی نقشه برداری
اهمیت حضور کارشناس رسمی نقشه برداری بدین علت است که، کارشناس با املاک اراضی و سرمایه شهروندان سر و کار دارد. توجه داشته باشید که املاک و اراضی از جمله مهمترین دارایی شهروندان از نگاه فعالان اقتصادی و دارایی می باشد.
به عنوان مثال وقتی که قصد سرمایه گذاری در حوزه املاک دارید، می بایست با کارشناس رسمی امور ثبتی مشورت کنید. شاید برای شما سوال باشد که چه نیازی به مشورت است، در ادامه اهمیت استفاده از خدمات کارشناس رسمی را بیان می کنیم.
قبل از خرید یک ملک و تهیه نقشه یو تی ام ملک توسط کارشناس رسمی رشته نقشه برداری. استعلام ثبتی ملک توسط کارشناس دریافت می شود که ملک در اراضی ملی و منابع طبیعی واقع نشده باشد. همچنین کارشناس رسمی دادگستری با مطالعه پرونده ثبتی حق ریشه ملک را بررسی می کند که از لحاظ ثبتی مشکلی وجود نداشته باشد.
بیشتر بخوانید: نقشه یو تی ام کارشناس رسمی
نقشه یو تی ام ممهور به مهر کارشناس رسمی جهت معاملات بسیار حائز اهمیت می باشد. توسط نقشه UTM تهیه شده حدود اربعه ملک و گذر ها با مختصات یو تی ام توسط دوربین نقشه برداری و گیرنده شمیم برداشت می شود. نقشه یو تی ام در قولنامه درج می شود تا در صورت بروز اختلاف ثبتی در آینده به عنوان سندی هندسی در دست شما باشد.
کارشناس رسمی نقشه برداری تفسیر عکس هوایی
کارشناسی رسمی نقشه برداری یکی از صلاحیتهای مهم و قابل استناد ثبتی است. کارشناس رسمی دادگستری میتواند نقش مهمی در سلامت معاملات املاک و اراضی داشته باشد. به نحوی که می بایست قبل از خرید ملک، توسط کارشناس رسمی استعلام ثبتی ملک را دریافت کرد. با توجه به ارزشمندی املاک و اراضی جهت سرمایه گذاری، کارشناس رسمی موظف است.
دقت بسیار بالا را در تهیه نقشه یو تی ام و اصالت بخشی به املاک و اراضی را داشته باشد.
تهیه و تفسیر عکس هوایی املاک و جانمایی نقشه یو تی ام ملک در برخی موارد جهت بررسی سابقه احیا (کشت و زرع) زمین ها انجام می شود. در برخی مواقع کارشناس رسمی تفسیر عکس هوایی را جهت شناسایی مرز زمین ها در دهه های گذشته مورد استفاده قرار می دهد.
امروزه در کشور ما با ارزش ترین سرمایه از نظر فعالان حوزه اقتصادی و املاک، زمین و املاک است. دقت با در تهیه مدارک مالکیت و نقشه های ثبتی جهت اصالت بخشیدن به اسناد قولنامه ای اهمیت بسیار بالایی دارد.
بیشتر بخوانید: تفسیر عکس هوایی
کارشناسان رسمی طبق صلاحیت های مستند، می تواند توجه به صلاحیت در امور ثبتی ورود و اظهار نظر کارشناسی و قانونی داشته باشد. از جمله این صلاحیت های میتوان به تهیه نقشه یو تی ام، تهیه عکس هوایی و تفسیر عکس هوایی املاک و اراضی اشاره کرد.
توجه داشته باشید که کارشناس رسمی می تواند وضعیت یک ملک از دهه سی تا حال را بررسی کند. به عنوان نمونه یک زمین را تحت عنوان زراعی بررسی می کند که آیا این زمین در سالیان گذشته سابقه کشت و زرع داشته یا خیر.
کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری
در موارد دیگر جهت حل اختلاف در حد و مرز زمین ها می بایست عکس هوایی دهه های گذشته تهیه شود. کارشناس رسمی پس از تهیه عکس هوایی و تفسیر عکس هوایی حد و مرز زمین را نسبت به زمان حال بررسی می کند. در مواردی که مرز زمین ها توسط سیلاب یا تصرف از بین می رود تهیه عکس هوایی و تفسیر توسط کارشناس رسمی بسیار با اهمیت است.
در نمونه دیگر جهت بررسی و صحت یک پلاک ثبتی،کارشناسان رسمی نقشه برداری نقشه یو تی ام وضع موجود را تهیه می کنند. پس از بررسی سوابق ثبتی پلاک های ثبتی صحت یا عدم صحت پلاک ثبتی در محدوده تعرفه شده را مشخص می کند. در صورت عدم همخوانی یا تداخل پلاک های ثبتی کارشناس رسمی با جانمایی پلاک ثبتی این مشکل را مرتفع می کند.
کارشناس نقشه برداری و امور ثبتی میتوانند با تعیین حدود اربعه زمین. و مطابقت مساحی ارزش املاک و اراضی را به صورت دقیق و کارشناسی شده مشخص کنند. جهت خرید املاک و اراضی جدای از استعلامات ثبتی و تهیه نقشه یو تی ام. کارشناس رسمی می تواند قیمت و ارزش ملک را نیز مشخص کند.
در صورتی اختلاف ثبتی از جمله تداخل در مرز ها و مساحت وجود داشته باشد. کارشناسان رسمی نقشه برداری میتواند با تخصص خویش علت به وجود آمدن این مشکلات را بررسی کند. همچنین فرد محق در این زمینه را مشخص نماید و از طریق مراجع قضایی حق و حقوق وی را مشخص کند.
نکات اخلاقی کارشناس رسمی نقشه برداری
• کارشناس رسمی ملزم است نسبت به تمام اسرار و مسائل مربوط به کار ارجاع شده باید راز دار باشد.
• نحوه محاسبه دستمزد کارشناس رسمی دادگستری طبق تعرفه وزارت دادگستری می باشد.
• اگر کارشناس جهت کارشناسی می بایست به مسافت دورتری بروند. ایاب و ذهاب در این امر بر اساس کیلومتر محاسبه می شود.
• کارشناس باید در مواردی که مقام قضایی، حضور او را در جلسه دادرسی ملزم میکند حاضر شود.
• کارشناس رسمی می بایست در گزارش های فنی و کارشناسی تنظیمی ادب و احترام را رعایت کند.
• تمام تلاش کارشناس رسمی می بایست در راستای احقاق حقوق بر مبنای عدالت باشد.
• نظر مالکین در یک ملک مورد مناقشه نباید تاثیری در نظر کارشناس داشته باشد.
• کارشناس باید تمام دقت خویش را به کار گیرد جهت تهیه یک نقشه هندسی و مستند.
• در زمینه پرونده های ثبتی کارشناس رسمی می بایست وقت شناس و دقیق باشد و زمان را اولویت قرار دهد.
• پرونده و اسناد ارائه شده مالکین به کارشناس رسمی نباید در اختیار افراد دیگر قرار بگیرد
• در پرونده های ثبتی اسناد و نقشه های ثبتی نباید توسط کارشناس رسمی به اشخاص ثالث داده شود.
کارشناس رسمی نقشه برداری و اطلاعات مکانی
یکی از صلاحیت های کارشناسان رسمی دادگستری نقشه برداری تهیه نقشه های توپوگرافی به مقیاس 1:200 میباشد. تهیه نقشه های توپوگرافی توسط کارشناس رسمی در مقیاس های مختلف تهیه می شود. کارشناس رسمی از روش های مختلفی جهت تهیه نقشه توپوگرافی استفاده می کند. جهت تهیه نقشه توپوگرافی کارشناس رسمی از دوربین نقشه برداری، گیرنده مولتی فرکانسه و پهپاد استفاده می کند.
پس از تهیه نقشه توپوگرافی در سیستم مختصات یو تی ام توسط کارشناس رسمی، کارشناس مربوطه وظیفه محاسبه احجام عملیات خاکی طبق دیتا های تهیه شده را دارد. پس از محاسبه حجم عملیات خاکی توسط کارشناس نقشه برداری صورت جلسه را طی یک گزارش کارشناسی به کارفرما ارائه می کند.
کارشناس رسمی نقشه برداری در پروژه اجرایی
معمولا در مواقعی از کارشناسان رسمی نقشه برداری جهت تهیه نقشه توپوگرافی و ارائه گزارش کارشناسی استفاده می شود. که اختلاف در محاسبه احجام در پروژه بوجود آمده باشد و کارشناس باید گزارش را به صورت ممهور شده ارائه دهد.
تهیه نقشه یو تی ام مساحی املاک و اراضی در مقیاس های یک دوهزارم و یک پانصدم و تعیین حدود اربعه. و مطابقت با حدود اربعه املاک و اراضی از صلاحیت های مهم کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری می باشد. کارشناسان رسمی رشته نقشه برداری صلاحیت پیاده نمودن حدود اربعه املاک یا همان نقشه یو تی ام بر روی نقشه هوایی یک دوهزارم را دارند.
بیشتر بخوانید: نقشه برداری صنعتی
همچنین در برخی موارد می بایست نقشه یو تی ام وضع موجود ملک روی عکس هوایی دهه 30 و 40 جانمایی شود. جانمایی نقشه یو تی ام روی عکس هوایی و تفسیر عکس هوایی نیز از جمله صلاحیت های کارشناسان رسمی نقشه برداری نمی باشد.
روند کاری پرونده کارشناس رسمی دادگستری
بررسی پرونده ثبتی برای کارشناس رسمی به شرح ذیل می باشد:
1. حضور در دادسرا و مطالعه پرونده مورد نظر و اینکه قاضی دادگاه از کارشناس خودش چه انتظارات و توقعاتی را داراست
2. بازدید محل به همراه صاحب ملک یا وکیل حقوقی صاحب ملک و دریافت تمامی مدارک زمین از قبیل نقشه ثبتی،سند
3. در صورت لزوم برداشت وضع موجود ملک و تهیه نقشه UTM
4. تهیه نقشه ها و عکس های مورد نظر با مراجعه به سازمان نقشه برداری کشور
5. پیاده سازی و براورده کردن خواسته های قاضی بر روی عکس ها و نقشه های سنوات مختلف
6. گزارش نویسی براساس ضوابط گزارش نویسی حقوقی دادگاه
7. حضور مجدد در دادگاه و بیان اظهارات و نتیجه بررسی تخصصی خویش به قاضی در صورت لزوم
رشته های فعال در کانون کارشناسان رسمی دادگستری
کارشناس رسمی رشته برق، ماشین آلات و تاسیسات، کارشناس رسمی دادگستری رشته راه و ساختمان، کارشناس دادگستری رشته امور وسایل نقلیه، کارشناس رسمی رشته حسابداری.
به عنوان مثال در یک موضوع ثبتی جهت حل اختلاف ثبتی بر سر حدود اربعه یک ملک نیاز به جانمایی پلاک ثبتی می باشد. پس از بررسی پرونده در دادگستری توسط قاضی دستور جانمایی پلاک ثبتی ارائه می شود. جهت جانمایی پلاک ثبتی این امر به کارشناس رسمی رشته امور ثبتی ارائه می شود.
در مثال دیگر سند یک ملک توسط منابع طبیعی به دلیل عدم کشت و زرع و سابقه احیا طبق ماده 56 باطل شده است. در این موارد پرونده های قاضی پرونده دستور تهیه عکس هوایی و تفسیر عکس های هوایی را صادر می کند. جهت تهیه و تفسیر عکس هوایی جهت بررسی سابقه احیا این امر در تخصص کارشناس نقشه برداری و اطلاعات مکانی می باشد.
کارشناسان رسمی دادگستری و قوه قضائیه
امور مربوط به داوری و قضاوت در محاکم قضایی امری با مسئولیت بالا و سخت است . قضات محترم دادگاه موظف هستند با در نظر گرفتن همه شرایط مربوط به پرونده های قضایی حکم عادلانه بر مبنای کارشناسی صادر کنند. قاضی پرونده ممکن است در جریان بررسی پرونده های ثبتی یا قضایی با مواردی مواجه بشود که برای بررسی آنها تخصص و تجربه لازم را کسب نکرده باشد. در مواقع شرایط چه راهکاری را باید بررسی کند جهت اخذ تصمیم و صدور رای؟
مستند قانون در قوه قضاییه راه حل کارشناسی برای این دست مسائل فنی در نظر گرفته است. در نظام حقوقی و قضایی جمهوری اسلامی ایران افرادی با نام کارشناسان رسمی دادگستری وجود دارند. در زمان وقوع چنین مشکلاتی جهت صدور رای قاضی محترم، پرونده ثبتی یا قضایی را برای اظهار نظر کارشناسی شده به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می دهد.
کارشناسان رسمی دادگستری کانون و مرکز که در امور ثبتی و نقشه برداری ثبتی صلاحیت نقشه برداری دارند. در حیطه صلاحیت(نقشه برداری) خویش مسلط به علوم و تجربه تخصصی برای اظهار نظر کارشناسی می باشد. دو مرکزی که به صورت رسمی و قانونی رسمیت کارشناسان دادگستری را تایید می نمایند.کانون کارشناسان رسمی دادگستری و مرکز کارشناسنان رسمی قوه قضائیه می باشند. سوالی که ممکن است برای متقاضیان بوجود بیاید این است که آزمون کانون کارشناسان با کارشناسان قوه قضاییه چه تفاوتی با دارند؟. در ادامه پست به مقایسه این دو آزمون کارشناسی خواهیم پرداخت.
کانون کارشناسان رسمی و مرکز کارشناسان قوه قضاییه
در مستند قانون محاکم جزایی در سال هزار و دویست و نود برای اولین مرتبه اصطلاح اهل خبره به استفاده گردید. در سال هزارو سیصد و هفده با تصویب قانونی تحت نام، قانون کارشناسان رسمی، اداره امور کارشناسان زیر نظر مستقیم اداره فنی دادگستری مرکز قرار گرفت.
از آنجا که از همان اول کارشناسان رسمی درخواست تشکیل یک سازمان مستقل را ارائه کرده بودند. در سال هزارو سیصد و پنجاه و هشت مقرراتی تحت نام لایحه قانون مربوط به مستقل بودن کانون کارشناسان رسمی دادگستری توسط شورای انقلاب اسلامی به تصویب رسید.
پس از تصویب قانون، کانون کارشناسان رسمی دادگستری به صورت مستقل شروع به کار کرده، و از اداره فنی دادگستری مستقل گردید. در زمان حال تقریبا بیست و هشت استان در کشور ایران دارای کانون کارشناسان رسمی مستقل هستند.
مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضائیه
مرکز کارشناسان رسمی قوه قضائیه بر مبنای ماده صد و هشتاد و هفت قانون برنامه سوم. توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی در سال هزارو سیصد و هشتاد تاسیس گردید. از زمان تاسیس تا زمان حال که سال 1400 می باشد تقریبا ۲۰ سال از تاسیس مرکز کارشناسان رسمی قوه قضائیه می گذرد. مرکز کارشناسان به دلیل سهولت دسترسی شهروندان به خدمات قضایی، ثبتی و دفاع از حقوق آن ها تاسیس گردیده است.
با اعطای مجوز قانونی مرکز کارشناسان رسمی، قوه قضائیه توانست است، نسبت به تائید صلاحیت کارشناسان رسمی قوه قضاییه اقدام نماید. با توجه به ماده صدو هشتاد و هفت قانون برنامه سوم توسعه. محدوده زمانی ثابتی را برای اجرای مستند این قانون مشخص نکرده بودند. قوه محترم قضائیه از بدو تاسیس مرکز کارشناسان رسمی قوه قضاییه اقدام به جذب کارشناس رسمی دادگستری می نماید.