نقشه یو تی ام UTM چیست؟
نقشه یو تی ام | نقشه UTM یک پلان مسطحاتی برداشت (مساحی) وضع موجود یک قطعه زمین یا ساختمان می باشد که در سیستم مختصات جهانی مرکاتور معکوس یا سیتم تصویر UTM قرار گرفته است.
به صورت کلی در کشورهای مختلف از سیستم تصویر های مختلفی برای نقشه های خود استفاده میکنند. در کشور ایران عمده استفاده از یک سیستم مختصات برای نقشه های تهیه شده سیستم مختصات UTM می باشد.
نقشه های تهیه شده جهت امور ثبتی که معروف به نقشه یو تی ام می باشد. در واقع یک نقشه برداشت حدود اربعه ملک است که در سیتم مختصات یو تی ام قرار گرفته و به نقشه یو تی ام معروف شده است.
نقشه UTM در کلیه امور مهندسی تهیه نقشه مربوط به مهندسین نقشه برداری کاربرد دارد و در واقع می توان نقشه UTM را نقشه مکان یابی نیز نامید.
بیشتر بخوانید:
تهیه نقشه یو تی ام چگونه انجام می شود؟
در مبحث تهیه نقشه ثبتی یا UTM MAP دو فاکتور حائز اهمیت است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
پلان UTM و دقت در تهیه نقشه UTM می بایست با رعایت یک سری اصول هندسی و حقوقی تهیه شود. موضوع هندسی نقشه UTM و دقت هندسی نقشه های UTM به بحث مساحی ( عملیات نقشه برداری ) ختم می شود.
به صورت کلی نقشه یعنی ثبت اطلاعات هندسی یا مساحی ملک توسط ابزار نقشه برداری. در عصر حاضر از دوربین توتال استیشن و گیرنده مولتی فرکانس شمیم جهت ثبت اطلاعات هندسی املاک از جمله طولهای حدود اربعه ملک و زوایا همچنین گذرهای مجاور استفاده می شود.
در زمان های گذشته به دلیل نبود ابزار نقشه برداری الکترونیکی از متر های قدیمی استفاده می کردند. توسط متر حدود اربعه املاک متر کشی و روی کاغذ ترسیم می گردید. به دلیل نبود سیستم های ماهواره ای جهت مشخص کردن مکان ملک در داخل پلاک ثبتی از عوارض طبیعی یا مشخصات پلاک مجاور جهت حد بندی استفاده می شده.
به عنوان نمونه در یک ملک روی نقشه ثبتی ذکر می شده 25 متر حدی به پلاک ثبتی 12 اصلی از 254 فرعی یا حدی به نهر آب. در عصر حاضر نقشه های یو تی ام با دقت قابل قبول توسط ابزار دقیق تهیه می شوند. در زمان های گذشته به دلیل خطای متر کشی اختلاف های ثبتی در حدود اربعه املاک به وجود می آمد.
روش تهیه نقشه یو تی ام چگونه است؟
در گام اول نقشه یعنی ثبت طول و زوایای ملک با دقت میلیمتر در دستگاه توتال استیشن ( دوربین نقشه برداری ) و ترسیم آن در کامپیوتر توسط نرم افزار های کارتوگرافی. حال باید توجه داشت که برداشت طول و زوایا با وضع واقعی ملک روی زمین به صورت 100 درصد مطابقت دارد.
کارشناس تهیه کننده نقشه UTM به علت داشتن پروانه کارشناسی از قوه قضائیه ملزم به تهیه نقشه با دقت در حد میلیمتر می باشد. پس از تهیه نقشه یو تی ام وضع موجود و تهیه نقشه دقیق. نوبت به قرار دادن نقشه UTM تهیه شده در سیستم مختصات UTM می باشد. نقشه UTM می بایست از لحاظ مساحی ( برداشت وضع موجود ) به صورت لوکال ( محلی ) از نظر موقعیت قرارگیری ملک در سیستم مختصات جهانی نیز دقتی در حد سانتی متر داشته باشد.
علت حساست بالا در تهیه نقشه یو تی ام با دقت بالا به دلیل بالا رفتین قیمت املاک می باشد. توجه داشته باشید در صورت خطای در حد سانتی متر در طولها و چند درجه در اضلاع در ملکی با مساحت 500 متر. ممکن است خطایی در حد 20 متر رخ دهد، حال با قیمت چند ده میلیونی زمین در برخی مناطق ضرر مالی را محاسبه کنید.
چگونه نقشه UTM تهیه کنیم؟
جهت تهیه UTM املاک نیازی به مراجعه به ادارت ثبت نیست. تهیه نقشه UTM مورد تایید اداره ثبت توسط کارشناس رسمی دادگستری تهیه می شود. قبل از اقدام به مراجعه به مهندس نقشه برداری جهت تهیه کروکی UTM.
باید فرمت تهیه پلان UTM نقشه را به مهندس نقشه برداری اطلاع دهید تا نقشه با فرمت درخواست شده را تهیه کند.
مهندس نقشه برداری یا کارشناس رسمی دادگستری می بایست نقشه وضع موجود ملک را به صورت ازبیلت ( چون ساخت ) تهیه کند و نقشه UTM تهیه شده دقت بسیار بالایی داشته باشد.
علت حساسیت در دقت جانمایی نقشه برداشت شده در سیستم مختصات UTM بدین علت است که نقشه های کاداستر جدید همگی در سامانه شمیم ثبت می شوند. سند های تک برگ جدید نیز بر مبنای سیستم کاداستر سازمان ثبت صادر می شوند. در صورت خطا در جانمایی نقشه روی سیستم مختصات UTM ممکن است ملک با املاک مجاور دچار تداخل پلاک ثبتی شود.
در مواردی که تداخل پلاک شکل می گیرد می بایست نقشه UTM کادر یا بلوکی تهیه کرد که پروسه ای زمانبر و پر هزینه است.
با توجه به موارد مشروح تنها راه دریافت کروکی UTM استاندارد منطبق بر سامانه شمیم. می بایست از کارشناس رسمی دادگستری نقشه بردار خبره بهره گرفت.