تهیه نقشه یو تی ام UTM و توضیح کامل نقشه UTM
تهیه نقشه یو تی ام چگونه است؟ جهت پاسخ به پرسش در واقع می بایست به دو سوال، نقشه چیست؟ و یو تی ام چیست؟ پاسخ داد.
نقشه در واقع برداشت (مساحی) حدود اربعه(اضلاع) زمین یا یک ساختمان به صورت دو بعدی می باشد که توسط توتال استیشن و گیرنده مولتی فرکانس متصل به سامانه شمیم تهیه می شود. پس از برداشت عوارض و اضلاع زمین در سیستم مختصات یو تی ام دیتا های برداشتی توسط کامپیوتر و نرم افزار های تخصصی طی امور نرم افزاری (کارتوگرافی) و ترسیم شده و تبدیل به نقشه یو تی ام می شود.
یو تی ام یکی از سیستم های تهیه نقشه ،روش های قراردادی برای تبدیل کردن یک سطح کروی به سطح مستوی است. کره زمین سه بعدی است و تبدیل آن به کره جغرافیایی در مقیاس های کوچکتر چندان مشکل نخواهد بود. اما زمانی که قرار باشد بخشی از آن را به شکل دو بعدی یا سطح مستوی نمایش دهند مشکلات آغاز می شود.
به صورت کلی نقشه، پلان یا کروکی عبارت است از شکل قائم عوارض منطقه مورد نظر نسبت به یک سطح مقایسه در یک مقیاس مشخص بر روی صفحه کاغذ، یا نمایش اطلاعات به صورت رقومی روی کامپیوتر.
جهت تهیه بیس مبنا نقشه می بایست عوارض مورد نظر در یک منطقه را توسط علوم هندسی زمین یا مهندسی ژئوماتیک ( نقشه برداری ) ضبط و ثبت نماییم. ضبط اطلاعات جهت ترسیم نقشه توسط ابزارآلات نقشه برداری از جمله دوربین نقشه برداری و جی پی اس مولتی فرکانسه انجام می شود.
توضیح جامع پرسش نقشه یو تی ام UTM و روش تهیه نقشه UTM
جهت تهیه شکل گرافیکی و رقومی زمبن که نمایانگر بخشی از سطح زمین است و به تولید یک نقشه ختم می شود می بایست اصول مهندسی نقشه برداری را به کار گرفت. نقشه های تهیه شده در مقیاس های مختلف ترسیم می شود که بیانگر فاصله نقاط روی زمین نسبت به نقشه است. کارتوگرافی یا ترسیم نقشه یعنی فنون و علوم ترسیم عوارض ثبت شده توسط تجهیزات مروی زمین و انتقال آن به صورت گرافیکی به روی کاغذ یا کامپیوتر.
کارتوگراف در واقع تصویر گرافیکی قسمتی از سطح زمین که از بالا دیده شده و عوارض آن برداشت شده با مقیاس مشخص را ترسیم می کند که منجر به ترسیم نقشه می شود. مقیاس در کارتوگرافی قسمتی از سطح زمین را نشان می دهدکه در نقشه به صورت کوچکتر نمایش داده می شود. در واقع مقیاس نشانگر واحدی بین اندازه واقعی و اندازه ترسیمی است.
تهیه و ثبت مشخصات هندسی نقشه جهت ترسیم وظیفه مهندس نقشه بردار است که از علوم ژئوماتیک یا مهندسی نقشه برداری استفاده می کند.
مهندسي نقشه برداري به علم اندازهگيري دقيق و تعين موقعيت نسبي عوارض روي سطح زمين گفته ميشود.
هدف از نقشه برداری جهت تهیه نقشه یو تی ام تعيين مختصات نقاط در سه بعد است. مختصات عوارض نقشه برداری و ثبت شده در تجهیزات نقشه برداری ميتواند مختصات دکارتي Z,Y,X و يا مختصات عرض و طول جغرافيايي باشد.
عمليات نقشه برداري زمینی جهت تهیه نقشه UTM
-برداشت یا مساحی عوارض روی زمین
-کارتوگرافی جهت محاسبه و ترسیم نقشه
در مرحله اندازه گيري، از تجهیزات و دستگاه های جدید و روش هاي مختلفي استفاده ميشود تا دادههاي لازم براي مرحله دوم بدست آيد. نتايج کار به صورتهاي آنالوگ (نقشه، مقاطع طولي و عرضي و…) و يا رقومي (مانند جدولها، مدلهاي رقمي زمين) ارائه ميگردد.
در تهیه نقشه از یک منطقه با مساحت کم، اثر کرويت زمين خیلی کم است و ميتوان زمين را در این منطقه مسطح در نظر گرفت. در مواقعي که زمين را مسطح فرض کنيم روش نقشهبرداري، مستوي ناميده ميشود و نیاز به اعمال ضریب مقیاس نیست.
بیشتر بخوانید:
روش نقشه برداری جهت تهیه نقشه یو تی ام چگونه است؟
همان گونه که در ابتدای مطلب تشریح کردیم نقشه یو تی ام در واقع یک نقشه برداشت وضع موجود ملک است در سیستم مختصات جهانی یا یو تی ام. در تهیه نقشه یو تی ام ابتدا می بایست توسط تجهیزات نقشه برداری حدود و رقوم منطقه را برداشت کرد.
در صورتی که صرفا از جی پی اس یا به تعبیر بهتر گبرنده مولتی فرکانس استفاده کنیم مختصات ها مستقیم به صورت یو تی ام ثبت میگردد. اگر از دوربین نقشه برداری هم استفاده شود چون مبنای مختصات دوربین شبکه محلی است به دو روش می توان عمل کرد.
می توانیم دو نقطه یو تی ام روی زمین ایجاد کنیم با مختصات یو تی ام توسط جی پی اس و دوربین نقشه برداری را با ان دو نقطه توجیه کنیم و برداشت ملک را در شبکه یو تی ام انجام دهیم. راه دیگر برداشت وضع موجود ملک در سیستم مختصات محلی و در انتها قرائت دو نقطه مشترک جی پی اس توسط دوربین و تبدیل نقشه محلی به یو تی ام توسط نرم افزار های نقشه برداری.
اولا یک بعد یعنی بعد ارتفاع حذف می شود.که می بایست برای نمایش ارتفاع بر روی نقشه راه حلی پیدا کرد. ثانیا تبدیل کردن یک سطح محدب بر روی یک سطح مسطح سبب تغییراتی در ابعاد ، اندازه ها و اشکال واقعی می شود.از این رو با استفاده از سیستمهای تصویری ؛ خطاهای تصاویر را تعدیل می نمایند.
یو تی ام کردن نقشه چگونه است؟
تعیین سیستم تصویر یکی از ارکان اصلی در تهیه نقشه است. سیستم تصویر نقشه، ترتیب سیستماتیک نصف النهارات و مدارات است که سطح کروی را بریک سطح مستوی نشان میدهد.ازنقطه نظر ریاضی سطح کروی را میتوان برروی سطحی که نوعی پارگی سطح منحی را به نمایش میگذارد ، پیاده نمود . این یک روش محاسباتی برای تبدیل اطلاعات مربوط به زمین سه بعدی به یک نقشه مسطح دو بعدی می باشد.
مالکین به علت عدم آشنایی با عملیات تهیه نقشه یو تی ام به اشتباه آن را نقشه برداری یو تی ام می نامند. یا شخص تهیه کننده نقشه که مهندس نقشه بردار می باشد را نقشه کش یو تی ام می نامند. عملیات تهیه نقشه یو تی ام در واقع مساحی ملک نام دارد. نقشه یو تی ام در فرمت های مختلف مورد درخواست ارگان های مختلف از جمله شهرداری،اداره ثبت،منابع طیبعی،جهاد کشاورزی،میراث فرهنگی،آب منطقه ای تهیه می شود.
فرمت تهیه نقشه یو تی ام
فرمت تهیه نقشه یو تی ام به معنای قالب تهیه نقشه یو تی ام باشد که با چه مقیاس و چه اصول کارتوگرافی تهیه شود. به عنوان نمونه درج پلاک ثبتی و جانمایی روی نقشه یک دوهزارم و تبدیل به مقیاس های مورد درخواست کارفرما. توجه داشته باشید در نقشه یو تی ام دو فاکتور دقت مساحی که توسط دوربین نقشه برداری. و دقت مکان یابی یو تی ام که توسط گیرنده مولتی فرکانسه شمیم حاصل می شود از اهمیت ویژه برخوردار است.
همچنین روش بکار گرفته شده در تهیه نقشه یو تی ام فاکتور مهمی در نحوه تهیه نقشه یو تی ام می باشد. به عنوان مثال در صورت نبود اینترنت چه روشی را باید به کار گرفت. جهت استفاده از جی پی اس مولتی فرکانسه جهت برداشت موقعیت مکانی ملک؟
یو تی ام یعنی چه؟
یو تی ام یا UTM در واقع سیستم مختصاتی هست که نقشه لوکال ( محلی ) برداشت ملک در آن مختصات قرار گرفته می شود تعبیر می شود. به عنوان نمونه برخی نقشه ها در سیستم مختصات طول و عرض جغرافیایی به صورت مختصات فی و لاندا قرار می گیرند، ولی در نقشه با مختصات یو تی ام که مورد استفاده تمام ارگان ها و پروژه ها در ایران می باشد از مختصات به صورت X و Y استفاده می شود.
شنیده می شود که مالکین عملیات تهیه نقشه یو تی را. یو تی ام زدن زمین یا یو تی ام ساختمان نام می برند که اشتباه است. به صورت کامل نقشه یو تی ام نقشه است که حدود اربعه زمین یا ملک را. در سیستم مختصات جهانی یا سیستم تصویر مرکاتور معکوس مشخص می کند.
به فرض مثال مرکز آنتن برج میلاد دارای یک مختصات یو تی ام به صورت دو موئلفه X-Y در زون 39 می باشد، و در این زون نقطه ای وجود ندارد که مختصات مشابه مرکز آنتن برج میلاد را داشته باشد.