نقشه برداری کاداستر

نقشه برداری کاداستر و تهیه نقشه یو تی ام

نقشه برداری کاداستر(حد نگاری)

نقشه برداری کاداستر را می توان حاصل یکسری عملیات نقشه برداری جهت ثبت حدود اربعه املاک. سپس ثبت در سامانه کاداستر طی یک فرایند حقوقی نامید. توسط نقشه برداری کاداستر حد و مرز املاک در سامانه تثبیت شده و باعث ایجاد یک نقشه جامع کاداستر می شود.
نقشه برداری کاداستر
نقشه برداری کاداستر
جهت انجام نقشه برداری کاداستر از گیرنده های مولتی فرکانس متصل به سامانه شمیم و دوربین توتال استیشن استفاده می شود. کارشناس رسمی نقشه برداری پس از حضور در محل وقوع املاک تعرفه شده کلیه حد و مرز املاک و اراضی را برداشت می نماید جهت ثبت در کاداستر.

نقشه برداری کاداستر یکی از وظایف مهم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور می باشد. پس از تهیه نقشه جامع کاداستر سازمان ثبت اسناد اشراف بیشتری بر حدود اربعه املاک، اراضی و بنا های ساخته شده خواهد داشت.

کاربرد نقشه برداری در کاداستر

توسط نقشه برداری کاداستر می توان پایه و اساس تثبیت و استقرار مالکیت مشروع صاحبان املاک را فراهم کرد. همچنین میزان اراضی دایر، بایر و موات شهری و موقوفات را تعیین نمود. با این کار ترازوی املاک در دستان کاداستر است.

جهت تهیه و حصول نقشه جامع کاداستر و حد نگاری شده، به شبکه ای نیازمند هستیم. که اطلاعات هندسی جامع از محدوده کلیه املاک کشور (نقشه املاک) را همراه با پلاک ثبتی هر ملک. و مشخصات کامل تر از جمله، مشخصات مالک و حدود حقوق مالک در ملک را بطور کامل تثبیت نماییم.می بایست بدین شکل عمل کرد که امکان بررسی پیوسته مجموعه  اطلاعات میسر شود. در این حالت به بوسیله نقشه برداری کاداستر می توانیم وظایف خود را با دقت و سرعت و صحت کامل انجام دهیم.

کاداستر چیست Cadastre

سیستم یا سامانه کادستر کمک شایانی جهت یکپارچه سازی املاک می نماید این سامانه را با توجه به اهداف موجود کاداستر می نامیم. کاداستر  Cadastre یا حدنگاری در واقع همان نقشه‌برداری ثبتی می باشد. نقشه برداری ثبتی یعنی نقشه‌ برداری‌ که جنبه حقوقی داشته باشد و بشود بر اساس مرزهای آن سند مالکیت تک برگ صادر نمود.

بیشتر بخوانید: سامانه شمیم چیست؟

نقشه برداری کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک

نقشه برداری کاداستر به مجموعه عملیات فنی، مهندسی، ممیزی، ثبتی و حقوقی راجع به املاکی گفته می شود. املاک مشمول طرح نقشه برداری کاداستر می بایست که جریان ثبتی آنها خاتمه یافته باشد. جهت مشخص کردن محدوده و موقعیت املاک و ارتباط جغرافیایی آنها با یکدیگر نقشه برداری کاداستر انجام می شود. جهت تثبیت مالکیت و تسهیل در حل و فصل دعاوی ملکی و ثبت املاک و سایر موارد مربوط به املاک مورد استفاده قرار می گیرد.

نقشه برداری کاداستر
نقشه برداری کاداستر

نقشه برداری کاداستر و در کنار آن طرح کاداستر سیستمی می باشد که اطلاعات فنی و حقوقی املاک را ثبت می کند. ضمن تلفیق املاک با یکدیگر، نگهداری و مدیریت می گردد. جهت تعیین موقعیت جغرافیایی و هندسی املاک و عملیات ثبتی نظیر تحدید حدود مورد استفاده قرار گیرد. همچنین جهت رفع اختلافات ملکی در دعاوی حقوقی نقشه برداری کاداستر (نقشه برداری ثبتی) مورد استفاده قرار می گیرد.

منظور از اطلاعات فنی کاداستر نقشه رقومی (دیجیتالی) حاوی مختصات حدود املاک در یک سیستم مختصات جهانی می باشد. مقصود از اطلاعات حقوقی، مالکیت، حقوق و محدودیتهای جاری در ملک یاد شده و بطور کلی وضعیت حقوقی و قانونی املاک است.

بیشتر بخوانید: نقشه یو تی ام چیست؟

اهداف نقشه برداری کاداستر

توسط نقشه برداری کاداستر می توان به ایجاد شبکه ای دقیق، ساده، کارآمد،مطمئن، قانونی کمک کرد. این نظام قانونی می بایست قابل تغییر با زمان حاکم بر امور املاک و بنا های ساخته شده کشور باشد. در تعیین محدوده های قانونی مالکیت بنا و اراضی متعلق به افراد حقیقی، حقوقی، دولتی، موقوفه. همچنین بازنگری اطلاعات و نقشه ها (در طول عملیات طرح و پس از پیاده سازی در سامانه کاداستر). در نهایت تغییر سیستم موجود ثبت به ثبت نوین کادستر.

اهداف نقشه برداری کاداستر
اهداف نقشه برداری کاداستر

اهداف کیفی نقشه برداری کاداستر

  1. ایجاد گردش پروژه ثبتی قابل اعتماددر صدور یا اصلاح سند تک برگ.
  2. ایجاد اعتماد و اطمینان در معاملات املاک و اراضی در کشور.
  3. کاهش تعرض مالکین و دعاوی ثبتی در دادگاه و کاهش پرونده قضایی.
  4. استقرار سیستم مالیاتی عادلانه و حقیقی در کشور و افزایش در آمد مالیاتی دولت.
  5. افزایش کارایی و ارتقا کیفیت عملیات اجرایی پروژه های عمرانی توسط مدارک فنی (کاداستر نقشه،عکس هوایی).
  6. امکانات وصول حقوق دولت در نقل و انتقالات ملکی توسط سیستم مطمئن اطلاعات کاداستر.
  7. کمک به افزایش در آمد های مستقیم دولت جمهوری اسلامی ایران بصورت غیر مستقیم.
  8. کمک به افزایش سرمایه گذاری روی اراضی و تاثیر اقتصادی.
  9. ایجاد درآمد مستمر توسط تهیه نقشه برای دستگاه های اجرایی و مؤسسات دولتی و خصوصی.
  10. تاثیر بالا کاداستر به عنوان پیش شرط توسعه و ابزار مورد نیاز  سیاست گذاری و اجرای طرح های توسعه اقتصادی.
  11. ایجاد اشتغال فنی مفید در زمینه های مختلف نقشه برداری کاداستر.
  12. ارتقا سطح دانش فنی به جهت استفاده از تکنولوژی های نوین نقشه برداری کاداستر.

ضرورت نقشه برداری کاداستر

تهیه نقشه یو تی ام کاداستر
تهیه نقشه یو تی ام کاداستر

وجود آمار و اطلاعات فنی، دقیق، به روز (زمین مرجع) عاملی است حیاتی برای کلیه برنامه ریزی های کلان اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کشور. از گذشته تا کنون اطلاعات مکانی به عنوان یکی از زیر ساخت های مهم توسعه در کشورها مور نظر کارشناسان است. امروزه سیستم های نوین اداره املاک شامل، کاداستر، ثبت زمین، ارزش گذاری زمین و کاربری اراضی می باشند. با محوریت نقشه برداری کاداستر در جهت اهداف توسعه پایدار مورد استفاده قرار می گیرند.

تولید و به روز رسانی اطلاعات ثبتی و نقشه های کاداستر از وظایف اصلی سازمان ثبت اسناد و املاک است. سازمان ثبت به عنوان متولی اخذ، فرآوری و مدیریت بهینه سیستم ثبت املاک و کاداستر کشور. در حال بهینه سازی فرآیند اطلاعاتی و عملیاتی با استفاده از پیشرفته ترین علوم و فناوری ها می باشد.

سازمان ثبت اسناد و املاک کشور جهت ایجاد و مدیریت بهینه سیستم اطلاعات مکانی کاداستر کشور. به تولید و به روز رسانی نقشه های شهری در مقیاس های مختلف و جمع آوری و بروزرسانی اطلاعات ثبتی مربوطه به منظور ایجاد پایگاه اطلاعات مکانی کاداستر می پردازد. تهیه نقشه و فرم های اطلاعات ثبتی و خودکار سازی فرآیندهای ایجاد سیستم اطلاعات کاداستری مد نظر سازمان ثبت می باشند.

بیشتر بخوانید: شرح وظایف نقشه بردار

نقشه برداری کاداستر بانک نقشه ثبتی

از جمله نیازهای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، تولید و به روز رسانی نقشه های رقومی و جمع آوری اطلاعات ثبتی می باشد. از اهداف کاداستر ثبتی مکانیزاسیون سیستم ثبت، فرهنگ سازی، اطلاع رسانی، آموزش و نهایتاً اخذ خدمات مشاوره ای، نظارتی و اجرایی جهت بهینه سازی طرح کاداستر است. بانک  اطلاعاتی کاداستر به عنوان یک سیستم جامع جهت ایجاد کاداستر کار آمد به عنوان اطلاعات جامع در زیر ساخت های ملی اطلاعات مکانی (GIS) مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربرد گیرنده مولتی فرکانسه در کاداستر
کاربرد گیرنده مولتی فرکانسه در کاداستر

موضوع مکانیز کردن ثبت اسناد و ایجاد بستر لازم جهت ارائه خدمات دولت الکترونیکی در سازمان ثبت از اهمیت زیادی برخوردار است. پیش نیاز این مکانیز کردن، اصلاح سیستم ثبت با دید کاداستر و به ویژه کاداستر نوین است. راجع به ایجاد، توسعه و کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات، ایجاد زیر ساخت های اطلاعات مکانی، طرح های آمایش سرزمین و سایر طرحهای زیر ساختی است. اطلاعات کاداستر از جمله اطلاعات پایه جهت تصمیم گیری، برنامه ریزی و استفاده بهینه از منابع می باشند.

طرح نقشه برداری کاداستر

با اجرای طرح کاداستر نوین در کشور ایران، اطلاعات مربوط به سیستم کاداستر کشور را می شود در پایگاه داده ها مکانی و سیستم های اطلاعات مکانی، ذخیره، بازیابی و پردازش کرد و نحو بهینه استفاده نمود.

طرح کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور را قادر می کند در تعامل با نیروهای داخلی و سازمانهای دیگر به تبادل اطلاعات بپردازد. به شکل جامع تر جهت استفاده بهینه از امکانات موجود برای ترسیم آینده ای روشن در زمینه اجرای طرح نوین کاداستر برنامه ریزی کند.

ارتباط کاداستر با سایر طرحها

با توجه به استاندارد ها و دقت نقشه های کاداستر، این نقشه ها، نیاز های نقشه ای پروژه های عمرانی. از جمله طرح مسکن، شهرسازی، گازرسانی، برق، شبکه مخابرات، آب و فاضلاب، مترو و سایر طرح ها. همچنین پروژه های توسعه شهری را به خوبی برآورده می کند.

علاوه بر ارتباطات طرح های عمرانی با کاداستر، طرح کاداستر با داشتن منابع عظیم اطلاعات مالکیتی املاک و مستغلات. می تواند پایگاه های اطلاعاتی طرح های مالی مانند طرح های مالیاتی و درآمدهای منطقه ای را تغذیه نماید. همچنین ارزش افزوده ای را در جهت بکارگیری این پایگاه های اطلاعاتی تضمین کند.

با درنظر گرفتن برنامه های وسیع آموزشی راجع به کاداستر، این طرح به منظور ارتقاء فعالیت های علمی و عملیاتی. کارشناسان و متخصصین کاداستر به افزایش حجم و امکانات منابع انسانی کمک خواهند نمود که فعالیت های آموزشی کاداستر در ارتباط با آن قرار دارد.

بیشتر بخوانید: کارشناس رسمی نقشه برداری

هدف نقشه برداری کاداستر کشور

نقشه برداری کاداستر کشور
نقشه برداری کاداستر کشور

جهت ارتقا کیفی عملیات کاداستر ثبت سنتی و اعمال ضوابط و معیارها و دستورالعمل های فنی مشخص در عملیات جاری ضروری است. از یک طرف به بخشی از هدف های نهایی کاداستر که تجدید ساختار ثبت کشور است اقدام و از طرف دیگر از تکرار عملیات سنتی احتراز شود. بالطبع از دوباره کاری و صرف هزینه و زمان و نیز ایجاد دعاوی  و مشکلات و مسائل آینده جلوگیری خواهد نمود.

خط مشی های اجرائی جوری تدوین گردیده که از روش های استراتژی فوق در واحدهای ثبت. هماهنگی با اقدامات مذکور از توان و امکانات بالقوه موجود کشور اعم از بخشهای دولتی یا خصوصی و یا تعاونی استفاده بهینه به عمل آید. سازمان ثبت اسناد و املاک در حال تدارک نرم افزار جامع کاداستر است. با این نرم افزار اطلاعات کاداستر به عنوان یکی از دیتا های اصلی نرم افزار کاداستر خواهد بود. این کار نه تنها باعث تکمیل اطلاعات کاداستر می شود بلکه از بروز اشتباهات ثبتی جلوگیری می کند.

به هر صورت در فعالیت های مربوط به تهیه نقشه کاداستر و در فعالیت های مکانیزه اسناد و مدارک. استفاده از تجهیزات مدرن و اعمال روش های نوین مدیریت از ضرورت و اهمیت ویژه ای برخوردار است.

تهیه نقشه کاداستر(نقشه برداری ثبتی)

 

نقشه برداری کاداستر ثبتی
نقشه برداری کاداستر ثبتی

راجع به تهیه نقشه های کاداستر و جمع آوری اطلاعات هندسی و مالکیتی جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، حقوقی و فنی. با توجه به فوریت های هر منطقه و امکانات موجود. نسبت به اولویت اجرای عملیات هر یک از مناطق کشور اقدام شود.

با توجه به به اثرات اقتصادی، اجتماعی کاداستر در کشور. سیاست های اجرایی کاداستر و نقشه برداری نمی توانند منحصر به سیاست ها در بخش دولتی باشد. باید از توان و ظرفیت اجرائی بخش خصوصی همراه با ضوابط و مقررات مناسب بهره برداری لازم را بدست آورد. در راستای هدف های طرح و انعقاد قرارداد مشاوره ای با مراکز علمی و آموزشی به منظور استفاده حداکثری از بنیه علمی کشور. یکی دیگر از خط مشی های دراز مدت کاداستر کشور خواهد بود.

روند نقشه برداری کاداستر

 

نقشه برداری کاداستر
نقشه برداری کاداستر

اساس ایجاد هر سیستم کاداستر نقشه مبناء (Base map) می باشد که به یکی از دو روش زمینی یا فتوگرامتری میتواند تهیه شود.

مراحل نقشه برداری حد نگاری روش زمینی

  1. ایجاد و گسترش شبکه نقاط بنچ مارک به روش نوین ماهواره ای
  2. برداشت رقومی املاک به کمک ابزار پیشرفته الکترونیکی (گیرنده مولتی فرکانسه شمیم)
  3. ویرایش و استانداردسازی نقشه ها در سیستم مدیریت

مراحل نقشه برداری حد نگاری روش فتوگرامتری

  1. عکس برداری
  2. تهیه بانک دیتا
  3. مثلث بندی
  4. محاسبات
  5. تبدیل
  6. ویرایش و استاندارد سازی

در بخش GIS (سیستم اطلاعات جغرافیایی) در کنار تهیه نقشه یو تی ام کاداستر به یکی از روش های بیان شده. ابعاد حدود اربعه املاک از دفاتر املاک و پرونده ثبتی خارج و در بانک اطلاعات کاداستر وارد می شود. اطلاعات موجود در بانک اطلاعات گرافیکی تلفیق و مقایسه می شود. در نهایت با این تلفیق عملیات عرصه سازی و پلاک گذاری انجام می گردد.

در این شرایط کلیه عملیات ثبتی و کاداستر به هر نحو با تغییر محدوده و موقعیت و ابعاد املاک ارتباط پیدا می کند. با استفاده از نقشه های کاداستر انجام خواهد شد و بدین ترتیب نقشه ها به روز رسانی (Update) می شوند.

بیشتر بخوانید: گیرنده مولتی فرکانس شمیم

مراحل عملیاتی نقشه برداری حد نگاری

عملیات نقشه برداری کاداستر
عملیات نقشه برداری کاداستر

شبکه بندی اصلی پروژه

ایجاد یک سیستم مختصات پایه با فواصل حدود ۵ کیلومتر به منظور تهیه نقشه به صورت یکپارچه بوده. می بایست کل منطقه را پوشش دهد و به سیستم مختصات کشوری متصل شود.

شبکه بندی فرعی پروژه

به منظور مختصات دهی به گوشه های املاک در عملیات نقشه برداری، ایستگاههای با فواصل ۲۰۰ الی ۵۰۰ متر در منطقه مورد عملیات با اتکاء به شبکه نقاط اصلی ایجاد گردیده ومختصات دهی میشوند.

عکس برداری هوائی پروژه

در بخش های که به علت وسعت زیاد انجام عملیات نقشه برداری زمینی به طول می انجامد و مقرون به صرفه نیست. جهت تهیه نقشه از عکس های هوایی، از طریق عکس برداری هوایی که شامل عملیات پهپادی. برای تهیه عکس های هوایی توسط دوربین مخصوص پهپاد  از ارتفاع مشخص جهت یک مقیاس دقیق می باشد انجام میگردد.

بیشتر بخوانید: تهیه نقشه توسط پهپاد

عملیات نقشه برداری حد نگاری

سیستم مختصات جهانی یو تی ام
سیستم مختصات جهانی یو تی ام

 

تهیه نقاط کنترل زمینی پهپاد: تهیه نقاط کنترل زمینی پهپاد جهت مطابقت و توجیه عکس های هوایی با زمین به منظور تهیه نقشه از عکس است. شامل مختصات دهی به نقاط کنترل بر روی عکس و زمین است.

تبدیل عکس به نقشه طبق دستورالعمل کاداستر: توسط بزار دقیق فتوگرامتری جهت تبدیل عکس به نقشه یا همان تفسیر عکس هوایی، مشاهدات و محاسبات هندسی انجام می شود. سپس عملیات رقومی انجام می گردد، در نهایت پس از انجام ویرایش، نقشه فاینال مطابق با استاندارد های کاداستر تهیه می گردد.

پلاک گذاری برداشت های ثبتی: هدف از پلاک گذاری برداشت های ثبتی، به دست آوردن پلاکهای ثبتی املاک و انتقال بر روی نقشه و دیتا کامپیوتری و ایجاد لایه پلاک های ثبتی بر روی نقشه می باشد.

عملیات تکمیل برداشت زمینی: این عملیات شامل نقشه برداری زمینی کاداستر جهت تعیین مختصات دقیق کنج های املاک و نیز برداشت عوارضی می باشد که در عکس هوایی قابل رویت نمی باشند.

بیشتر بخوانید: تهیه و تفسیر عکس هوایی

کارتوگرافی عملیات نقشه برداری کاداستر

 

نقشه برداری کاداستر
نقشه برداری کاداستر

استخراج اطلاعات جامع املاک از دفاتر و پرونده های ثبتی همچنین وارد کردن آنها در بانک اطلاعات. در این قسمت کلیه اوراق دفاتر املاک در واحدهای ثبتی اسکن و در بانک اطلاعات ذخیره می شوند. یکی از اهداف مهم تهیه نقشه کاداستر نمایش وضعیت عرصه واقعی املاک در سیستم کاداستر می باشد. حدود املاک بر روی نقشه در بانک اطلاعات املاک مقایسه می شود و تا جایی که امکان داشته باشد اصلاح می گردد.

یکپارچه سازی نقشه به منظور پلاک گذاری بر روی نقشه های هندسی و تلفیق اطلاعات مکانیزه با نقشه ها و نهایتاً ایجاد نقشه کاداستر. نقشه های کاداستر مربوط به هر واحد ثبتی ،در آن واحد بکارگیری و بروز می شود.

سوالات متداول راجع به کاداستر
سوالات متداول راجع به کاداستر

نقشه برداری کاداستر چیست؟

حاصل یکسری عملیات نقشه برداری جهت ثبت حدود اربعه املاک. سپس ثبت در سامانه کاداستر طی یک فرایند حقوقی نامید. توسط نقشه برداری کاداستر حد و مرز املاک در سامانه تثبیت شده و باعث ایجاد یک نقشه جامع کاداستر می شود.

ترسیم نقشه کاداستر چگونه است؟

استخراج اطلاعات جامع املاک از دفاتر و پرونده های ثبتی همچنین وارد کردن آنها در بانک اطلاعات. در این قسمت کلیه اوراق دفاتر املاک در واحدهای ثبتی اسکن و در بانک اطلاعات ذخیره می شوند. یکی از اهداف مهم تهیه نقشه کاداستر نمایش وضعیت عرصه واقعی املاک در سیستم کاداستر می باشد.

نقشه برداری کاداستر چگونه انجام می شود؟

ایجاد و گسترش شبکه نقاط بنچ مارک به روش نوین ماهواره ای، برداشت رقومی املاک به کمک ابزار پیشرفته الکترونیکی (گیرنده مولتی فرکانسه شمیم)، ویرایش و استانداردسازی نقشه ها در سیستم مدیریت.

اهداف نقشه برداری کاداستر چیست؟

نقشه برداری می تواند به ایجاد شبکه ای دقیق، ساده، کارآمد،مطمئن، قانونی کمک کند. در تعیین محدوده های قانونی مالکیت بنا و اراضی متعلق به افراد حقیقی، حقوقی، دولتی، موقوفه. همچنین بازنگری اطلاعات و نقشه ها (در طول عملیات طرح و پس از پیاده سازی در سامانه کاداستر). در نهایت تغییر سیستم موجود ثبت به ثبت نوین کاداستر.

فهرست