مفهوم پلاک ثبتی اصلی و فرعی – شماره قطعه تفکیکی
در پاسخ به سوال پلاک ثتبی چیست، بیان میکنیم که پلاکهای ثبتی بخشی از شناسنامۀ ملک یا آپارتمان هستند که توسط ادارۀ ثبت اسناد و املاک مشخص میشوند. در امور مربوط به ساخت و ساز ملک و یا خرید و فروش ملک و آپارتمان ، مفهوم پلاک ثبتی و پلاک تفکیکی اطلاعات اصلی و مهم ملک هستند. پلاکها بخشی از شناسنامۀ ملک یا آپارتمان هستند که توسط ادارۀ ثبت اسناد و املاک مشخص میشوند.
از طریق شمارۀ پلاک میتوانید به بسیاری از مشخصات ملک که در سازمان ثبت اسناد و املاک ثبت شدهاند، دسترسی پیدا کنید.در صورت عدم اطلاع از شماره پلاک اصلی و فرعی ملک به هیچ اطلاعاتی از ملک نمی توانید دسترسی پیدا کنید.تعیین شماره پلاک اصلی ملک کار سختی نیست چون پلاک اصلی محدوده بزرگی را شامل می شود که تمام ملکها در آن محدوده یک پلاک اصلی واحد دارند. یعنی اگر شما شماره پلاک اصلی همسایه خود را بدانید، پلاک اصلی ملک شما نیز همان شماره است.
شماره پلاک فرعی
اما برای شماره پلاک فرعی ملک هیچ قاعده خاصی وجود ندارد و نمی توان به راحتی شماره پلاک فرعی را تعیین کرد. بین مفهوم پلاک ثبتی و قطعه تفکیکی تفاوت هایی وجود دارد.پلاک ثبتی، در محدوده قوانین ثبتی آپارتمان و در کل ملک قرار میگیرد.سازمان ثبت اسناد و املاک کشور برای آنکه بتواند املاک و اراضی را شناسایی کند ابتدا محل وقوع موقعیت ملک را ارزیابی میکند. به همین دلیل اراضی را تقسیم و طبقهبندی میکند.این تقسیمبندی از استانها شروع میشود و طبق آن اراضی به واحدهای کوچکتر و قابل شناسایی تفکیک و تقسیم میشوند. هر کدام از این واحدها یک بخش نامیده میشود.بخش ثبتی هر ملک در سند ملک ذکر می شود و از جمله اطلاعات مهم جهت دستیابی به حدود موقعیت ملک است.
بخش ثبتی
هر بخش ثبتی نیز به قطعات کوچکتری تحت عنوان قطعه اصلی تقسیم میشود. یک شماره یا کد شناسایی برای هر کدام از این قطعات اصلی در نظر گرفته میشود که به آن شمارۀ پلاک اصلی گفته میشود. قطعه های اصلی به قطعات کوچک تر تحت عنوان قطعه فرعی تقسیم میشوند. قطعه اصلی را به اصطلاح قطعه مادر هم می نامند. چونکه قطعه های فرعی مانند فرزندی در دل قطعۀ اصلی ایجاد میشوند. اگر در سالهای بعد طی عملیات شهرسازی و ساختمانسازی هر کدام از قطعات فرعی دوباره به قطعات کوچکتر تقسیم شوند. حال برای شناسایی قطعات فرعی و کوچکتر از یکدیگر و همچنین تقسیمات بیشتری که در قطعۀ مادر ایجاد میشود. برای هر قطعهای که درون قطعات اصلی و یا همان مادر متولد میشوند، یک شمارۀ فرعی جدید در نظر گرفته می شود. به طوری که وقتی قطعات فرعی به قطعات فرعی کوچکتر از خود تفکیک و تقسیم میشوند، به آن قطعات فرعی و کوچکتر به اصطلاح «مفروز و مجزی شده از قطعه فرعی اولیه از اصلی مذکور» گفته میشود.
انواع شماره پلاک ثبتی در سند مالکیت
شماره های پلاک ثبتی املاک عموماً به چهار صورت در اسناد مالکیت درج میشود:
یک شمارۀ اصلی و یک شمارۀ فرعی: مانند ۱۸۴/۶۹
یک شمارۀ اصلی و چند شمارۀ فرعی: مانند ۳۷-۳۶-۳۵/۲۲
یک شمارۀ اصلی، بدون شمارۀ فرعی (زیرا قطعۀ مادر تفکیک نشده است): مانند ۱ یک اصلی
چند شمارۀ اصلی و چند شمارۀ فرعی: مانند 511-618/3303-3302-3301
شمارۀ تفکیکی چیست؟ چه تفاوتی با شمارۀ پلاک ثبتی دارد؟
شمارۀ تفکیکی به شمارۀ قطعه هم مشهور است که از عدد ۱ شروع شده و به تعداد قطعات بالا میرود. اما شمارۀ پلاک ثبتی اینگونه نیست. همانطور که توضیح داده شد، شمارۀ پلاک ثبتی از دو قسمت اصلی و فرعی تشکیل شده است. البته گاهی ممکن است قطعۀ اصلی یکپارچه باقی مانده باشد و به همین دلیل شمارۀ فرعی وجود نداشته باشد.
البته بعضی مواقع حین انجام عملیات جداسازی، مالک ِ قطعۀ مادر چندین عملیات تفکیک روی ملک اصلی خود انجام داده است و در هر عملیات قسمتی را از زمین مادر جدا کرده و به فروش رسانده است. این کار در گذشته مرسوم بوده و به هر مقدار زمین باقیمانده پس از تفکیک «باقیمانده پلاک ثبتی …. فرعی از …. اصلی» میگفتند. البته این موضوع در حال رفع شدن است؛ به صورتیکه اگر از یک قطعه زمین مادر قطعۀ دیگری جدا شود، به آن مقدار باقیمانده یک شمارۀ پلاک فرعی جدید تعلق می گیرد و پلاک فرعی قبلی از بین میرود. هر قطعۀ تفکیکی به صورت مجزا قابلیت تملک دارد و برای آن می توان سند مالکیت شش دانگ از ادارۀ ثبت محل دریافت کرد.شمارۀ قطعۀ تفکیکی در آپارتمانها، معمولاً همان ردیف صورت مجلس تفکیکی است. این شماره در سند، بنچاق، صورت مجلس و یا نقشۀ تفکیکی درج و ذکر میشود.
شمارۀ پلاک تفکیکی چگونه در در سند مالکیت درج میشود؟
شماره های پلاک ثبتی املاک عموماً به چهار صورت در اسناد مالکیت درج می شود:
- یک شمارۀ اصلی و یک شمارۀ فرعی: مثل۱۲۷۵/۱۷۲
- یک شمارۀ اصلی و چند شمارۀ فرعی: مثل۴۷-۴۶-۴۵/۳۲
- یک شمارۀ اصلی، بدون شمارۀ فرعی (زیرا قطعۀ مادر تفکیک نشده است): مثل۱۲۶(اصلی)
- چند شمارۀ اصلی و چند شمارۀ فرعی:مثل ۲۱۱-۲۵۳-۲۵۴/۶۸۳۲-۶۹۳۳
در صفحۀ سوم اسناد مالکیت، پلاک های فرعی و اصلی و حدود اربعه ملک که همان چهار جهت جغرافیایی اصلی (حدود اربعه) است و مساحت کل عرصه (زمین) با حروف درج می شود. البته ممکن است برخی از املاک فاقد مساحت و حدود اربعه بوده و فقط شمارۀ پلاک ثبتی داشته باشند. در این صورت برای تعیین مساحت ملک، از نقشۀ ثبتی که توسط کارشناسان ثبتی تهیه شده است استفاده میکنند. قطعات تفکیکی که دارای شمارۀ پلاک تفکیکی شدهاند میتوانند به صورت مجزا سند مالکیت شش دانگ داشته باشند. شمارۀ پلاک تفکیکی یا همان شمارۀ قطعه از عدد ۱ شروع شده و به تعداد قطعاتی که در بخش اصلی ایجاد میشوند، بیشتر میشود.
استعلام الکترونیکی شمارۀ پلاک ثبتی یک آپارتمان به چه صورت است؟
برای استعلام الکترونیکی شمارۀ پلاک ثبتی یک ملک یا آپارتمان، میتوانید به وبسایت رسمی سازمان کل ثبت اسناد و املاک کشور به آدرس http://ssaa.ir و قسمت خدمات الکترونیک آن مراجعه کنید. در این قسمت از شما شناسۀ یکتای استعلام را که یک کد ۱۸ رقمی است میخواهند.
شناسۀ یکتای استعلام چیست؟
اطلاعات سند ملک باید در سامانۀ سازمان ثبت اسناد و املاک ثبت شود. پس از ثبت نهایی این اطلاعات، یک کد ۱۸ رقمی به سند اختصاص داده میشود. این کد در تمام کشور یکتا بوده و هرگز تکراری نخواهد بود.
استعلام وضعیت ثبتی یک ملک روی زمین چگونه است؟
برای استعلام ثبتی هر ملک در مرحلۀ اول به پلاک ثبتی آن احتیاج است؛ و برای به دست آوردن پلاک ثبتی باید از جانمایی معکوس پلاک ثبتی استفاده کنیم. این روند را با برداشت گوشههای دقیق ملک در سیستم مختصات یوتیام آغاز کرده و نقشۀ آن را آماده میکنیم؛ سپس این نقشه را بر روی اطلاعات و نقشههای موزاییکشده در سیستم مختصات یوتیام محل ملک قرار می دهیم. به این ترتیب میتوانیم پلاک ثبتی ملک را به دست آورده و با مراجعه به دفتر اسناد رسمی آخرین وضعیت ثبتی ملک را استعلام کنیم.
نقشه پلاک ثبتی چیست؟
نقشه پلاک ثبتی مادر هر ملک را نقشه پلاک ثبتی می نامند و نقشه ای است که پلاک های فرعی تفکیک شده در ملک مادر را در کنار هم نشان می دهد ، پس از قانون اصلاحات اراضی به دلیل خرد شدن اراضی در کشور و بوجود آمدن خرده مالکین این نقشه ها به عنوان کاداستر اراضی املاک تهیه گردید و از روی آنها سند مالکیت اراضی صادر گردید. این نقشه ها دارای ارزش سندی بالایی می باشند و زمانی که موقعیت مکانی ملکی مبهم است باید با استفاده از این نقشه مکان دقیق ملک را مشخص نمود .
از چه راه هایی می توان پلاک ثبتی ملک را بدست آورد؟
1- از روی پلاک ثبتی املاک مجاور
یکی از ساده ترین راههای بدست آوردن پلاک ثبتی با مراجعه به املاک مجاور و بدست آوردن پلاک ثبتی آنهاست. در صورت همکاری همسایگان و ارائه پلاک ثبتی املاک مجاور می توان پلاک ثبتی نشانی مورد نظر را بدست آورد. درخصوص املاک ثبت شده که سابقه نقل و انتقال نه چندان دور در اداره ثبت اسناد و املاک داشته باشند میتوان با ارائه استعلام دادگاه، درخواست مشخصات ملک از جمله پلاک ثبتی نمود.
2- دریافت پلاک ثبتی با مراجعه به سازمان آب
می توان با درخواست کتبی از اداره آب شهر یا منطقه یا ارائه پلاک ثبتی نشان مورد نظر را درخواست نمود البته سازمان آب دراین خصوص وظیفه ای ندارد و بدون ارائه استعلام دادگاه می تواند از پاسخ دادن استنکاف نماید.
3- مراجعه به شهرداری
اگر ملک مزبور در سالهای اخیر دارای سابقه بازسازی یا نوسازی باشد می توان با ارائه استعلام دادگاه از شهرداری مربوطه تقاضای پلاک ثبتی نشانی مورد نظر را درخواست نمود.
4- در صورتی که سند تک برگ باشد با کد ملی مالک
در صورتی که شماره ملی محکوم علیه را داشته باشید می توانید تقاضای توقیف و استعلام از طریق شماره ملی را بنمایید.فقط توجه داشته باشید که این امکان در خصوص املاک دارای سند تک برگ یا سند سبز رنگ یا به عبارت دیگر املاکی از حوالی سال 90 به بعد که تعمیر و تجمیع رد آنها اتفاق افتاده یا حداقل یکبار معامله شده اند یا تفکیک و افراز شده اند و یا اینکه مالک راساً تقاضای سند تک برگ نموده باشد صادق است.
5- راه احراز اصالت پلاک ثبتی و سند مالکیت
متاسفانه در حالیکه احراز اصالت سند مالکیت برای طرف معامله از اهمیت زیادی برخوردار است و ضروری بوده است که مرجع ثبت املاک تا کنون این امکان را در اختیار افراد قرار دهد (مانند آنچه که سال هاست در کشورهای پیشرفته رواج دارد. به راحتی می توان اصالت یک سند مالکیت را استعلام نمود) ولی تا کنون به دلیل کهنگی سیستم مدیریت سازمان ثبت و فرسودگی آن و حکومت مدیران بی اطلاع از تکنولوژی و علوم روز چنین سیستمی ارائه نشده است.
به تازگی یک سایت و درگاه اینترنتی معرفی شده است که هر چند ناقص و مجمل استارت چنین امکانی خورده و در مورد تعداد کمی از اسناد مالکیت امکان استعلام وجود دارد که امید می رود پروسه و امکانات آن به مرور تکمیل و غنی شود.
جمعبندی:
برای تشخیص محل وقوع اراضی مختلف در سطح کشور، آنها را طبق استانداردهای خاصی به بخشهای کوچکتر تقسیم میکنند. به هر کدام از این بخشها که قطعۀ مادر یا اصلی نامیده میشوند، یک شمارۀ پلاک ثبتی اختصاص میدهند. شمارۀ پلاک ثبتی ملک مانند کد ملی برای ملک است و اطلاعات ملک با توجه به این شماره در دسترس خواهد بود. اگر قطعۀ مادر به بخشهای کوچکتری تقسیم شود، هر کدام از بخشهای کوچکتر صاحب یک شمارۀ پلاک فرعی میشوند. شمارۀ پلاک ثبتی کامل شامل شمارۀ ثبتی اصلی و فرعی یک قطعه زمین است که با ممیز از هم جدا میشوند. شمارۀ تفکیکی یا شمارۀ قطعه زمانی ایجاد میشود که هر زمین به چند قطعۀ مجزا تفکیک شود که هر قطعه قابلیت مالکیت مجزا داشته باشد. شمارۀ قطعه از عدد ۱ شروع شده و به تعداد قطعات بالا میرود.
https://estate.ssaa.ir